Inhoud
- Inleiding
- Twee organisatievormen
- Voorbeelden
- Voor en nadelen deeleconomie
Inleiding
Deeleconomie, de nieuwe ster aan het firmament van de nieuwe economie. De centrale gedacht achter de deeleconomie is: waarom zou ik iets kopen als ik het ook kan lenen? Op basis van dit principe ontstaan in hoog tempo nieuwe bedrijven en nieuwe verdienmodellen. Aan het concept van deeleconomie wordt duurzaamheid toegeschreven. Er hoeft immers minder geproduceerd te worden omdat dingen vaker en door meer mensen worden gebruikt. (Bron en meer: Dwvdo.nl,
6 okt. 2016)
De deeleconomie is een socio-economisch systeem waarin delen en collectief consumeren centraal staat. Het gaat om gezamenlijk creatie, productie, distributie, handel en consumptie van goederen en diensten. Informatietechnologie is vaak de katalysator die individuen, vzw's en overheden van informatie voorziet die het delen en hergebruik van overcapaciteit mogelijk maakt. In de Engelse taal worden verschillende termen gebruikt voor de deeleconomie, zoals sharing economy, collaborative economy, collaborative consumption, peer-to-peer economy, platform economy of on-demand economy. (Bron: Wikipedia,
sep. 2018)
Twee organisatievormen
Binnen de deeleconomie onderscheiden we twee organisatievormen. De meest bekende organisatievorm van de deeleconomie is het
peer-to-peer-platform, ofwel de persoon-tot-persoon-marktplaats. Hier worden bezoekers in staat gesteld om vraag en aanbod direct bij elkaar te laten komen. Denk aan een app of website waar mensen spullen kunnen kopen of lenen van anderen. Het schoolvoorbeeld van de online peer-to-peer-marktplaatsen in Nederland is Marktplaats.nl, waar miljoenen Nederlanders spullen aan elkaar verkopen. Het bekendste leenplatform is Peerby. Een variant van het peer-to-peer-platform is het coöperatief. De coöperaties binnen de deeleconomie worden gekenmerkt door kleinschalige groepen mensen die gezamenlijk in een behoefte voorzien. Denk aan zzp’ers die een ‘Broodfonds’ oprichten om zich tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren, of buren die gezamenlijk investeren in zonnepanelen.
De tweede organisatievorm binnen de deeleconomie is de
peer-to-business-to-peer-marktplaats. Oftewel een marktplaats waarbij een bedrijf als intermediair fungeert tussen twee personen. Hier wordt net als op een peer-to-peer-marktplaats privé-bezit verhandeld, maar de vrager en aanbieder ontmoeten elkaar niet direct. Denk bijvoorbeeld aan Iambnb dat als service-provider appartementen van particulieren verhuurt via Airbnb terwijl zij op vakantie zijn. Of denk aan ParkFlyRent, een bedrijf dat de auto’s van particulieren die op reis gaan verhuren aan inkomende reizigers op een luchthaven. (Bron:
Sharen.nl)
Voorbeelden
Airbnb
Airbnb is een online marktplaats voor de verhuur en boeking van privé-accommodaties. De website omvat meer dan 3.000.000 privé-accommodaties in 192 landen en 33.000 steden. Vanaf de oprichting in augustus 2008 tot juni 2012 werden 10 miljoen overnachtingen verhandeld in Airbnb. De naam komt van AirBed & Breakfast, luchtbed en ontbijt, maar tegenwoordig kan de gast vaak wel op een echt bed slapen.
Uber
Uber is een internetonderneming die bemiddelt tussen reizigers en aanbieders van personenvervoer in verschillende landen. Het bedrijf verbindt via zijn mobiele app klanten in 67 landen met officiële taxichauffeurs, maar ook met privéchauffeurs. Uber berekent daarvoor een commissie van 26% van de ritprijs (exclusief btw) en verdient aan het gebruik en de doorverkoop van de verkregen persoonsgegevens. In verschillende steden kwamen officiële taxichauffeurs in protest tegen de concurrentie door privépersonen die veelal niet over de vereiste vergunning, opleiding en veiligheidsvoorzieningen beschikken. (Bron: Wikipedia)
Via Uber kan je een autorit bestellen bij een particulier. Dat doe je via de app op je smartphone. In een paar jaar draait Uber in 42 landen. Je hebt geen taxi meer nodig. Het is daardoor een alternatief voor professionele taxirijders.
Thuisafgehaald
Via
thuisafgehaald kan je een lunch of diner bestellen bij een thuiskok bij jou in de buurt. Dit Nederlandse initiatief bestaat een paar jaar en heeft al meer dan 100.000 mensen een maaltijd bezorgd. Thuisafgehaald.nl is een site die maaltijden delen makkelijk maakt. Thuiskoks kunnen met behulp van deze website hun culinaire kunsten delen met hun buurtgenoten. Geen zin om te koken, kijk dan op de website of er iemand bij jou in de buurt een maaltijd aanbied.
Meer voorbeelden
Zie bijvoorbeeld
Bing.com en
Platformsocialbusiness.
Voor- en nadelen deeleconomie
Voordelen kunnen zijn:
- Goedkopere producten en diensten
- Extra inkomsten voor eigenaren
- Nieuwe- en betere kansen bieden
- Versterking van de maatschappij
Nadelen:
- Problemen met privacy en/of veiligheid
- Weinig, of geen, zekerheden
- Samenwerken met anderen
(Bron en uitleg:
Rekening)