De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert drie van de vier volksverzekeringen uit: de Algemene Ouderdomswet (AOW), de Algemene Nabestaandenwet (Anw) en de Algemene Kinderbijslagwet (AKW)*, zie de site van de SVB.
* Naast de kinderbijslag is vanaf 2009 het kindgebonden budget (voorheen kindertoeslag) ingevoerd. Hieronder een korte uitleg van beide begrippen:
De Eerste Kamer heeft op 27 maart 2012 ingestemd met de aanpassing van uitkeringen in landen buiten de Europese Unie aan het kostenniveau van het betreffende land. Dit woonlandbeginsel treedt voor nieuwe gevallen in werking op 1 juli 2012 en voor lopende uitkeringen op 1 januari 2013. Voor het kindgebonden budget is de ingangsdatum 1 januari 2013. De maatregel levert een besparing op van 13 miljoen euro in 2016.
De maatregel geldt voor de Algemene Nabestaandenwet, de vervolguitkering in de Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (onderdeel van de wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen), de Wet op de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Het geldt voor landen buiten de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte en Zwitserland.
Voor het bepalen van de verschillende woonlandfactoren wordt een index van de Wereldbank gebruikt. Voorlopig is het prijspeil voor Marokko en Turkije - waar veel uitkeringsgerechtigden wonen - op 60% van Nederland gesteld.
In het regeerakkoord is afgesproken dat de export van de kinderbijslag en het kindgebonden budget naar landen buiten de Europese Unie uiteindelijk helemaal wordt gestopt.
Alle gepensioneerden met een onvolledig AOW-pensioen die een inkomen beneden het sociaal minimum hebben, krijgen vanaf 1 januari 2010 van de SVB hun AOW én de aanvulling in de vorm van een bijstandsuitkering (WWB65+) uitbetaald.
Na de reeks nederlagen heeft Asscher eieren voor zijn geld gekozen. Hij verdaagt het plan om een reeks toeslagen, waaronder de AOW-toeslag, volgend jaar samen te voegen tot een soberder huishoudentoeslag. Voor de nieuwe toeslag zou voor uitbetaling in het buitenland het soepelste regime van de oude regelingen gaan gelden. Na de uitspraak van de rechter (2014) over de AOW-toeslag zou die wel eens leidend kunnen worden.
Het kabinet wil het socialezekerheidsverdrag met Marokko opzeggen omdat de onderhandelingen met Marokko over aanpassing van het verdrag niet tot overeenstemming hebben geleid. De onderhandelingen hadden tot doel om aanpassingen in het Nederlandse socialezekerheidsstelsel ook door te laten werken in het verdrag. Zo heeft de Eerste Kamer in juni het wetsvoorstel einde export kinderbijslag aangenomen, waardoor kinderbijslag en kindgebonden budget buiten de EU worden stopgezet. Nederland voert ook met andere landen gesprekken over aanpassing van verdragen.
Opzegging van het verdrag zorgt ervoor dat geen nieuwe uitkeringen meer worden geëxporteerd naar Marokko en de werelddekking bij tijdelijk verblijf in het kader van de Zorgverzekeringswet kan worden beëindigd. Het recht op AOW blijft wel behouden. Het kabinet streeft ernaar om het verdrag per 1 januari 2016 buiten werking te laten treden.