De zorgsector is met 1,2 miljoen arbeidskrachten de grootste werkgever van nederland. Juist in deze sector zal in de nabije toekomst een tekort aan personeel ontstaan. Zorg is van groot belang voor ons nationaal welzijn. toegankelijke, betaalbare zorg van goede kwaliteit draagt bij aan de kwaliteit van de samenleving. De zorg in nederland is goed, ook in vergelijking met andere landen. maar is dit houdbaar?
Het Zorginnovatieplatform noemt in haar advies Zorg voor mensen, mensen voor de zorg drie trends die ons dwingen om over de personele invulling na de denken en naar oplossingen te zoeken: de toenemende zorgvraag, het schaarser wordende arbeidsaanbod en een steeds gevarieerder wordend arbeidsaanbod.
De trends zijn:
De rapportage ‘Arbeid in zorg en welzijn 2014’ laat een trendbreuk op de arbeidsmarkt zien. De trendbreuk in de zorg is er sinds 2013.
In welzijn, jeugdzorg en kinderopvang (WJK) is de trendbreuk al enkele jaren zichtbaar. Daar zijn al eerder overschotten op de arbeidsmarkt ontstaan. De veranderingen op de arbeidsmarkt vragen om een mix van nieuwe en bestaande arbeidsmarktmaatregelen. Dat heeft haast: de urgentie om daadwerkelijk maatregelen door te voeren wordt steeds groter. De personele mobiliteit moet omhoog. Werken in een andere functie of een warme overdracht aan een andere instelling is voor alle partijen te verkiezen boven gedwongen ontslag. Er moet ook mobiliteit op gang komen naar andere branches. Vaak is het nodig medewerkers om- of bij te scholen. Er moet ruimte voor instroom van jongeren blijven. Zo blijft er voor hen een arbeidsmarktperspectief over en kunnen hogescholen en ROC’s een hoogwaardig opleidingsaanbod handhaven. Dat vraagt er ook om dat instellingen stageplaatsen beschikbaar blijven stellen. Op langere termijn is het voor specifieke functies wel weer lastig personeel te vinden. (Bron: Panteia, mei 2014)