Tot je 70ste werken en ook nog eens invaren?
Opinie | do 24 apr 2025 | Bron: HR-kiosk | Auteur: Andries Bongers | Trefwoorden: IMF, OPTAS, Aegon, DNB, Klaas Knot, Rekenrente

Het IMF bepaalt even dat Nederlanders tot hun 70ste moeten doorwerken, maar dat was voor 1917 al.
Ook Nederlanders zullen in de toekomst langer moeten doorwerken. Dat betoogt bestuurder Marnix van Rij van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek met het ANP. „Want anders zijn de pensioenen straks niet meer te betalen en is de gezondheidszorg onbetaalbaar”, zegt de oud-staatssecretaris, die verwijst naar een recente analyse van het IMF over de vergrijzing
De pensioenleeftijd beweegt de laatste jaren al mee
In 1917 besloot de toenmalige Tweede Kamer dat de pensioengerechtigde leeftijd (tot dat moment 70 jaar) verlaagd moest worden naar 65 jaar. Daar was een goede reden voor: de meeste werknemers werden geen 70 jaar.
De pensioenleeftijd van 65 jaar hebben we 100 jaar vastgehouden, terwijl de levensverwachting ondertussen met vele jaren is verhoogd .
Sinds kort is de pensioenleeftijd op basis van deze levensverwachting 67 jaar.
Het is een ietwat wereldvreemd advies van het IMF, terwijl in veel landen de pensioengerechtigde leeftijd nog op 65 jaar staat, met de bedoeling deze de komende jaren wel te verhogen.
In vrijwel alle Europese landen moet het pensioen uit de lopende middelen worden betaald en heeft men geen pensioenfondsen met 2.000 miljard euro aan vermogen (pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen tezamen).
WTP en invaren en zeggenschap?
We maken ons nu vreselijk druk over het invaren van een gigantische bedrag van 2000 miljard euro, omdat we daar geen zeggenschap over hebben. Dat is een naïeve gedachte. De zeggenschap over dit vermogen is al jaren geleden verkwanseld.
De meeste pensioenfondsen hebben namelijk het beheer in het verleden in handen gegeven van juridisch zelfstandige administratiekantoren, waarvan een groot deel ook nog eens eigendom is van een verzekeringsmaatschappij (w.o. Aegon).
Malversaties
Een van de eerste pensioenfondsen dat door malversaties financieel te gronde is gericht, is het pensioenfonds van de Havens. Lees daarover de OPTAS-krimi ,
Schadelijke gevolgen voor ex-havenwerkers met pensioen bij OPTAS
De toezichthouder, de
DNB (Klaas Knot), doet hier nogal luchtigjes over, terwijl het feitelijk een criminele actie is geweest met N.B. de goedkeuring van de DNB.
Laat ik het voorzichtig zeggen: de beheerskosten van de meeste pensioenfondsen zijn exorbitant hoog, hoe kan dat? Lees ook eventueel:
Rekenrente Lees meer
Eindredacteur bij HR-kiosk.nl, directeur van HR-kiosk BV, directeur en consultant De Bongerd VOF,was Bestuurslid
NVP, Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van
Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist.
Visie over Personeelsbeleid Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10