Hoe ouder, hoe beter

Opinie  |  di 24 jan 2023  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: ,

Al weer 16 jaar geleden schreef ik het artikel met bovenstaande kop. En dat was nog niet eens de eerste keer dat ik dat ik dit onderwerp aanroerde . Oudere werknemers (en ook werknemers met een gebrek) kwamen ook toen nauwelijks aan de bak en werden bij sollicitaties genegeerd.
De aandacht ging vooral uit naar de Y-generatie, een groep die theoretisch wel bestaat, maar feitelijk maar een klein deel van de arbeidspopulatie vertegenwoordigt.

Pleidooi voor ouderen

Bij het voorjaarscongres van de NVP op 5 april vorig jaar, ging het weer over de jonge instromers en hoe kon je die groep binden en boeien, maar niet over de oudere werknemer (50+). Ik hield een pleidooi voor deze laatste groep, die nog te vaak aan de zijlijn staat, niet uitgenodigd wordt voor het sollicitatiegesprek, maar wel alle kwalificaties bezit.
Wanneer je zo’n persoon aanneemt gaat deze daarna niet jobhoppen, is dankbaar en loyaal en blijft tot zijn 67ste (en zelfs daarna) productief en enthousiast werken.

Onderzoek UWV

Het UWV heeft kortgeleden (Telegraaf 24-1) een onderzoek gedaan, waarbij blijkt dat 1 op de 5 werkenden binnen 1 jaar voor een andere baan kiest. M.a.w. binnen 5 jaar is de hele populatie van “Draufgängers” verdwenen en is hun heil elders gaan zoeken. Loyaliteit wordt bij deze zo bewonderde groep niet eens aangetroffen. Wat een verlies aan investeringen!

Vooroordelen

Alle vooroordelen over ouderen blijken in feite drogbeelden. Een onderzoek dat ik 25 jaar geleden al deed, bevestigde dat ouderen niet vaker ziek zijn en wanneer je deze groep bij de les houdt is er ook geen sprake van terugval in prestaties.  Ik heb het dan niet over de typische zware beroepen.
Dus neem eens een oudere aan of ga in ieder geval een sollicitatiegesprek beginnen.
Meer weten? Lees dan dit artikel uit 2007.

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info