AFAS voert vierdaagse werkweek in voor alle medewerkers

Opinie  |  do 13 jun 2024  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , ,

Invoering ontwikkeldag vanaf 1 januari 2025

AFAS Software gaat een vierdaagse werkweek invoeren voor alle mensen die werkzaam zijn voor het bedrijf. Vanaf 1 januari 2025 gaat het kantoor op vrijdag dicht en heeft iedereen die voor AFAS werkt een ontwikkeldag. De arbeidsvoorwaarden blijven hetzelfde. Voor klanten blijft de softwareleverancier beschikbaar op vrijdag.  

Mantelzorg en vrijwilligerswerk

AFAS wil medewerkers stimuleren om extra aandacht te besteden aan zichzelf, mantelzorg, kinderen, vrijwilligerswerk en anderen die het nodig hebben. Om die reden noemt AFAS het een ‘ontwikkeldag’. “Tijd is voor iedereen een schaars goed. We lijken in een ratrace te zitten en komen niet altijd toe aan waar het echt om gaat in het leven. Door introductie van deze dag is daar meer tijd voor”, vertelt CEO Bas van der Veldt van AFAS trots.

Hoog ethisch niveau 

Ik ken AFAS nu zo’n 30 jaar en was er ooit “kind aan huis”. AFAS en haar directie kenmerkten zich als een organisatie met een hoog ethisch niveau. Zowel voor het personeel als voor haar klanten en haar omgeving was AFAS uiterst betrouwbaar. De zeer snelle succesvolle groei speelde het bedrijf wel eens parten, maar wat AFAS beloofde kwam het ook na. Ja, soms was de levertijd wel wat lang, maar AFAS hield zich wel aan haar beloften.
Niet alleen dat AFAS in de directie een familiebedrijf is, maar ook het personeel onderling, gaat als een familie met elkaar om. Dat vraagt wel een goede screening bij het aannamebeleid. Wie past er wel en wie niet in de sfeer van het bedrijf.
Er zijn ‘deskundigen” die de stap die AFAS neemt “zeer interessant” en anderen noemen het “best gevaarlijk”. Eigenlijk bedoelen ze: wij zouden het zeker niet doen of denken bij onze populatie gaat dit zeker niet lukken. Maar AFAS is ook geen doorsnee bedrijf. Als je binnenkomt vanaf de receptie tot aan de directie is e.e.a. vriendelijkheid en welkom en innovatie.
Dat komt vooral omdat ook de directie en alle leidinggevenden hieraan moeten voldoen en dus ook alle medewerkers.

Productiviteit en autonomie

Na deze bloemlezing is het misschien ook te begrijpen, dat de productiviteit en autonomie bij AFAS op een hoog niveau staat. Hoogleraar Ton Wilthagen maakt een paar kritische kanttekeningen: de gemiddelde Nederlander werkt rond de 30 uur per week, maar iedereen die 4 dagen per week werkt voortaan vijf dagen te betalen, zou voor bedrijven een enorme kostenstijging betekenen. Dat kan alleen als de productiviteit navenant stijgt en dat zien we totaal niet gebeuren, aldus Wilthagen.
Hij heeft met deze stellingname gelijk, maar . . . . bij AFAS werkt geen gemiddelde Nederlander (lees medewerker)!
En zijn opmerking dat de actie van AFAS vooral een mooi lokmiddel is om nieuw personeel aan te trekken en dat nu iedereen als een dolle op hun vacatures gaat klikken, heeft niet begrepen dat AFAS geen doorsnee bedrijf is en je maar niet zo wordt aangenomen, zonder een duidelijke screening, vooral op karakter en ethische normen.

Onderzoeken die wij (HR-kiosk/Peter Rooze) 30 jaar geleden al deden, gaven aan dat de productiviteit van medewerkers die in deeltijd werkten, per uur veel hoger was dan medewerkers die fulltime werkten.
En dat in veel bedrijven teveel indirect en onnuttig werk wordt verricht. Lees: niet meer, maar minder doen

Ik heb alle vertrouwen, dat de visie van AFAS en deze "stap" een groot succes gaat worden. Nee, ik zeg niet dat het een voorbeeld is voor ieder bedrijf. Helaas zijn de meeste organisaties er niet eens geschikt voor.

 



Andries Bongers

Andries Bongers Meer info