​​​​​​​Zelfzorg en Informele zorg: Samen Sterker!

Opinie  |  wo 13 nov 2024  |  Bron: ASCIE & PAIZ  |  Auteur: Jan H.M. Hendriks  |  Trefwoorden: , , , , , , , , ,





10 november, was de Dag van de Mantelzorg, een dag waarop we de meer dan vijf miljoen mantelzorgers in Nederland in het zonnetje zetten. Het zijn deze mensen die onbetaald zorg en ondersteuning bieden aan hun naasten, vaak zonder daarbij stil te staan bij de impact die dit op hun eigen leven heeft. Dit jaar wil ik echter een bredere visie aansteken: de Dag van de Zelf- en Informele zorg. Deze benadering benadrukt niet alleen de cruciale rol van mantelzorgers, maar ook de noodzaak van zelfzorg. Beide concepten zijn essentieel voor de kwaliteit van bestaan van zorgontvangers en zorgverleners.

Kwaliteit van Bestaan

In onze samenleving is het welzijn van mensen met een hulpvraag of beperking een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het kwaliteitskompas, dat acht domeinen rondom kwaliteit van bestaan in kaart brengt, heeft ons geholpen om anders te denken over zorg. We erkennen nu dat Zelfzorg en Informele zorg onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat we de focus moeten leggen op de kwaliteit van bestaan in plaats van alleen de zorg zelf.

Wat verstaan we onder Zelfzorg?

Zelfzorg houdt voor ons in dat individuen actief bezig zijn met hun eigen gezondheid en welzijn. Dit kan variëren van het volgen van een gezond dieet tot het zoeken van professionele hulp wanneer dat nodig is. Het is een manier voor mensen om de regie over hun leven te behouden en om hun gezondheid te optimaliseren. Zelfzorg is niet alleen belangrijk voor de zorgvrager, maar kan ook de druk op de formele zorg verminderen.

Waar staat Informele Zorg voor?

Informele Zorg, of mantelzorg, is de zorg die vrienden, familie en andere naasten bieden aan iemand die dat nodig heeft. Dit kan zowel praktisch als emotioneel zijn en is vaak onbetaald. Het is essentieel voor de kwaliteit van bestaan van de zorgontvanger en kan zelfs bijdragen aan een sneller herstel na een ziekenhuisopname. Het is duidelijk dat beide vormen van zorg elkaar aanvullen en versterken.

Effectiviteit van Zelfzorg en Informele Zorg

Het is inmiddels goed gedocumenteerd dat zowel Zelfzorg als Informele Zorg significante positieve effecten hebben op de gezondheid en het welzijn van de zorgvragers. Zelfzorg kan leiden tot betere gezondheidsuitkomsten, zoals een verbeterde bloeddrukregulatie of glucoseregulatie. Informele zorg kan helpen voorkomen dat mensen voortijdig in een verpleeghuis terechtkomen. Dit onderstreept het belang van een positief zelfbeeld en de rol die zelf- en informele zorg hierin spelen.

De Maatschappelijke Businesscase

Een effectieve samenwerking tussen zorgverleners, patiënten en naasten kan leiden tot betere zorgresultaten. De generieke PAIZ-modules rond 'Zelf- en Informele zorg' benadrukken dit belang en bieden handvatten voor implementatie in de praktijk. De inzet van een persoonlijke AI-assistent kan de werkdruk binnen de informele zorg verlichten, terwijl ook de groeiende zorgvraag wordt opgevangen. Dit systeem biedt niet alleen ondersteuning, maar creëert ook ruimte voor de mantelzorger om te ademen.

De Rol van Technologie in Zelf- en Informele zorg

Technologie, en met name AI, biedt mogelijkheden om zowel Zelfzorg als Informele Zorg te optimaliseren. De persoonlijke AI-assistent kan zorgontvangers en mantelzorgers ondersteunen door praktische kennis en hulpbronnen aan te reiken. Dit maakt het mogelijk om de zorg effectiever en efficiënter te organiseren, wat cruciaal is in een tijd waarin de druk op de zorg alleen maar toeneemt.

De Informele Zorg Academie

In de Informele Zorg Academie staat al een leeraanbod Praktijkleren met AI Informele Zorg klaar. Tevens komt binnenkort het modulaire leerprogramma Informele Zorg beschikbaar. Dit programma biedt belanghebbenden de mogelijkheid om praktijkleren vorm te geven binnen hun eigen omgeving. De academie voorziet in faciliteiten zoals een persoonlijke AI-assistent, een helpdesk en ondersteuning voor de samenwerking tussen formele en informele zorg. Dit stelt zorgverleners in staat om hun kennis en vaardigheden te vergroten, wat de kwaliteit van zorg ten goede zal komen.

Samenwerken aan de Toekomst

Zelfzorg en Samenzorg zijn niet alleen verantwoordelijkheden van de zorgontvanger en de mantelzorger, maar een gezamenlijke opgave van de maatschappij. We moeten ons afvragen hoe we deze concepten kunnen integreren in onze dagelijkse praktijk. Wat zijn de specifieke uitdagingen die jij tegenkomt in jouw situatie? En hoe kunnen we deze samen aanpakken?

Ik nodig iedereen uit om hierover in gesprek te gaan. Wil je meer weten over de mogelijkheden die de persoonlijke AI-assistent biedt voor Zelfzorg of Samenzorg?

Neem contact met ons op via info@paiz.nl of bel +31628848785. Samen kunnen we werken aan een toekomst waarin zowel zorgvragers als zorgverleners de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, zodat we de kwaliteit van bestaan voor iedereen kunnen verbeteren.



 

Jan H.M. Hendriks

Jan H.M. Hendriks Meer info




Ascie BV


Anders kijken
Anders denken
Anders doen

Samen werken
Samen groeien
Samen realiseren