Bitcoins hebben een imaginaire waarde als een fata morgana in de financiële wereld
Opinie | do 29 feb 2024 | Bron: HR-kiosk | Auteur: Andries Bongers | Trefwoorden: Bitcoins, Kettingbrieven, Cryptomunten, DNB, Piramidespel, Bitcoin, Strafbaar
Beleggingsadviseurs raden hebzuchtige zielen aan om grote bedragen te investeren in cryptomunten, waarbij enorme winsten worden voorspeld op basis van oplopende koersen van diverse crypto-coins.
Naarmate er steeds meer mensen, ook die met een criminele achtergrond, instappen zal de koers automatisch stijgen tot absurde hoogten.
Maar waar is de waarde van de bitcoin op gebaseerd en waarom ondersteunt zelfs de Nederlandsche Bank deze cryptomania? En wat is het verschil met het inmiddels bekende piramidespel?
Er is helemaal geen verschil met een piramidespel
Bij een piramidespel leggen nieuwe deelnemers een bedrag in, waarvan een deel wordt uitbetaald aan de vroege instappers. Dat gaat net zo lang goed als de nieuwe deelnemers maar blijven toestromen. Meestal worden grote bedragen door de organisatoren in eigen zak gestoken. Zodra de betaling van de winsten stopt of de toestroom keldert omdat bestaande deelnemers geen “kettingbrieven” meer versturen, stort het piramidespel in elkaar. Meestal ging het om relatief kleine bedragen.
Strafbaar
Een piramidespel is in de meeste landen strafrechtelijke verboden, ook in Nederland. Het is dan ook vreemd dat het handelen in cryptomunten zelfs door de Nederlandsche Bank (DNB) wordt toegestaan. De DNB meent wel bij pensioenen (echt geld) te moeten ingrijpen met een rekenrente, wanneer de risico’s van solvabiliteit te groot worden.
Cryptomunten en handel in bitcoins is gewoon een piramidespel
Vroeger had muntgeld een echte waarde. Zilveren guldens en gouden tientjes. Er kwam ook papiergeld, waarop stond dat de bank garant stond voor het bedrag wat op het bankbiljet stond.
De garantie voor dat geld bestond uit de tegenwaarde in goud in de kluizen van de bank.
Weinig landen hebben nog deze vorm van garantie. De meeste currencies hebben een waarde die sterk afhankelijk is van de financiële situatie of de betrouwbaarheid van een land zelf. Bij een hoge inflatie zie je dat de waarde van het geld relatief ook sterk afneemt.
Bij Bitcoins staat er geen enkele intrinsieke waarde tegenover, behalve dan de imaginaire waarde die de bitcoin organisatie zegt dat de cryptomunt waard is. Men laat de koper van de munten geloven dat een “ingewikkeld” computersysteem de waarde bepaalt. Er is ook geen instantie die deze geldstromen, noch de handel zelf controleert op validiteit.
Hoe meer deelnemers, hoe meer de bitcoin in waarde stijgt. Het gaat vaak om miljarden imaginair geld. Dit gaat net zo lang goed tot de zaak ploft. Zo zijn al vele goedgelovigen snel hun geld kwijtgeraakt. Na de eerste euforie van supersnelle winst, werd vaak roekeloos nog meer echt geld in een duistere pot gestort.
Vorig jaar werd er een nieuwe Chinese cryptomunt geannonceerd, die zelfs door de Chinese overheid ondersteund werd (zo lijkt het). De zogenaamde deelnemers met hun enthousiaste verhalen bestaan niet eens. Wanneer je op de link van hun naam klikt, kom je op de flitsende website terecht van het YanPay team. Natuurlijk ziet het er heel solide uit. Oplichters zijn slim en anticiperen op de hebzucht van velen. Wanneer stort de piramide in?
Waarschijnlijk zal niemand zijn Euro’s beleggen in de Argentijnse peso, die keldert namelijk al jaren, maar het is wel echt geld.
Lees meer