Acute en intensive zorg in ontwikkeling op weg naar 2030
Afgelopen week mocht ik (Jan Hendriks) - als Coherence Practitioner - het certificaat in ontvangst nemen van de course Wereld in Ontwikkeling. Een meer dan inspirerende course in de reeks van House of Coherence Opleidingen waarvan ik er inmiddels een groot deel succesvol heb mogen volgen en afsluiten.
Deze keer werden we meegenomen naar integrale denkkaders waarmee de wereld in ontwikkeling vanuit anders kijken, anders denken en anders doen zichtbaar werd. De wereldbeelden die zo ontstonden brachten inzichten naar boven die we in de groep niet voor mogelijk hadden gehouden. Met steeds weer die bijzondere ervaring: de kracht van kijken, denken en doen in samenhang.
Voor de eindopdracht koos ik de casus - ontwikkelopgave - op de afdeling IC van een academisch ziekenhuis. Een ontwikkelopgave waarmee de ontwikkelde visie VPL-IC-Zorg 2030 fasegewijs geïmplementeerd wordt. Met deelprogramma's Menskracht in Beweging, Loopbaanleren en Dynamiseren van het Functiehuis als centrale ontwikkelthema's.
Hoe bijzonder passend waren de bevindingen vanuit de concepten binnen de course Wereld in Ontwikkeling. Met het visiedocument als Tempel, de bouwstenen (bespreeknotities) als Smederij, de speerpuntprojecten/pilots (startnotities) als Proeftuinen/tuinieren en de adviezen/beleidsnotities als Trappen omhoog op weg naar de visie.
De afdeling IC in RadboudUMC maakt een ontwikkelingstraject door wat zich meer en meer bevindt en beweegt in de nieuwe tijd. Uniek om mee te mogen maken en plezierig om te kunnen vaststellen dat de Coherence principes volop hun werk doen. En nu deze nieuwe werkelijkheid samen gaan vasthouden en durven loslaten wat knelt en/of blokkeert. Op weg naar 2030 en vast en zeker bewegen de overige onderdelen van het centrum voor Acute en Intensive Zorg binnen RadboudUMC in stapjes mee. Samen werken, samen ontwikkelen en samen realiseren vanuit een ecologisch wereldbeeld waarbij organisatorische hiërarchie plaats maakt voor zorgprofessional gedreven sociocratie. En waarbij levenskwaliteit en menszijn kwaliteit evenwaardig zijn aan gezondheidskwaliteit, ook op de IC. Voorwaar een boeiende opgave samen!
PowerPoint-presentatie (licdn.com)
IC Verpleegkundigen RadboudUMC verleggen grenzen
In 1983 raakte ik (Jan Hendriks) tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige in gesprek met het diepste van mijn zijn. Als leerling VPL wilde ik niet opgeven in de strijd om een decubituswond ‘dicht’ te krijgen.
Wat ik toen heb mogen ervaren is verworden tot wat ik noem: ‘het Witte Vuur’ dat in elke verpleegkundige - sterker nog in elke zorgprofessional - verscholen zit. Veel systemen, organisatie-structuren en goed bedoeld management sluiten de weg af naar dit ‘Witte Vuur’.
Gisteren stond ik oog in oog met de groep IC-verpleegkundigen van het RadboudUMC bij de presentatie van hun visie op IC-verpleegkundige Zorg in 2030. Wat een toonbeeld van verpleegkundige wilskracht en eigenaarschap om samen deze opgave te realiseren. Vanuit de Ascie Group was het een eer om deze groep IC-verpleegkundigen te hebben mogen begeleiden om het witte vuurtje verder op te stoken.
Verpleegkunde is een magische professie, zeker als het Witte Vuur in je oplaait.
Ik kan niet wachten totdat het rapport gedeeld mag / gaat worden met iedereen die houdt van de Zorg en telkens weer bereid is om de Florence Nightingale in je zelf aan te zetten om zo het beste in de ander en jezelf naar boven te halen.
Wat ben ik blij dat ik bescheiden een steentje heb mogen bijdragen.
En wat leuk dat men de Ascie Group gevraagd heeft om ook weer een bijdrage te leveren bij het vervolg.
Wordt vervolgd en zodra alles openbaar mag en wordt vrijgegeven meld ik me bij jullie voor de download url!