HR-functie in toekomstperspectief

Opinie  |  do 11 jul 2024  |  Bron: ASCIE  |  Auteur: Jan H.M. Hendriks  |  Trefwoorden: , , , , , , , ,




Zorg met ‘Menskracht’ in beweging

HR is Menskracht

Steeds meer groeit het inzicht dat zorgprofessionals die in hun kracht staan in staat zijn de beste zorg met oog voor welzijn en echte aandacht te leveren. Het verder optimaliseren van deze menskracht is de HR-opgave van elke zorgorganisatie. HR is menskracht en HR is daarmee #hr van iedereen.

Mensgericht organiseren

Veel zorgorganisaties worstelen met de transitie van de huidige systeemgerichte aanpak naar mensgericht organiseren. Waarbij de mens achter de professional in alles voorop staat. En waarbij de aanwezige werksystemen dienstbaar en faciliterend zijn en daarmee mensgericht bijdragen.

HR in samenhang

Vandaag gingen we op pad met de bestuurders van een VVT-organisatie en trekkers van HR om vanuit samenhang naar de HR-functie op weg naar 2030 te kijken.
De HR-functie in termen van HR-visie, HR-strategie, HR-beleidsthema’s, HR-actieplan (dienstverlening v/d afdeling HR) en de HR-Governance kwam in een inspirerende HR-dialoog aan bod.

Goed werkgeverschap en Goed werknemerschap.

In een open dialoog ontstond een HR-visie in wording. Waarbij gemotiveerd nu ook aandacht voor goed werknemerschap een plaats kreeg. En ineens werd meetbaar en merkbaar hoe men menskracht (HR) binnen de VVT-organisatie optimaal tot zijn recht wil laten komen.

HR Speerpunten

De kunst van kiezen en HR-keuzes durven maken is en blijft een bestuurlijke kwaliteit. Organisaties die durf, lef en moed tonen in HR-prioritering (#strategie) maken het verschil.
En zo werden HR-speerpunten de motor voor menskracht in ontwikkeling.

HR Beleidsthema’s

En dan krijgt de HR-functie nog meer handen en voeten door passende beleidsthema’s op te pakken, aan te pakken en samen op door te pakken. Beleidsthema’s die dan in lijn met de HR-speerpunten en de HR-visie een uitwerking krijgen.

HR rollen en taken

Wat dan nog rest is het invulling geven aan de HR governance waarbij de HR-portefeuille, HR-voortrekkers, HR-trekkers en HR-ondersteuners (stafafdeling HR) als rollen in samenspraak belegd worden. Met de OR en de RvT goed in het vizier en ook de vakgroep MGZ (Behandelcentrum) niet uit het oog verloren.

HR-evaluatie en effectmeting

Met de evaluatie als slotstuk waarbij effectmeting met een meetbare en merkbare benadering en aanpak rond de vragen:
  1. werkt de HR-functie binnen de VVT-organisatie zoals gewenst en
  2. draagt de HR-functie bij aan het realiseren van de VVT opgave(n) in het bijzonder de gewenste zorg.

AscieGroup 

HR-visie-ontwikkeling is en blijft een van de speerpunten van onze HR-dienstverlening. Het organiseren van een werkende HR-functie met impact als beoogd resultaat en opbrengst.
Het was een inspirerende ontmoeting in de VVT, nu nog de handen op elkaar krijgen voor HR-succes in de werk- en beroepspraktijk van de VVT.

Oppakken, aanpakken en doorpakken met Menskracht, werkvreugde verzekerd.
De professionals zullen je dankbaar zijn en ook zorgvragers zullen het waarderen



Jan H.M. Hendriks

Jan H.M. Hendriks Meer info




Ascie BV


Anders kijken
Anders denken
Anders doen

Samen werken
Samen groeien
Samen realiseren