CNV wil fietsvergoeding van 23 ct per kilometer

di 17 sep 2024  |  Bron: HR-kiosk & HR-Praktijk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , ,


Vakbond CNV zet in het komende cao-seizoen onder meer in op een loonsverhoging tussen de 3,5 procent en 6 procent. Ook wil de bond afspraken over de fietsvergoeding, waarbij de onbelaste reiskostenvergoeding van 0,23 euro per kilometer ook voor fietsers moet gelden. 
Daarnaast pleit de vakbond voor een arbeidsduurverkorting van twee uur per week. Ook wil CNV afspraken maken over meer zekerheid voor werknemers en dienen ze na een jaar dienstverband een vast contract te krijgen.

Redactie: Bedoelt het CNV nu dat werkgevers verplicht moeten worden om ook wanneer hun werknemers op de fiets komen, € 0,23 te betalen per gereden kilometer of dat de fiscus dat zou moeten toestaan. 
Blijft een vreemde vraag, omdat de meeste werkgevers dat allang doen en daarbij maakt het helemaal niet uit of je lopend, met de fiets of met welk ander vevoer je naar je werk komt; de werkgever mag altijd € 0,23 per kilometer vergoeden.
Als werkgever ben je bij wet niet verplicht om een reisvergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. Er zijn wel werkgevers die een onderscheid willen maken in milieuvriendelijk vervoer en reizen met de auto.
Minder gaan werken? Daar zullen veel werkgevers niet blij om zijn, omdat meer werken meer aan de orde zal zijn of minder parttime. Ook 2 uur minder per week betekent toch een parttimepercentage van 95%.



Gerelateerd nieuws en/of opinies: Versoepeling fiscale regels reiskosten is gewoon bevestiging bestaande regels Evaluatie onbelaste reiskostenvergoeding – kabinetsreactie, geen aanpassing Vrijstelling OV-abonnement, maar dat mocht toch altijd al? Moet de werkgever voor de elektrakosten van een privé auto een bijtelling toepassen? 1 op 3 Nederlanders krijgt geen reiskostenvergoeding Hogere reiskostenvergoeding gewenst Hoe mag ik de woon-werkvergoeding berekenen, waarbij medewerker 1 dag thuis werkt? Fietsen en het weer: een onderzoek van Viking in samenwerking met Buienradar Besparen op de OV-kosten Ik rij nu met prive auto en krijg een km vergoeding van 40 cent bruto = 29 cent netto.Volgens mijn baas kan dit niet meer i.v.m de WKR regeling Forens moet op de motor, vindt de RAI Kunnen reizen van en naar kantoor tijdens tijdelijk verblijf op een camping worden vrijgesteld als woon-werkverkeer? Prinsjesdag, een dag met vage voorstellen en toezeggingen Onbelaste reiskostenvergoeding leasefiets is vereenvoudigd Hoe gaan KLM-piloten die in het buitenland wonen betalen voor woon-werkverkeer, bruto of netto? Wat vindt u van belastingontwijking? Verhoging van maximale vergoeding van reiskosten een wassen neus Verhoging reiskosten naar voren gehaald, kost 200 miljoen! Hoe zo? Bijzonder hoogleraar Bastiaan Starink: ’Maak pensioen voor zzp’er verplicht’ Onbelaste reiskostenvergoeding naar € 0,23 zou € 260 miljoen gaan kosten? De kilometervergoeding kan vandaag nog naar € 0,28 onbelast!