Onzuivere koffie schenken: ontslag op staande voet!
Opinie | wo 4 nov 2020 | Auteur: Peter Rooze | Trefwoorden: Thuiswerkovereenkomst, Gratis, Onbelaste verstrekking, Regeling voor kleine verstrekkingen, Koffie, Thuiswerken, Nihilwaardering
Ontslagen worden door collega's (en jezelf) gratis koffie te schenken gebeurt zelden. Toch overkwam het een logistiek medewerker van een expeditiebedrijf. Doordat hij een sleutel van de koffieautomaat in zijn bezit had kon hij gratis koffie uit de automaat halen waarvoor eigenlijk moest voor worden betaald. De eenvoudige koffie kost € 0,20 en de exclusieve variant € 0,30. Een gering bedrag voor een goede bak leut.
Onzuivere koffie: ontslag op staande voet
Zijn gulheid werd beloond met ontslag op staande voet wegens diefstal! Er moest een voorbeeld worden gesteld voor het schenden van het vertrouwen. Dat hij dit gratis koffiemoment ook deelde met collega's – en hiermee de werksfeer verbeterde – was geen verzachtende omstandigheid.
Zo werd dus een heugelijk ontspannings moment een nachtmerrie voor de gulle gever.
Misverstanden voorkomen
Veel werknemers zijn zich niet bewust van de waarde van het koffiemoment dat wordt aangeboden door de werkgever. Het drinken van de bijna gratis koffie is een automatisch patroon geworden. Misschien is het beter om in te spelen op dit patroon door als werkgever dit “enjoy life moment” te schenken. De fiscus maakt dit mogelijk en het voorkomt misverstanden in de toekomst.
Voorwaarden voor gratis koffie op (thuis)werkplek
De kleine versnaperingen zoals thee, koffie en fruit vallen onder het gunstige fiscale regime van de gratis consumpties (nihil waarderingen). Soms wordt er onbewust gekozen om deze onder de
WKR te laten vallen.
N.B. de koffie vergoeden is fiscaal nog steeds discutabel, maar de koffie verstrekken valt onder de nihilwaardering.
Beter is om dit niet te doen en het
WKR budget te gebruiken voor andere doeleinden.
Ook de thuiswerker kan gebruik maken van deze gratis versnapering als er een thuiswerkovereenkomst is overeengekomen. De thuiswerkovereenkomst voorkomt misverstanden en voorkomt fiscale naheffingen. N.B. de koffie vergoeden is fiscaal nog steeds discutabel, maar de koffie verstrekken valt onder de nihilwaardering.
Organisaties die hun medewerkers echt willen verwennen stellen een koffieautomaat beschikbaar. De koffieautomaat kan de medewerker na verloop van tijd voor een zacht prijsje overnemen.
Dubbel winst met MVO producten
Als gevolg van de vergaande coronamaatregelen zal er steeds meer thuis worden gewerkt. Om binding te houden met de medewerker en zijn inzet te belonen kan beter worden gekozen voor producten die ook maatschappelijk impact geven. Denk aan fairtrade, producten van PSO gecertificeerde bedrijven en Social Enterprises. Kies dus voor koffie en thee die geproduceerd worden met een sociaal kenmerk.
Kortom, schenk zuivere koffie: gratis koffie voor de werknemer en sociale impact.
Meer informatie over de casus op rechtspraak.nl