Het onderzoek maakt hiermee inzichtelijk dat het vooral gunstig kan zijn voor de huidige groep werkende ouderen. Het is echter een ‘statische conclusie’ om daarmee te stellen dat de 45-dienstjarenregeling ook wenselijk is in huidige tijd.
Een lappendeken aan extra regelingen
Er zal namelijk een lappendeken aan extra regelingen zijn om uitzonderingsgevallen binnen de 45-dienstjarenregeling te kunnen betrekken. Hoe zit het bijvoorbeeld met een sabbatical nemen? Dat is in de regel onbetaald verlof, maar telt deze mee? En wie registreert alle gemaakte keuzes?
In het onderzoek komt naar voren dat het ook op de administratie van pensioenuitvoerders neer zal komen en de regels uit pensioenreglementen. Scheve verhoudingen en nieuwe discussies liggen dan op de loer.
De werkgever die betrokken is bij het welzijn en wensen van zijn personeel, zal de 45-dienstjarenregeling niet zomaar hanteren. Deze zal eerder inventariseren wat er onder het personeelsbestand leeft en daarop anticiperen. In deeltijd in demotie doorwerken geniet dan de voorkeur. Employability & pensioen dus.
Daarnaast biedt maatwerk meer ruimte voor werknemers om tussendoor bij- en om te scholen; studiejaren zijn namelijk geen dienstjaren.
Ook komt de 45-dienstjarenregeling over als tegen de stroom in zwemmen, en dan niet in innovatieve zin. Bekend is namelijk dat de fiscale pensioenrichtleeftijd vooral stijgt – we worden immers steeds ouder – en de huidige trend is juist om het werken zo lang en gezond mogelijk voort te kunnen blijven zetten.
Zoals het onderzoek uitwijst, zijn er bovendien behoorlijk wat administratieve hordes die genomen moeten worden, waardoor het – met name voor de huidige groep 60+ers – überhaupt nog maar de vraag is of een dergelijke 45-dienstjarenregeling praktisch deugdelijk uitvoerbaar is.
Wij adviseren werkgevers dan ook om de wensen en mogelijkheden van hun werknemers ten aanzien van (eerder stoppen met) werken scherp op het netvlies te hebben en zoveel mogelijk maatwerk te bieden. Wat betreft ‘zware beroepen’ is begrijpelijk dat doorwerken tot een hogere leeftijd niet altijd mogelijk is. Echter, ook dan is het wel degelijk mogelijk om via omscholing tot een passend alternatief te komen.
mr. J.T. Gommer MPLA CCFP & mr. M.K.A. van Slagmaat