De uitzendwereld kent de Algemene Bond Uitzendbureaus (ABU) (de grootste werkgeversorganisatie binnen de uitzendbranche) en de kleinere Nederlandse Bedrijfsbond Uitzendwezen (NBBU). Beide hebben een CAO afgesloten ten behoeve van de in totaal 750.000 voor hen werkende flexwerkers c.q. uitzendkrachten, zie op internet de CAO's van ABU en NBBU.
De ABU-CAO wordt als enige CAO voor uitzendkrachten altijd algemeen verbindend verklaard door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat wil zeggen dat deze CAO toch geldt voor alle uitzendbureaus, die geen lid zijn van de NBBU. (maar sinds 11 juli 2020 is ook de NBBU cao algemeen verbindend)
De CAO-verschillen tussen ABU en NBBU zijn op de site van NBBU te vinden.
Werklozen moeten vanaf 2010 niet alleen bij het UWV op zoek naar een nieuwe baan, maar ook bij uitzendbureaus. Er wordt gewerkt op onder meer Werkpleinen door middel van 'speeddates' (steeds wisselende werkgevers en werkzoekenden praten kort met elkaar in de hoop dat er een 'match' ontstaat). De samenwerking kreeg ook gestalte in het per 1 november 2010 geopende expertisecentrum onder de naam Servicepunt Flex.
De samenwerking tussen ABU en het UWV wordt nog intensiever door het op 29 oktober 2012 ondertekenen van een overeenkomst. Van alle baanvinders uit de WW vindt ruim een derde weer werk met hulp van een uitzendbureau. UWV maakt succesvol gebruik van de dienstverlening van uitzendondernemingen. Werk.nl is een belangrijk platform voor de uitwisseling van vacatures en cv’s tussen de uitzendbranche en UWV. Meer weten over de samenwerking tussen ABU en UWV, zie de site van FlexNieuws.nl.
Op 19 januari 2015 vindt de eerste masterclass ‘Verruim je blik’ plaats die de brancheorganisaties NBBU en ABU gratis aanbieden aan intercedenten. De behoefte aan extra training blijkt groot: de serie masterclasses was in korte tijd volgeboekt.
De uitzendbranche speelt een belangrijke rol om werkloze 50-plussers aan de slag te helpen, zo blijkt uit de laatste Barometer 50-plus van UWV. Van de honderd werkloze ouderen die aan het werk gaan, is bij een kwart daarvan een uitzendbureau betrokken. Een op de acht uitzendkrachten is 50-plus. In de barometer ontkracht de uitzendbranche ook de meest voorkomende vooroordelen over oudere werknemers. (Bron: FlexNieuws, 15 jan. 2015)
Het aantal uren in periode 7 2017 (week 25 - 28) nam toe met 7% en de omzet steeg met 8% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De ontwikkelingen per sector zijn als volgt:
(Bron: ABU, 8 aug. 2017)
Code goed opdrachtgeverschap geeft helderheid in relatie opdrachtgevers en zelfstandigen ABU en PZO-ZZP hebben samen een Code Goed Opdrachtgeverschap ontwikkeld. De code is geïntroduceerd tijdens de bijeenkomst voor ZZP-dienstverleners. ABU-leden zijn in veel gevallen opdrachtgever. Het is om die reden dat de ABU hen oproept deze code te gaan gebruiken en verder te ontwikkelen.
De Code Goed Opdrachtgeverschap geeft opdrachtgevers en zelfstandigen een duidelijk kader om op een goede manier met elkaar zaken te doen. ‘Goed voor elkaar’ is daarbij het uitgangspunt. De Code heeft geen juridische status. De gedrags- en kwaliteitsregels die de ABU en PZO-ZZP zelf hanteren voor hun leden blijven naast deze Code van toepassing.
De Code heeft vier uitgangspunten:
Er zijn diverse verschillen tussen de ABU- en NBBU CAO (jaar 2019). Hierbij de belangrijkste verschillen:
In de Tweede Kamer wordt gesproken over een soepele aanspraak voor onder anderen uitzendkrachten op de bijstand. De ABU is hier helder over. Uitzendkrachten moeten niet de tol van de coronacrisis betalen. Althans niet meer dan andere werknemers. Daarom pleiten wij voor een tijdelijk versoepelde toegang tot de WW. Ook willen wij dat de hoogte van de WW-uitkering gedurende een periode van drie maanden wordt verhoogd. Deze uitkering wordt bekostigd uit de premies die werkgevers afdragen. Dus niet belastingbetalende burgers maar werkgevers zullen deze extra kosten voor hun rekening nemen.
Als uitzenders en payrollers een beroep doen op de NOW, vallen ook hun uitzend- en payrollkrachten onder de subsidie. De subsidie bestaat uit één totaalbedrag ter compensatie van de loonkosten. De NOW-compensatie is dus niet gelabeld per werknemer of per inlener. Het is aan de (uitzend- of payroll)werkgever om de subsidie vervolgens te gebruiken om mensen die geen werk hebben toch in dienst te houden en door te betalen.
(Bron: Brief aan Tweede Kamer, d.d. 14 apr. 2020)
De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de CAO voor Uitzendkrachten per 11 juli 2020 algemeen verbindend verklaard. Het besluit geldt tot en met 31 mei 2021. Dit betekent dat nu ook alle uitzendondernemingen in Nederland die geen lid zijn van de ABU (of NBBU) de CAO voor Uitzendkrachten moeten naleven.
Ga terug naar subrubriek Uitzendarbeid.