Nabestaande krijgt niet altijd geld is een eufemisme voor bittere armoe

Opinie  |  vr 2 aug 2024  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , ,

Ruim 15 jaar geleden maakte ik in presentaties en artikelen met cijfermatige voorbeelden duidelijk wat een Anw-hiaat inhield. De kennis van vele HR-professionals was verbijsterend laag op dit punt. Op mijn vraag hoe hoog het nabestaandenpensioen van bijvoorbeeld een gekwalificeerde metaalarbeider bij zijn overlijden was, kwamen onthutsende antwoorden. Het pensioen in de metaal is vaak niet meer dan 600 euro bruto; daar komt bij pensionering wel de AOW bij. Maar bij voortijdig overlijden van de man, is er nog geen AOW en dan is het nabestaandenpensioen slechts 70% van 600 euro. En dan? In een grote zorginstelling (waar niet op het Anw-hiaat werd gewezen) reageerden de HR-medewerkers: "maar zijn wij daar dan verantwoordelijk voor"?
En nog steeds zijn er HR-professionals die hun medewerkers niet op het eventuele probleem wijzen en een collectieve Anw-hiaat verzekering aanbieden met een uitleg.
Hopelijk dat ze niet meer reageren, zoals oud minister Jette Klijnsma (PvdA) die de wet doordrukte, met de woorden: "Als de nabestaanden gaan werken is dat een goed voorbeeld voor de kinderen". En: "Als ze er niet uitkomen, gaan ze toch naar de schuldhulpverlening" 
Ook nu wordt het artikel in de Telegraag niet met een goed financieel voorbeeld onderbouwd.
 
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info