Is de maandelijkse ongesteldheid een ziekte of een ongemak?

Opinie  |  di 2 jul 2024  |  Bron: HR-kiosk & Rendement  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , ,

Er gaan stemmen op om vrouwen menstruatieverlof te geven, die zij dan maandelijks kunnen opnemen of gewoon extra verlof krijgen.
Maar stel voor dat je als vrouw uiteraard tijdens je vruchtbare jaren een maandelijkse menstruatie krijgt, maar daar niet of nauwelijks ziek van bent?
Kun je dan je extra verlof opsparen en eenmaal per jaar opnemen?

Hoeveel vrouwen betreft het?

Gemiddeld heeft 70% van de vrouwen last van menstruatiepijn en 20% zou bijna elke maand gebruik willen maken van menstruatieverlof.
Het is dus een relatief  kleine groep, die op die momenten arbeidsongeschikt is, terwijl de grootste groep er wel gewoon last van heeft, maar meer niet.
Vrijwel hun hele arbeidzame leven  hebben vrouwen (tot de menopauze) een maandelijkse menstruatie, met uitzondering van zwangere vrouwen en zij die de pil blijven doorgebruiken.
Tijdens de ongesteldheid voelen vrouwen zich niet lekker en enkelen hebben er zelfs behoorlijk last van.

Erkennen is belangrijker dan wettelijk vastleggen

Het is belangrijk om te erkennen dat menstruatieklachten serieus kunnen zijn en het werkzame leven behoorlijk kan beïnvloeden , maar moet er dan voor alle vrouwen iedere maand (tot de menopauze) bijvoorbeeld 3 extra verlofdagen worden gegeven?
Erkennen dat het een probleem kan zijn, aanvaarden dat een vrouw even een paar dagen minder presteert,  geeft ook meer ruimte om individueel te beslissen. Bijvoorbeeld thuiswerkt of zich gewoon ziek meldt.
Maar moet je daar nu een nieuwe wet voor optuigen, met eventueel allerlei regels?
 
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info