Mag werkgever parkeervergunning van auto van de zaak onbelast vergoeden?

Vraagbaak  |  wo 10 aug 2016  |  Trefwoorden: , , , ,

Vraag

Mag mijn werkgever een parkeervergunning van mijn auto van de zaak onbelast vergoeden?

Antwoord

Rijdt de werknemer een auto van de zaak, dan vallen alle gemaakte kosten onder zakelijke kosten. Dat geldt voor de benzine, maar ook voor het parkeren. Parkeerbonnen of een parkeervergunning die de werknemer betaalt schiet hij dus eigenlijk aan de werkgever voor: je mag deze dan ook aan hem vergoeden zonder dat dit als loon wordt gezien. Maar geldt dat ook voor een parkeervergunning bij de woning van de medewerker?

Op de Belastingsite staat:
“Als de werknemer de auto van de zaak in zijn garage zet, is er soms sprake van een reële (zakelijke) verhuursituatie. Dat is het geval als uw werknemer de garage uitsluitend voor de auto van de zaak gebruikt. U kunt de werknemer dan voor het gebruik van de garage een onbelaste vergoeding geven in de vorm van huur. Als de garage gedeeltelijk ter beschikking van uw werknemer blijft staan, bijvoorbeeld voor opslag, is er geen sprake van een reële verhuursituatie. Een vergoeding voor het gebruik van de garage is dan loon van uw werknemer. Maar u kunt dit loon ook als eindheffingsloon onderbrengen in uw vrije ruimte.”

Het is niet helemaal duidelijk of de werkgever de kosten  van een parkeervergunning aan huis ook belastingvrij mag vergoeden. Het geniet dan ook de voorkeur dat de werkgever deze kosten rechtstreeks voldoet.

Conclusie
Wanneer de parkeervergunning uitsluitend voor de auto van de zaak is. En dat zal vrijwel altijd zo zijn, omdat de vergunning op het kenteken van de auto (van de zaak) is afgegeven, zal de parkeervergunning aan huis ook onbelast vergoed mogen worden.
Dus mogen de kosten van deze parkeervergunning ook onbelast verruild worden met bruto loon in een cafetariasysteem.