Zelfrijdende auto's

Datum laatste wijziging: 17 december 2018  |  Trefwoorden: , ,

Inhoud

  1. Wat we in 2020 van zelfrijdende auto's mogen verwachten
  2. Chauffeur aan het stuur?
  3. Zelfrijdende auto’s bepalen wie er omkomt bij een auto-ongeluk
  4. De robotrevolutie komt eraan, nu de robotwetten nog
  5. Uitleg ANWB over zelfrijdende auto
  6. Google toont zelfrijdende auto zonder stuur
  7. Dochterbedrijf van Google sleept Uber voor de rechter
  8. Nederland verruimt testmogelijkheden autonome auto
  9. Crash zelfrijdende auto
  10. Zelfrijdende auto gehackt
  11. Zelfrijdende auto heeft negatieve invloed op laagopgeleiden
  12. Overheid kan zelfrijdende auto voor de helft subsidiëren
  13. Grote orders uit Duitsland en België voor zelfrijdende auto’s VDL
  14. Zelfrijdende Tesla komt wat later
  15. Zelfrijdende auto eerder verzekerd dan dat hij rijdt
  16. Zelfrijdende auto's zonder back-upchauffeur bereiken niveau 4
  17. Hoe wordt de zelfrijdende auto verzekerd?
  18. Houd je handen nog maar even aan het stuur
  19. Zelfrijdende Uber auto rijdt vrouw dood
  20. Experimenteerwet zelfrijdende auto’s aangenomen
  21. Zelfrijdende auto's gepest en belaagd

Wat we in 2020 van zelfrijdende auto's mogen verwachten

Minister Schultz van Infrastructuur wil in 2015 grootschalige tests met zelfrijdende auto’s in Nederland. Ons land zou zelfs voorloper moeten worden op dit gebied. Een mooi toekomstperspectief, maar zijn we er al bijna?

Momenteel is het in Nederland nog illegaal om met een zelfrijdende auto de weg op te gaan. Schultz hoopt daar via een wetsvoorstel begin 2015 verandering in te brengen, maar tot die tijd loopt Nederland sowieso nog achter.

Wel zullen in 2015 de eerste ongetrainde Nederlanders in een zelfrijdende auto de weg op gaan als test. Dat is vooral om te kijken hoe mensen omgaan met de technologie. (Bron: NU, 8 apr. 2015)



Chauffeur aan het stuur?

Zelfrijdende auto’s kunnen onze maatschappij ingrijpend veranderen. Of dat gebeurt hangt af van hoeveel de auto daadwerkelijk zelf kan maar ook van wat de consument wil. Worden auto’s een tweede luxe huiskamer of blijft een bestuurder noodzakelijk? Ook de deeleconomie is van invloed. Als veel mensen zelfrijdende voertuigen en ritten gaan delen verandert dit het verkeer- en vervoersysteem radicaal.

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) onderzocht in het rapport Chauffeurs aan het stuur? (14 oktober 2015) aan de hand van vier toekomstscenario’s het toekomstig verkeer- en vervoersysteem met zelfrijdende auto’s. En dat roept vooral nog veel vragen op.

De beelden maken duidelijk dat volledig automatisch rijden niet vanzelfsprekend is. In twee van de scenario’s wordt dat stadium helemaal niet bereikt. Hierin houden mensen in de stad hun handen aan het stuur. Alleen op de snelweg kan de auto de rijtaken helemaal zelf overnemen. Daarnaast laat het rapport zien dat de mate waarin mensen voertuigen maar ook ritten gaan delen veel verschil maakt voor hoe de samenleving eruit gaat zien. Als de auto overal zelfstandig kan rijden en mensen blijven hechten aan privébezit dan staan de straten vol met dit soort auto’s van verschillende merken. Als de technologie zo ver doorzet is het ook denkbaar dat mensen voor iedere rit een auto laten voorrijden. Deze deelauto’s zijn in het bezit van grote bedrijven, die hun voertuigen parkeren aan de rand van de stad. Dat verandert het straatbeeld aanzienlijk.

Zelfrijdende auto’s bepalen wie er omkomt bij een auto-ongeluk

Autonome voertuigen maken nu al belangrijke keuzes over welke levens meer toe doen dan andere, aldus experts. Elke keer dat een auto een ingewikkelde manoeuvre uitvoert, maakt het een impliciete afweging met betrekking tot de verschillende partijen.

De bekendste problemen in de ethiek van zelfrijdende auto’s gaan over de vraag welke levens opgeofferd moeten worden bij een onvermijdbare botsing. Als een persoon bijvoorbeeld vlak voor een snel rijdende autonome auto op de weg valt, zou de auto tegen een lantarenpaal of vangrail kunnen crashen. De passagier komt dan mogelijk om het leven, maar de voetganger wordt gespaard. (Bron: Business Insider, 30 dec. 2016)

De robotrevolutie komt eraan, nu de robotwetten nog

Het robottijdperk lijkt nog ver weg; voorlopig blijft de wereld van Robocop science-fiction. Toch wordt in Brussel al hard nagedacht over hoe de robotrevolutie in goede banen kan worden geleid.

Als een zelfrijdende auto een botsing veroorzaakt, wie is dan aansprakelijk? De inzittende, de fabrikant van de auto, de softwareontwikkelaar of een combinatie van alle drie? (Bron: NU, 11 feb. 2017)

Uitleg ANWB over zelfrijdende auto

Auto’s worden snel slimmer en nemen steeds meer taken van de bestuurder over. Denk aan automatisch inparkeren, afstand houden tot de voorganger en zelfstandig inhalen. Maar weet u wat Lane Keeping Assist en Platooning betekent? Zo nee, lees meer over de komst van de zelfrijdende auto.

Google toont zelfrijdende auto zonder stuur