Inhoud
- Robots kunnen (bijna) alles overnemen
- Robots kunnen al pannenkoeken bakken
- Geslaagde test met eerste zelfrijdende bus op openbare weg
- Robotisering beroepen
- Ik ben Hugo
- Café X kan tussen de 100 en 120 koppen koffie per uur
- Robots zullen vaker taken dan complete banen overnemen
- Een robot die je eten maakt?
- Robot-taxi goedkoper dan eigen auto
- Alles over AI en machine learning
- Skitoernooi voor robots
- Studenten TU Delft presenteren acht innovatieve robots
- Temi, een persoonlijke robot
Robots kunnen (bijna) alles overnemen
De voorbije decennia namen robots vooral eenvoudige taken over van meestal laaggeschoolde werknemers. Met de vooruitgang van technologie en de opkomst van kunstmatige intelligentie ziet het er echter naar uit dat ze ook steeds meer complexe jobs zullen overnemen. In het ‘Tweede Machine Tijdperk’, zoals sommige economisten het noemen, zijn veertien jobs misschien niet langer gereserveerd voor menselijke en betaalde werknemers. We noemen er een:
Muzikanten: Toyota heeft een robot ontwikkeld die dankzij zeventien kunstmatige gewrichten in zijn handen en armen even goed viool zou moeten kunnen spelen als mensen. De robotband Z-Machines telt zelfs 78 vingers en 22 armen en klinkt verrassend goed. (Bron: AllesoverHR,
26 mei 2015)
Red: Een soort octopus dus.
Robots kunnen al pannenkoeken bakken
Duitse onderzoekers (2015) hebben een robot pizza's en pannenkoeken leren bakken op basis van online instructies. En nu wordt er aan gewerkt om een koffiezetapparaat schoon te maken en de papierlade van een printer bij te vullen. Uiteindelijk doel is dat een robot doet wat je hem zegt, dus geen programmering vooraf.
Geslaagde test met eerste zelfrijdende bus op openbare weg
Op 18 juli 2016 heeft op de busbaan tussen Schiphol en Haarlem de eerste operationele test plaatsgevonden met een zelfrijdende bus buiten een afgesloten testcircuit. De test is mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Noord-Holland als wegbeheerder en eigenaar van de busbaan, de gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer en Vialis als partner in verkeerstechnologie. De proef onderstreept de ambities van Nederland als testland voor ontwikkelingen rond slimme mobiliteit en zelfrijdende voertuigen. (Bron: Rijksoverheid)
Robotisering beroepen
Beroepen als belastingadviseur, makelaar en secretaresse lopen het grootste risico om te worden overgenomen door robots. Creatieve en sociale beroepen, zoals pedagogisch medewerker, verpleegkundige of loopbaanadviseur, hebben het laagste robotiseringsrisico. Dat blijkt uit de top 10 beroepen met de meeste en minste kans op robotisering uit de beroependatabase van Jobpersonality.
Top 10 van beroepen die gaan verdwijnen als gevolg van robotisering
- Belastingadviseur (99%)
- Telemarketeer (99%)
- Chauffeur bestelwagen (98%)
- Makelaar (97%)
- Brugwachter (97%)
- Secretaresse (96%)
- Tuinman (95%)
- Magazijnmedewerker (95%)
- Accountant (94%)
- Slager (93%)
Beroepen die zullen blijven bestaan
- Audioloog (0%)
- Internist (0%)
- Pedagogisch medewerker (0%)
- Klinisch psycholoog (0%)
- Antropoloog (1%)
- Docent voortgezet onderwijs (1%)
- Loopbaanadviseur (1%)
- Verpleegkundige (1%)
- Grimeur (1%)
- Fotograaf (2%)
Ik ben Hugo
De charmante en sympathieke robot Hugo spreekt negentien talen, beschikt over twee camera’s en software voor gezichtsherkenning om gasten tot zes maanden lang te herinneren. De 57 centimeter grote robot begroet bezoekers die het hotel bezoeken en kan een aantal taken van het receptiepersoneel uitvoeren, zoals het overhandigen van sleutelkaarten. Hugo vertelt gasten hoe ze met de tram bij een museum kunnen komen of wat de taxi naar Schiphol kost. De robot kan kinderen vermaken in de lobby, maar ook vergaderingen begeleiden of een PowerPointpresentatie geven.
Hugo is uitgerust met een accu, vier microfoons, twee luidsprekers, ledverlichting en een spraaksysteem. De robot heeft een Linux-besturingssysteem en in het hoofd en de romp zit een processor. Beelden die de twee camera’s in het hoofdje van de robot registreren zijn zichtbaar op de laptop van een Hampshire collega. Wanneer een gast van het hotel zich tot de robot wendt met een vraag waarvan het antwoord niet voorgeprogrammeerd is, dan kan de medewerker het antwoord typen dat door Hugo zal worden uitgesproken. (Bron: Hampshire Hotels, dec. 2016)
Café X schenkt 100 tot 120 koppen koffie per uur
Café X zegt het eerste door een robot gerunde café van de Verenigde Staten te worden. Klanten kunnen hun bestelling doorgeven op één van de tablets. Ze kunnen gewone koffie, latté en cappuccino bestellen, allemaal gemaakt van bonen van lokale koffiebranders.
De robot voert een serie voorgeprogrammeerde handelingen uit, zoals een kopje verplaatsen van het melkkraantje naar het siroopkraantje of een kopje afleveren aan het raam waar de klant staat. (Bron: Businessinsider,
31 jan 2017)
Commentaar redactie HR-kiosk: 120 koppen koffie per uur? Dus maar twee koppen koffie per minuut, kan dat niet sneller? Kom eens naar de voetbal- en hockeyclubs op zaterdag of zondag, kopje koffie binnen luttele seconden inclusief praatje tussendoor. Zeg verstaanbaar 'Café X' en je krijgt misschien ook nog een gratis koekje.
Robots zullen vaker taken dan complete banen overnemen
De helft van al het werk dat nu nog door mensen wordt gedaan, kan rondom 2055 door robots zijn overgenomen. Tot die voorspelling komt het nieuwste McKinsey-rapport over de toekomst van werk: A future that works: Automation, employment and productivity.
Volgens McKinsey gaan er niet per se banen verloren, maar verdwijnen in elke baan taken. De ene baan wordt sterker gerobotiseerd, dan de ander.
Een robot die je eten maakt?
Een Londens bedrijf is een robotkeuken aan het ontwikkelen. Twee mechanische armen kopiëren het gedrag van menselijke koks. De
Robotic Kitchen van Moley wordt geleverd inclusief oven, kookplaat, wastafel, koelkast en afwasmachine.
De robotarmen worden getraind door menselijke koks. Een kok wordt gevolgd tijdens het bereiden van een gerecht. De bewegingen worden opgeslagen en daarna door de robotarmen gekopieerd.
Voorlopig zal de robotkeuken niet erg populair worden thuisgebruik. Maar voor hoge-productiekeukens, zoals in verzorgingshuizen, kan het lonen om te automatiseren. De robotica is op dit moment nog niet ver genoeg. "Wat nu als je een eitje laat vallen? Dan moet de robot ook weer weten hoe hij het opruimt." (Bron en meer: MSN, 20 aug. 2017)
Robot-taxi goedkoper dan eigen auto
Altijd de taxi pakken in plaats van de auto wordt op de lange termijn goedkoper dan het bezitten van een auto. Dat schrijft de Zwitserse bank UBS op basis van een groot eigen onderzoek. Vooral de robotisering helpt hierbij. UBS verwacht dat de kosten van volledig gerobotiseerde taxi’s 80 procent lager zullen liggen dan de taxi's die we nu kennen.
Naast flinke kostenbesparingen zorgt de robot-taxi ook voor een drastische daling van het aantal auto-ongelukken en een betere verkeersdoorstroming. (Bron: RTLZ, 4 okt. 2017)
Alles over AI en machine learning
Kunstmatige intelligentie’ is een term die spannend en hightech klinkt, maar het probleem is ook dat het van alles kan betekenen. Roepen dat je bedrijf iets doet met kunstmatige intelligentie – ook wel KI, artificiële intelligentie of AI – is net zoiets als zeggen dat je in de automotive industrie zit: het klinkt lekker, maar het maakt niet duidelijk of je zelfrijdende auto’s ontwikkelt of dat je een modderige sloperij runt.
Toch is de opwinding over artificiële intelligentie (AI) en machine learning (ML) zeker niet onterecht. Want wat er allemaal met die technieken mogelijk is, ontwikkelt zich in hoog tempo, zeker als je bedenkt dat er al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw aan wordt gewerkt. De wetenschap had toen net ontdekt dat ons brein werkt met netwerken van neuronen. Psychologen, linguïsten en informatici begonnen zich af te vragen of het niet mogelijk was de werking van het menselijk brein na te bootsen met machines. (Bron en meer: MT, 30
nov. 2017)
Skitoernooi voor robots
Op de vierde dag van de Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang vond op een nabijgelegen berg een bizarre robotskiwedstrijd plaats. Acht robotteams van universiteiten, instellingen en een privébedrijf streden tegen elkaar.
Teams die aan het evenement meededen moesten zich aan bepaalde regels houden om ervoor te zorgen dat de robots geschikt zijn voor de hellingen. Zo moest elke robot groter zijn dan 50 cm, op “twee poten staan” en “gewrichten hebben die lijken op ellebogen en knieën.” De robots waren uitgerust met camerasensoren. Dit stelde hen in staat om de blauwe en rode poortjes te “zien” waar ze tussendoor moesten skiën. Daarnaast moesten alle robots over een eigen stroombron beschikken om ski’s en skistokken te kunnen gebruiken.
Het TAEKWAN-V team won uiteindelijk de Ski Robot Challenge en daarmee de prijs van $ 10.000. (Bron, foto's en film (click to play): Mirror,
12 feb. 2018)
Studenten TU Delft presenteren acht innovatieve robots
Een robot die onkruid wiedt, een robot die met een camera naar de diepzee afreist, en een robot die blauwalg uit het water vist. Deze en nog vijf andere robots zijn woensdag 30 januari 2019 te zien tijdens de demo-dag van de minor
Robotica van de TU Delft.
De huidige coffee corner in het Delftse Science Centre bestaat uit een koffiezet apparaat en een koelkast. Het Science Centre wil van deze coffee corner graag een interactieve omgeving maken, die beter aansluit bij de expositieruimte. Team Dorst Robotics wil dit proces automatiseren met een modulair systeem en een robotarm. (Bron: Emerce,
30 jan. 2019)
Temi, een persoonlijke robot
Temi (spreek uit als: Timmy) is een persoonlijke robot die in staat is om zijn eigenaar te herkennen en te volgen zonder ergens tegenaan te botsen. De robot kan dienen als een persoonlijke, digitale assistent. Hij kan een pizza of taxi bestellen, foto’s en video’s maken, muziek spelen of videobellen. Het geheel draait op een aangepaste versie van Linux.
Vanaf volgende maand starten de voorbestellingen voor Temi in verschillende Europese landen, waaronder België en Nederland. Het plan is om initieel tienduizend van de robots te verkopen. Wie 1.999 euro voor het ding neerlegt (exclusief btw) mag hem in juni verwachten. (Bron: Computable,
27 feb. 2019)