Inhoud
- Nemen robots baan over?
- Helft beroepsbevolking vervangen door robot
- Robotisering vernietigt driekwart mbo-banen in financiële sector
- 40 procent banen op de tocht door opkomst robot
- Robotisering vlot niet in Nederland
- Robots nemen bijna geen werk over van werknemers
- EU voorkomt dat recruiter baan aan robot moet afstaan
- Robotisering: ondernemers verwachten enorm banenverlies
- Studenten opgeleid voor verdwijnend werk
- Robotisering bedreigt ook banen hoogopgeleide financieel specialisten
- Robots vervangen verzekeringsmedewerkers
- Robots zullen vaker taken dan concrete banen overnemen
- Hoogleraren luiden noodklok: robotisering bedreigt Nederlandse economie
- Werknemer niet bang dat robot zijn baan inpikt
- Robots vervangen personeel voorlopig nog niet
- Waar blijft die robotslaaf?
- Kunstmatige intelligentie levert te weinig banen op
- Zo ziet werken in 2030 eruit
- Robots pikken veel minder banen in
- Receptel introduceert robot-host Pepper op werkvloer
- Robots helpen de magazijnmedewerker een handje
- Deloitte laat robot jaarrekeningen controleren
- Ruim baan voor de zorgrobots
- Is nog hoop voor de mens?
- Robot traint medewerkers voor slechtnieuwsgesprek
- Software bepaalt of jij een geschikte kandidaat bent
- Helft 50-plussers risico baan te verliezen door automatisering
- Mijn robots moeten menselijk gedrag herkennen
- Vooral Nederlandse ouderen tussen 50-64 jaar dupe van automatisering
- Verborgen matches op de arbeidsmarkt
- De robot neemt het saaie werk over
- Robot maakt biologische landbouw goedkoper
- PepsiCo test snackbots
- Honderden robots in winkels zusterketens AH
- Automatisering kost banen, maar minder dan gedacht
- Farmareus koopt robot-start-up
- Gemeente Hengelo krijgt hulp van robot
- 1 op de 3 werknemers vreest ontslag door AI en automatisering
- Terechte angst voor Robocalypse?
- Opmars technologie in winkels
- 14% van de werknemers vervangen door automatisering
- Robots kunnen niet iedereen vervangen
- Een robot is en blijft een machine
- Omgekeerde wereld, mensen nemen werk over van robots
- Kassaloze supermarkt geopend
- Robot helpt klanten om afstand te houden in Duitse supermarkt
- Oostendse robot meet in één oogopslag temperatuur van 20 mensen
- Meer klanten met de Bringme Box
- Nederlandse testrobot analyseert 20.000 coronatests per dag
- Ziekenhuisschoonmaker kan reinigingsrobot naar coronakamer sturen
Nemen robots baan over?
Nederlandse werknemers verwachten wel veranderingen op de arbeidsmarkt maar bang zijn ze niet dat robots hun baan gaan overnemen, aldus een poll van
ING.
Grapje, iemand die bang is voor robots: robofoob
Helft beroepsbevolking vervangen door robot
Volgens technologie-adept Adario Strange wordt nog steeds smakelijk gelachen om het idee dat robots mensen overbodig maken. Dat wordt afgedaan als science-fiction. Maar CPG Grey laat in een goed gedocumenteerde video zien dat robots wel degelijk het werk van mensen kunnen overnemen. In de video "
Humans Need Not Apply" laat Grey overtuigend zien hoe in de nabije toekomst bijna de helft van de beroepsbevolking vervangen kan worden door robots. Dit leidt tot massawerkloosheid.
Grey laat zien, ondersteund door statistieken en voorbeelden van huidige ontwikkelingen, dat software en automaten geleidelijk het werk van mensen overnemen. Zo geleidelijk dat we eigenlijk niet doorhebben dat het gebeurt.
40 procent banen op de tocht door opkomst robot
Bijna vier op de tien Nederlandse werknemers lopen de kans de komende twee decennia vervangen te worden door computers, robots en andere machines. Vooral onder administratief personeel (720 duizend Nederlanders) en fabrieksarbeiders (301 duizend Nederlanders) dreigt automatisering de werkgelegenheid te vernietigen.
Dat blijkt uit berekeningen van de Volkskrant op basis van een Oxford-studie naar de gevolgen van automatisering voor de Amerikaanse werkgelegenheid. Onderzoekers Carl Frey en Michael Osborne brachten in 2013 voor meer dan 700 beroepen in kaart hoe groot de technologische barrières zijn om ze te kunnen vervangen door machines.
Ze gaven beroepen een cijfer tussen de 0 (niet te automatiseren) en 1 (makkelijk te automatiseren). Recreatietherapeuten (0,0028) kwamen er het beste vanaf, telemarketeers, belastingadviseurs, horlogereparateurs, verzekeringsacceptanten en data entry-klerken (allen 0,99) het beroerdst.
Robotisering vernietigt driekwart mbo-banen in financiële sector
De digitalisering en robotisering in de zakelijke en financiële dienstverlening zorgt er wel degelijk voor dat in 2025 een groot deel van de mbo-banen verdwijnt. Dat blijkt uit het PwC-onderzoek
Digitalisering en robotisering vragen om employagility
Deze conclusie voedt de discussie over robotisering die ontstond naar aanleiding van een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (
WRR). Volgens de raad kost de robotisering minder banen dan gevreesd. Critici wezen vervolgens op de aankondiging van de Rabobank, die negenduizend banen in vooral de middengroep van administratieve krachten gaat schrappen, terwijl de vraag naar mensen die specifiek hoog- en laaggeschoold werk (!) doen, stijgt.
Robotisering vlot niet in Nederland
Al enige jaren wordt vanuit verschillende hoeken geroepen dat robots menselijk werk kunnen en zullen overnemen en wordt er door sommigen zelfs gesteld dat robots een bedreiging vormen voor de helft van de beroepsbevolking. Uit onderzoek blijkt nu dat dit in Nederland heel erg meevalt: slechts 1 à 2 procent van de Nederlandse bedrijven heeft de afgelopen twee jaar robots geïntroduceerd op de werkvloer.
Volgens arbeidssocioloog Fabian Dekker van de Erasmus Universiteit vormt digitalisering de grootste bedreiging voor de werkgelegenheid. 'Het is het internet en het gebruik van nieuwe software die momenteel de opkomst mogelijk maken van digitale platformorganisaties en nieuwe arbeidsverhoudingen, zoals Uber in de taxibranche. En het is digitalisering die de bijl zet aan veel administratieve taken, zoals in het bank- en verzekeringswezen.' (Bron: P&O Actueel, 4 mei 2016)
Robots nemen bijna geen werk over van werknemers
Robots nemen weinig werkzaamheden van werknemers over. Uit een enquête (2016) gehouden door de Erasmus Universiteit onder 1000 bedrijven bleek dat circa 80 procent van de bedrijven de afgelopen twee jaar niet heeft geïnvesteerd in technologische innovatie, 16,8 procent heeft wel geïnvesteerd in conventionele automatisering en 0,8 procent investeerde in robotisering.
Komt bij dat de investeringen in robotisering vaak niet bedoeld zijn om werknemers te vervangen: 46 procent van de ondernemers investeerde in technologische innovatie voor kwaliteitsverbetering, 18 procent om minder dure werknemers in te zetten en 14 procent om mensen van gevaarlijk, vies of zwaar werk te besparen. (Bron: HR Praktijk e.a.)
EU voorkomt dat recruiter baan aan robot moet afstaan
Robots nemen onze banen in, ook die van recruiters, zo is het vooruitzicht en de discussie over de toenemende ontwikkelingen van robots en artificial intelligence. Als recruiter zou je op relatief korte termijn voor je baan moeten vrezen, want machines kunnen ook wel wat jij dagelijks doet. Maar gelukkig is daar de Europese Privacywetgeving die je als recruiter beschermt. Weliswaar niet direct tegen het verlies van je baan als recruiter, maar de Europese Privacy verordening beschermt sollicitanten tegen het maken van geautomatiseerde beslissingen over hun sollicitatie.
Europese Privacy verordening: 'De betrokkene dient het recht te hebben niet te worden onderworpen aan een louter op geautomatiseerde verwerking gebaseerd besluit, dat een maatregel kan behelzen over persoonlijke hem betreffende aspecten, waaraan voor hem rechtsgevolgen zijn verbonden of dat hem op vergelijkbare wijze aanmerkelijk treft, zoals de automatische weigering van een online ingediende kredietaanvraag of van verwerking van sollicitaties via internet zonder menselijke tussenkomst.' (Bron: HR Log, juni 2016)
Red.: Een uiterst vreemde beslissing als je weet dat het geautomatiseerd zoeken naar de juiste auto wel heel gewoon is en datingsites juist gebruik maken van selectiecriteria als karakter, lengte, interesses, opleiding etc. etc. Wij begrijpen nu Brexit ook (nog) iets beter.
Robotisering: ondernemers verwachten enorm banenverlies
Ondernemers verwachten dat robots vele banen zullen overnemen. Sterker nog, sommige denken dat hun bedrijf overbodig wordt. Technologie kan daarnaast leiden tot een grotere behoefte aan flexibiliteit bij werkgevers.
Technologisering kan leiden tot het verdwijnen van banen. Ondernemers denken dat robots binnen dertig jaar 22 procent van de banen overnemen, zo blijkt uit onderzoek van ING Nederland. Niet alle ondernemers denken dat het effect van robotisering beperkt blijft tot het banenverlies van hun werknemers. Bijna een op zes ondernemers (15 procent) ziet eigen (type) bedrijf overbodig worden door robotisering/automatisering. Ze verwachten dat dit vooral in de transport, groothandel en nonfood detailhandel zal gebeuren.
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is beduidend optimistischer gestemd. De OESO verwacht dat slechts 10 procent van de banen in Nederland een grote kans op automatisering heeft. Dit geldt met name voor banen van lager opgeleiden. (Bron: CMWeb, 6 juli 2016)
Studenten opgeleid voor verdwijnend werk
Studenten op het mbo, hbo en wo worden nog volop opgeleid voor werk dat op de korte termijn potentieel door robots wordt overgenomen. Dit blijkt uit een data-analyse van
Deloitte.
42% van de huidige mbo-studenten stroomt de komende jaren uit naar werk dat straks potentieel niet meer bestaat. In het hbo geldt dit voor 19% en in het wo voor 10% van de studenten. Hieruit blijkt dat het opleidingsniveau zeker invloed heeft op de kans dat een baan er straks niet meer is.
Toch blijkt dat het aantal deelnemers in de meest kwetsbare opleidingen de afgelopen vijf jaar niet is gewijzigd. De vraag is dan ook of studenten zich bewust zijn van de kwetsbaarheid van bepaalde opleidingen waar het gaat om de kans op werk.
Robotisering bedreigt ook banen van hoogopgeleide financieel specialisten
De SER presenteerde op 1 november 2016 een eerste advies over de impact van robotisering en digitalisering op de werkgelegenheid. De korte samenvatting: hoeveel banen er gaan verdwijnen is onduidelijk, maar het zal zeker ten koste gaan van lager- en middelbaar
opgeleiden.
Ook op hbo- en wo-niveau gaan banen verdwijnen en zullen bestaande functies door de technologische ontwikkelingen veranderen. En dat gaat in een veel hoger tempo dan we denken. (Bron en meer: MT, 10 nov. 2016)
Robots vervangen verzekeringsmedewerkers
Het Japanse verzekeringsbedrijf Fukoku Mutual Life Insurance vervangt deze maand 34 medewerkers door IBM Watson Explorer. De robots gaan ziekenhuisdossiers en andere documenten scannen om vast te stellen welke verzekeringen moeten worden uitbetaald, meldt het bedrijf in een persbericht. Daarbij wordt ook de medische geschiedenis van een patiënt bekeken.
Door de inzet van de robots verwacht Fukoku Mutual dertig procent efficiënter te werken en sneller te kunnen gaan uitbetalen. De installatie van het systeem kost volgens de Japanse krant
The Mainichi ruim 1,6 miljoen euro en daarna jaarlijks 120.000 euro aan onderhoud. (Bron: Business Insider, 3 jan. 2017)
Robots zullen vaker taken dan complete banen overnemen
De helft van al het werk dat nu nog door mensen wordt gedaan, kan rondom 2055 door robots zijn overgenomen. Tot die voorspelling komt het nieuwste McKinsey-rapport over de toekomst van werk: A future that works: Automation, employment and productivity.
Volgens McKinsey gaan er niet per se banen verloren, maar verdwijnen in elke baan taken. De ene baan wordt sterker gerobotiseerd, dan de ander.
Hoogleraren luiden noodklok: robotisering bedreigt Nederlandse economie
Hoogleraren van onder andere Jheronimus Academy of Data Science, TU Delft en Fontys zien dat robotisering specifieke groepen werkenden hard raakt en ook regionaal heel verschillend kan uitwerken. Dat laten zij weten in een brief aan RTL Nieuws. Softbots intelligente software maken nu al veel economisch-administratief werk overbodig in banken, verzekeringsmaatschappijen, administratiekantoren en de belasting. Hoewel ook het werk van hoger opgeleiden in het geding zal komen, waar het routinewerk betreft, staat vast dat vooral mensen met een middelbare en lagere opleiding kwetsbaar zijn. Daarmee zal de tweedeling in de maatschappij verder worden aangescherpt, zeker als deze mensen geen ander werk meer kunnen vinden.
De hoogleraren maken zich zorgen, omdat de politieke partijen weinig prioriteit lijken te geven aan een dergelijke visie. Werkgeversorganisatie VNO-NCW en vertegenwoordigers van de ICT-branche maken zich grote zorgen over die blinde vlek bij politici. Dat blijkt uit een inventarisatie van AG Connect, het grootste platform voor IT-professionals waarin onder meer AutomatiseringGids, Informatie en IT Infra afgelopen jaar zijn opgegaan. De meeste Nederlandse politieke partijen hebben er echter maar weinig over te melden. D66 is het meest uitgesproken en pleit voor ''experimenten met nieuwe vormen van werkverdeling'' als antwoord op de arbeidsmarkteffecten van de inzet van robots. (Bron: CM, 20 feb. 2017)
Werknemer niet bang dat robot zijn baan inpikt
Meer dan de helft (57 procent) van de Nederlanders maakt zich nog niet druk om de opkomende automatisering op de arbeidsmarkt.
Toch verwacht bijna twee derde (67 procent) wel dat automatisering en de opkomst van nieuwe technologieën de komende tien jaar van invloed zullen zijn op de arbeidsmarkt. Slechts veertien procent van de Nederlanders is bang de komende tien jaar zijn of haar baan te verliezen aan een robot, computer of algoritme. Dat blijkt uit onderzoek van Indeed in samenwerking met onderzoeksbureau Team Vier. (Bron: ManagersOnLine, 5 apr. 2017)
Dat het snel gaat met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, robotisering, augmented reality en virtual reality, dat weten de meeste mensen wel (?). Ook dat het forse invloed gaat krijgen op de arbeidsmarkt van morgen. Maar hoe dan precies, en hoe groot zijn de veranderingen?
De experts die zijn geraadpleegd zijn duidelijk van de optimistische school. Ze weerspreken op zich de conclusies niet dat veel banen zullen verdwijnen, zoals in 2013 al werd gesteld in een veel geciteerd
onderzoek van de Universiteit van Oxford. Daarin werd gesteld dat in het jaar 2035 circa 47 procent van de functies zou zijn verdwenen. Ze denken alleen dat er ander werk voor terugkomt.
De experts gaan een stapje verder. Zij verwachten dat je straks misschien niet langer moet spreken van banen, maar van taken. We gaan niet meer met broodtrommel en al naar ons werk, maar voeren los van tijd en plaats bepaalde taken uit. Die taken krijgen we toebedeeld door een computer, want die weet dankzij kunstmatige intelligentie heel goed waar jij goed in bent. In plaats van dat mensen op zoek gaan naar werk, gaat werk op zoek naar mensen. (Bron: MT, 15 jul. 2017)
Robots vervangen personeel voorlopig nog niet
Robotisering en nieuwe werkgelegenheid gaan hand in hand, maar de robot verdringt de menskracht nog niet. Mechanisering betekent voorlopig meer werk. Dat zegt arbeidsmarktexpert Ton Wilthagen in een interview met het FD. Automatisering weegt vaak niet op tegen de loonkosten. De barman is financieel niet zo makkelijk te vervangen door een robotarm, net als de handen aan het bed of het werk van schoonmakers. Bovendien kun je een robot vooralsnog beter een truck in elkaar laten zetten dan een patiënt verschonen.
Een zorgelijk punt is dat door robots de aard van het werk verandert en veelal een hoger niveau zal vereisen, vooral IT-gerelateerde vaardigheden en kennis. In de kabinetsformatie gaat het vooral over de contractvorm waarin werk wordt gegoten. Vast of flex. Maar niet over de inhoud van het werk. Het zou jammer zijn wanneer een volgend kabinet niet verder komt dan dat. (Bron: Flex Nieuws, 31 jul. 2017)
Waar blijft die robotslaaf?
Doemdenkers vrezen dat robots alle banen inpikken, maar zo'n vaart loopt dat niet. Robots zijn lang niet zo slim als futuristen voorspelden. Nuttige robots kunnen vaak maar een kunstje: ze zijn single-purpose in plaats van multi-purpose. Mensen zijn knapper en blijven dat voorlopig.
Om eerlijk te zijn, kunnen de robots van tegenwoordig niet heel veel meer dan die van vijftig, zestig jaar geleden, zegt hoogleraar Martijn Wisse, directeur van het Robotics Institute van de Technische Universiteit Delft.'De meeste robots staan nog steeds in fabrieken en doen eentonig werk. Dat werk doen ze wel steeds beter door de ontwikkeling van nieuwe computers, sensoren en batterijen.' De industriële robots waarop Wisse doelt, zijn niet sexy. Ze hebben geen gezichten met ogen en een mond. De gemiddelde robot is een eenarmige machine met scharnieren en motortjes. (Bron: Juistmagazine.nl, 19 okt. 2017)
Kunstmatige intelligentie levert te weinig banen
Het aantal nieuwe banen dat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (ki) en automatiseringsprocessen naar verwachting in de komende twintig jaar met zich mee brengt, weegt niet op tegen het aantal banen dat door automatisering en robotisering in diezelfde periode gaat verdwijnen. Joblift onderzocht hoeveel arbeidsplaatsen er in de komende twintig jaar bijkomen en verdwijnen.
Hoeveel banen verdwijnen er door automatisering? De Volkskrant berekende op basis van een Oxford-studie dat 39 procent van de 8,6 miljoen arbeidsplaatsen in Nederland (CBS) gedurende de komende twintig jaar kunnen verdwijnen. Dat betekent een verlies van ruim 3,3 miljoen banen (3.354.000) tot 2038.
In de afgelopen twee jaar zijn 75.469 vacatures voor ontwikkelaars en specialisten in kunstmatige intelligentie en automatisering uitgeschreven. Dat is gemiddeld 3144 vacatures per maand. Aangenomen dat deze groei de komende jaren gelijk blijft, dan komen er de komende twintig jaar 754.690 banen bij.
Een rekensommetje tussen beide uitkomsten leert dat het aantal nieuwe banen goed is voor slechts 22 procent van het aantal arbeidsplaatsen dat verloren dreigt te gaan. Er staan dus 2,5 miljoen banen op de tocht in de komende twee decennia. (Bron: Marqit, jan. 2018)
Zo ziet werken in 2030 eruit
U ligt in bed en wordt wakker door de geur van bacon. De bio-chips in uw keukenapparaten zijn uw ontbijt aan het maken. Nadat u bent aangekleed verteld het heads-up display in uw pak dat uw taxi richting het vliegveld voor de deur staat. Gedurende de vlucht heeft u drie holoconferenties en benut u uw tijd optimaal. Niet verkeerd zult u wellicht denken. Maar in een wereld waarin auto's zelf rijden, robots operaties uitvoeren en computers zelfstandig onderhandelen, waar ligt dan de toegevoegde waarde voor u als professional?
Lees het vervolg in Korn Ferry Institute,
15 feb. 2017.
Robots pikken veel minder banen in
Een invloedrijke studie uit 2013 kwam met angstaanjagende cijfers. Oxford-onderzoekers Carl Frey en Michael Osborne voorspelden dat 47 procent van alle Amerikaanse banen grote kans liep om binnen twintig jaar te verdwijnen door allerhande software, machines en andere vormen van kunstmatige intelligentie. Nu komt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (
Oeso,14 maart 2018) tot veel minder alarmerende cijfers, na een studie van 32 economieën. Eén op de zeven banen, oftewel 14 procent, loopt in de geïndustrialiseerde landen grote kans om te verdwijnen. In Nederland gaat het om 11,4 procent.
Het slechte nieuws: dat komt toch nog neer op bijna 1 miljoen arbeidsplaatsen - qua baanverlies het equivalent van een dubbele kredietcrisis.
Welke banen zullen vooral verdwijnen? Vooral relatief laagopgeleide beroepen, zoals hamburgerflippers, schoonmakers, bouwvakkers, vuilnismannen, boeren en fabrieksarbeiders. Het robotbestendigst daarentegen zijn leraren. Ook zorgverleners, managers en politici hoeven zich volgens de Oeso-studie weinig zorgen te maken.
Hoe groot is de kans dat de Oeso-voorspellingen uitkomen? Niet groot, zeggen de Oeso-onderzoekers zelf, in zoveel woorden. Hun belangrijkste slag om de arm is dat technologie waarschijnlijk ook veel nieuwe banen zal creëren. (Bron: De Volkskrant, 5 apr. 2018)
Receptel introduceert robot-host Pepper op werkvloer
Receptel, het bedrijfsonderdeel van USG People dat is gespecialiseerd in hospitality en klantontvangst – introduceert Pepper, de eerste robot-host van Nederland, bij drie grote Nederlandse bedrijven.
Pepper doet de komende weken haar intrede op de bedrijfsvloer van VodafoneZiggo, KPMG en Eurest Services. De robot-host wordt aan het bezoekersregistratiesysteem gekoppeld en neemt veel voorkomende taken van Hospitality Professionals over. Zo kan Pepper onder meer worden ingezet voor de registratie van bezoekers en andere administratieve taken. Hierdoor kunnen de Hospitality Professionals meer persoonlijke aandacht aan bezoekers besteden. (Bron: Flex Nieuws, 14 mei 2018)
Robots helpen de magazijnmedewerker een handje
De toekomst van magazijnwerk zal er heel anders uitzien als je de Franse startup Exotec Solutions mag geloven. Dit bedrijf brengt robots op de markt die hooggelegen pakketten gemakkelijk naar beneden halen.
Hoe werkt deze innovatie? De robots in kwestie, Skypods geheten, kunnen zelf bestellingen uit de meters hoge schappen halen om ze vervolgens naar de inpaktafels te brengen. Zij zouden vier keer sneller en vijf keer hoger kunnen bewegen dan robots van concurrenten. Hierdoor kunnen ze dagelijks dubbel zo veel orders doen. (Bron: Sprout, 18 jun. 2018)
Deloitte laat robot jaarrekeningen controleren
Deloitte stapt deze maand gedeeltelijk over op geautomatiseerde controle van jaarrekeningen. De robot zal worden ingezet bij de controle van alle 3.000 Nederlandse klanten. De eindverantwoordelijkheid blijft wel bij de accountant liggen, meldt het FD.
Aan de introductie van de automatische controle is jaren gewerkt. Die wordt ingezet bij dertien veel voorkomende werkzaamheden bij een controle. Het gaat om posten of ‘werkpakketten’ zoals voorraden, debiteuren en kaspositie. Het aantal is nog bescheiden, want er zijn bij Deloitte in totaal zo’n 160 werkpakketten. Posten met een hoog risico, zoals omzet, worden voorlopig nog op de traditionele manier gecontroleerd. (Bron: Accountancyvanmorgen,
25 jun. 2018)
Ruim baan voor de zorgrobots
Wat onhandig was: dat Lea de kleurverschillen in de keukenvloer als afgrond interpreteerde. Lea zag een diepte die er niet was en schoot in haar beschermmodus. Dan wilde Theo van Deursen (67) uit Waalre koffie uit de kast pakken, maar verbood ze hem nog een stap verder te zetten. Het is immers de taak van Lea om Van Deursen voor valpartijen te behoeden, een stap het ravijn in hoort daar niet bij. Een kinderziekte, zegt Van Deursen, die past bij de ontwikkeling van een nieuw en technisch ingewikkeld product. ‘Die hebben ze er snel uitgehaald.’
Lea is nieuw en heeft daarom nog niet de kans gehad door te breken. Dat gaat hoe dan ook een hele klus worden. Wereldwijd zoeken bedrijven naar manieren om het voor ouderen makkelijker te maken langer thuis te wonen – en er geld aan te verdienen natuurlijk. Het is een doelgroep die snel groeit. (Bron: De Volkskrant, 29 jun. 2018)
Is nog hoop voor de mens?
De Amerikaanse filosoof
Elbert Hubbard is er duidelijk in: 'Eén robot kan het werk verrichten van vijftig gewone mensen. Maar geen vijftig robots kunnen het werk verrichten van één buitengewoon mens.' En dat bent u toch! (Bron: Broerstraat 5, jul. 2018, blz. 22)
Robot traint medewerkers voor slechtnieuwsgesprek
In de Innovation Hub op het hoofdkantoor in Utrecht zijn twee jonge programmeurs druk in de weer met een geprojecteerd hologram bovenop een wit vierkant kastje. De projectie vertoont opvallend menselijke trekken: 'hij' knippert regelmatig met de ogen en beweegt een beetje zenuwachtig met zijn mondhoeken. "Deze robot - Mr. Furhat - is oorspronkelijk ontwikkeld aan de Universiteit van Stockholm en er zijn nog maar een beperkt aantal exemplaren beschikbaar," vertelt Anne Doeser, HR Innovator bij de Rabobank. "Ons exemplaar is bijvoorbeeld nummer 44. Het is geen plug-and-play, je moet hem zelf tot 'leven' wekken door hem van de nodige kennis te voorzien."
Daarom zijn programmeurs druk in de weer om de software van Furhat te vullen met allerhande vraag- en antwoord-scripts. Doeser: "Een concreet voorbeeld is het voeren van een slechtnieuwsgesprek met een klant. Wanneer onze adviseurs bijvoorbeeld aan een klant moeten uitleggen waarom een bepaalde lening niet verstrekt kan worden. We voorzien Furhat van klantreacties die we uit de werkelijkheid kennen, zodat onze adviseurs zo'n gesprek kunnen oefenen. Afhankelijk van de manier waarop de adviseur het gesprek voert, zal Furhat bepaalde antwoorden geven en via gezichtsuitdrukkingen laten zien welk gevoel dit oplevert bij de klant." (Bron: HR Praktijk, 1 aug. 2018)
Software bepaalt of jij een geschikte kandidaat bent
Hunkemöller gooide 4,5 jaar geleden het ouderwetse sollicitatieproces al overboord. Wie bij de lingerieketen wil werken hoeft zijn of haar cv niet meer te updaten. ''Als je bij ons solliciteert krijg je een aantal video’s te zien waarin onze ceo vragen stelt. We willen bijvoorbeeld weten wat jou inspireert en hoe je ervoor zorgt dat de klant terugkomt.''
De videosollicitatie is een gouden greep. ''We zien dat medewerkers langer blijven en de verkopen omhoog gaan. Op dit moment verdiepen we het proces door te zoeken naar de perfect hire door middel van artificial intelligence.'' (Bron: Intermediair,
8 aug. 2018)
Helft 50-plussers risico baan te verliezen door automatisering
In Nederland worden werknemers tussen 50 en 64 jaar momenteel veel ingezet voor werk dat geautomatiseerd kan worden, waardoor de kans dat zij worden vervangen door automatisering en robotisering groot is, zo’n 50%! Wereldwijd scoort China met 76% het hoogst en staat Australië met 42% onderaan de lijst. Dit blijkt uit het Twin Threats of Aging and Automation rapport van Marsh & McLennan Companies’ Global Risk Centre.
Sleutelfactoren die bijdragen aan het verklaren van een hoger risico op automatisering van taken van oudere werknemers zijn het opleidingsniveau, de omvang van de industriële sector, overheidsuitgaven en de sterkte van wettelijke rechten in financiële systemen. Het onderzoek wijst verder uit dat van alle
OESO-landen het percentage ouderen onder werklozen in Nederland het snelst stijgt. Binnen 16 jaar steeg het percentage van de werkloze bevolking tussen de 50-64 jaar van 14% naar 30%. De Nederlandse werkende bevolking krimpt rond 2030 naar verwachting met 5.5%, terwijl de groep 65-plussers groeit met 6.6%. (Bron en meer informatie: HR Praktijk,
15 aug. 2018)
Mijn robots moeten menselijk gedrag herkennen
In een klein kamertje van haar DesignLab ligt een deel van haar levenswerk: robots die hun werk al hebben gedaan. Frog is de meest opvallende. Hij is rood ('de kleur van Twente'), kogelrond, een meter hoog en rijdt op wieltjes. ,,Frog is gebruikt in dierentuinen, in het Royal Alcázar - het koninklijk paleis van Sevilla. Hij heeft erg geleden'', zegt Vanessa Evers, 'omdat mensen hem uitprobeerden en er een lolletje mee maakten.'
Een andere robot, Spencer, hielp toeristen en reizigers op Schiphol. Daar heeft hij mensen in grote drukte naar hun gate gebracht. Frog, Spencer en de andere robots op 'het kerkhof' zijn het resultaat van Evers' werkterrein, sociale robotica, het vakgebied dat de samenleving sociale robots brengt die ons leven veraangenamen. Robots met allerlei vaardigheden: de een voert een medische operatie uit, een ander verzorgt ouderen en kinderen. Een derde helpt reizigers op weg of stuurt thuis klusjes aan, zoals het opruimen van de kinderkamer. (Bron: Topics.nl,
17 aug. 2018)
Vooral Nederlandse ouderen tussen 50-64 jaar dupe van automatisering
Oudere werknemers hebben meer kans om vervangen te worden door intelligente technologie dan jongere werknemers. In Nederland worden oudere werknemers momenteel veel ingezet voor werk dat geautomatiseerd kan worden, waardoor de kans dat zij worden vervangen door automatisering en robotisering groot is, zo’n 50%. Dit blijkt uit het
Twin Threats of Aging and Automation rapport van Marsh & McLennan Companies’ Global Risk Centre.
Het onderzoek wijst uit dat van alle
OESO-landen het percentage ouderen onder werklozen in Nederland het snelst stijgt. Binnen 16 jaar steeg het percentage van een werkloze bevolking tussen de 50-64 jaar van 14% naar 30%. ‘Tegenwoordig willen veel bedrijven versneld de nieuwste intelligente technologieën toepassen, wat grote gevolgen kan hebben voor oudere werknemers. Het kan leiden tot meer werkloosheid, toenemende ongelijkheid en tot extra druk op de sociale vangnetten’. ‘Oudere werknemers vormen een belangrijk deel van de workforce, maar als zij hun vaardigheden en kennis niet genoeg aanpassen aan de huidige ontwikkelingen, lopen zij het risico buitengesloten te worden.,’ (Bron: Mercer,
15 aug. 2018)
Verborgen matches op de arbeidsmarkt
AWVN, UWV en Deloitte hebben de verrassende, verborgen matches op de arbeidsmarkt onderzocht die kunnen helpen om krapte én werkloosheid te verminderen. Het onderzoek wordt naar verwachting eind 2018 afgerond.
Aan het eind van dit jaar zal het aantal vacatures dat in 2018 is ontstaan boven de één miljoen uitkomen. Tegelijkertijd zijn ruim één miljoen mensen op zoek naar (meer) werk. De grote uitdaging van nu en de toekomst is om het gat tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te overbruggen. Een kansrijke weg is om de competenties en taken in kaart te brengen die achter functietitels en beroepen schuilgaan. Zijn er niet veel meer matches te maken als we naar deze aspecten kijken? Zoals aangekondigd op het
AWVN-jaarcongres, voert
AWVN samen met Deloitte en UWV een onderzoek uit waarin we die vraag willen beantwoorden. Uit de eerste resultaten blijkt dat er verrassende, verborgen matches zijn die kunnen helpen om krapte én werkloosheid te verminderen. Het onderzoek wordt naar verwachting eind 2018 afgerond, hieronder vindt u een aantal eerste resultaten.
AWVN gebruikt in haar dienstverlening het eigen functiewaarderingsysteem ORBA. Dat wordt al jaren door duizenden bedrijven en tientallen branches ingezet om de functies van naar schatting 1,5 tot 2 miljoen werknemers te omschrijven en waarderen. In ORBA zijn ruim 250 functieprofielen opgenomen, met daarin een omschrijving van de werkprocessen en competenties die aan de functies zijn verbonden.
Data-analisten van Deloitte, verbonden aan het non-profitprogramma State of the State, vergelijken de
AWVN-functieprofielen met behulp van lerende algoritmes. Daaruit ontstaat een landschap van functies. Dit landschap laat op competentie- en taakniveau zien hoe ver of dichtbij functies van elkaar liggen. Uitgedrukt in een percentage wordt zichtbaar welke functies het dichtst in de buurt liggen en dus met enige begeleiding of omscholing binnen bereik liggen.(Bron:
AWVN,
1 okt. 2018)
De robot neemt het saaie werk over
Het aardige in het artikel van CMWEB - gesponsord door
Easy Systems - zijn de voorbeelden wat een robot allemaal niet kan overnemen. Onder meer:
- Het geautomatiseerd verzenden, ontvangen en verwerken van elektronische facturen.
- Het omschakelen tussen verschillende systemen, waarna overal in het systeem de informatie gesynchroniseerd wordt. Voor de mens eentonige controlewerkzaamheden op de boekhoudafdeling.
- Een onderneming krijgt een factuur binnen, waarna in het goederenontvangst-systeem gecontroleerd moet worden of de bestelde waren inderdaad zijn geleverd. Aan facturen wordt automatisch een kostensoort en -plaats gehangen, waarna ze op de juiste post worden geboekt.
- Aan de verkoopkant komen er door toedoen van robots ook allerlei mogelijkheden bij. Zo kan meteen de kredietwaardigheid van een klant getoetst worden. Of, als het bedrijf een omzetverzekering heeft, de limieten waaraan het zich moet houden bij klanten.
(Bron: CMWEB,
6 dec. 2018)
Robot maakt biologische landbouw goedkoper
AgriTech-startup
Odd.bot lanceert komend jaar een robot die zelfstandig onkruid kan herkennen en verwijderen, zo meldt het Nederlandse bedrijf van Martijn Lukaart. De ‘weed whacker’ speelt in op een groeiende vraag naar biologisch eten, terwijl er weinig personeel te vinden is voor het arbeidsintensieve wieden van onkruid. De startup ziet de robot als een alternatieve vorm van gewasbescherming, die giftige herbiciden overbodig zou kunnen maken. Odd.bot wil zijn diensten straks leveren als Robots as a Service (RaaS), waarbij een boer per hectare kan afrekenen. De startup krijgt ondersteuning van het Robotics Institute van de TU Delft en de Wageningen Universiteit. (Bron: Sprout,
31 dec. 2018)
PepsiCo test snackbots
PepsiCo test bezorgrobots op de campus van de University of the Pacific in het Californische Stockton. Het bedrijf claimt het eerste voedingsbedrijf te zijn met zo’n robot. De snackbots, ontwikkeld door Robby Technologies, bezorgen onder meer Smartfood Delight, Baked Lay’s, SunChips, Pure Leaf Tea, Bubly, Lifewtr en Starbucks Cold Brew.
Studenten plaatsen hun orders met behulp van een app (nu alleen iOS). (Bron: Emerce,
7 jan. 2019)
Honderden robots in winkels zusterketens AH
Enkele Amerikaanse zusterketens van Albert Heijn gaan op grote schaal robots inzetten om winkels veiliger te maken. De ketens Stop & Shop en Giant/Martin’s hebben bijna 500 robots gekocht als onderdeel van een samenwerking met Badger Technologies.
De robots zijn eerder al getest bij winkels van Ahold Delhaize. Daarbij werden ze onder meer ingezet om gevaarlijke situaties in winkels, door bijvoorbeeld kapotte verpakkingen, op te sporen en te melden. Daarnaast houdt de robot een oogje op lege schappen en verkeerd geplaatste producten. (Bron: Distrifood,
15 jan. 2019)
Automatisering kost banen, maar minder dan gedacht
De typiste, de baliemedewerker en de postbezorger. Het zijn beroepen die door automatisering verdwenen zijn, of over een aantal jaar misschien niet meer zullen bestaan. Maar wie vreest dat computers en robots alle banen overnemen, kan opgelucht ademhalen. Want in de praktijk blijkt vijf jaar na een groot automatiseringstraject, ‘slechts’ 8 procent van de werknemers verdwenen.
Dit blijkt uit het een onderzoek van het
Centraal Planbureau (CPB), de Universiteit Utrecht en Boston University. Het is de eerste keer dat de effecten van automatisering op individuele werknemers is onderzocht.
Naast baanverlies, kan automatisering overigens ook leiden tot groei van de werkgelegenheid, zolang de productiviteit maar genoeg toeneemt. Het is dus goed mogelijk dat de directe effecten van baanverlies, op een andere plek worden gecompenseerd met nieuwe banen. (Bron: Personeelsnet,
18 feb. 2019)
Farmareus koopt robot-start-up
Het Amerikaanse medisch concern Johnson & Johnson stapt in de operatierobots. Het bedrijf neemt voor $3,4 miljard Auris Health over, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de behandeling van longkanker. Auris wordt geleid door medisch ondernemer Frederic Moll, die jarenlange ervaring heeft met robots voor chirurgisch gebruik.
Artsen kunnen met behulp van de robots van Auris de longen ingaan om tumoren op te sporen en te behandelen. De deal zou halverwege het jaar moeten zijn beklonken. (Bron: De Telegraaf,
13 feb. 2019)
Gemeente Hengelo krijgt hulp van robot
Hengelose ambtenaren op de afdeling Informatie Management krijgen sinds kort hulp van een virtuele robot. Op de afdeling die documenten beheert, archiveert, registreert en beschikbaar stelt, nemen softwarematige robots allerlei administratieve taken over. De Twentse gemeente claimt een voorloper te zijn met de inzet van
robotic process automation (rpa) in Nederland.
Het gaat onder meer om de automatisering van repeterende handelingen en de handmatige invoer van data. Volgens implementatiepartner Coforce uit Ede draait het bij robotic process automation (rpa) om de automatisering van op business rules gebaseerde bedrijfsprocessen door middel van een software-applicatie of ‘robot’. ‘Het is een softwarelaag die over de bestaande systemen wordt gelegd en zodanig wordt getraind of ingericht dat het de gegevens die nodig zijn voor het uitvoeren van taken weet te vinden.’ (Bron: Computable,
22 feb. 2019)
1 op de 3 werknemers vreest ontslag door AI en automatisering
Mercer doet jaarlijks internationaal onderzoek onder business executives, HR-leiders en werknemers, naar de drijfveren voor de toekomst van werk. 60% van de ondervraagde organisaties bereidt zich voor om komend jaar meer werk te automatiseren. Dit baart werknemers zorgen, maar executives zien het herinrichten van functies juist als kans om rendement te behalen. David Sanderse, CEO van Mercer Nederland: ‘Voor HR ligt er een belangrijke rol om in te spelen op automatisering. Met behulp van data kunnen zij weloverwogen beslissingen maken over de toekomstige omvang en mogelijk nieuwe vorm van de organisatie.’
Naast het anticiperen op automatisering, signaleert Mercer naar aanleiding van het Global Talent Trends rapport nog drie andere trends in de arbeidsmarkt
- Aansturen op talent
- Gepersonaliseerde (digitale) werkervaring
- Uitdragen van merkwaarden
(Bron en uitleg: Mercer,
22 feb. 2019)
Terechte angst voor Robocalypse?
Ben je bang dat R2-D2* volgende week komt binnenrollen om je baan te stelen? Wees gerust, zo’n vaart loopt het niet. Dat de banenmarkt de komende jaren ingrijpend gaat veranderen door toenemende automatisering, staat echter buiten kijf. Daar is ook de markt zelf van overtuigd. „We hebben de angst voor technologie de Robocalypse gedoopt.” En helemaal onterecht is die vrees niet.
De vrees dat we onze banen verliezen aan de machines is absoluut niet nieuw, dat begon al tijdens de industrialisatie. „Robocalypse hebben we die angst voor technologie gedoopt”, zegt Anna Salomons, hoogleraar aan de universiteit Utrecht. Ook zij doet al jaren onderzoek naar de effecten van automatisering en robotisering van de arbeidsmarkt. Vanuit de wetenschap is er volgens Salomons juist veel bewijs tegen het idee dat er banen verdwijnen. Sterker nog, er komen banen bij. Het gemiddelde inkomen stijgt, dat leidt tot meer uitgaven waardoor hogere productie nodig is. Reken maar door. De hogere inkomens leveren ook beroepen op waar vroeger geen vraag naar was. Denk bijvoorbeeld aan nagelstylisten en hondentrimmers. (Bron: MetroNieuws,
4 mrt. 2019)
* R2-D2, kortweg R2 (Artoo) genoemd, is een robot in het fictieve Star Wars-universum. R2-D2 is een robot van het type astromechdroid. (Bron: Wikipedia)
Opmars technologie in winkels
Uit een rapport van de
REPL Group (28 maart 2019) blijkt dat technologie in toenemende mate in winkels zal worden ingezet.
Van de consumenten die deel namen aan de enquête is een meerderheid van mening dat t.z.t. winkels minder personeel nodig zullen hebben door de intrede van een groot aantal technologische vondsten. Medewerkers van de winkels zien dat niet als bezwarend. Wel belangrijk is dat
de werkdruk a.g.v. onderbezetting zal verminderen.
Redactie: Prachtig dat de komst van meer artificial intelligence (AI) de werkdruk doet verminderen. Maar wat als in de tijden van tegenspoed er minder verkocht wordt? Er zal dan minder personeel nodig zijn, want het is een illusie te denken dat mensen dan het werk van robots e.d. zullen overnemen.
14% van de werknemers vervangen door automatisering
Volgens Oeso (
april 2019) wordt naar schatting 14% van alle banen binnen de
Oeso (dus ook Nederland) binnen 15 tot 20 jaar overgenomen door automatisering. Een nog groter aantal banen (32%) zal qua inhoud sterk veranderen.
Of werknemers in staat zijn c.q. zich willen aanpassen aan de nieuwe technische uitdagingen, valt te bezien. Oeso is hier somber over.
Robots kunnen niet iedereen vervangen
De productie is in de afgelopen jaren flink gegroeid, reden dat het aantal banen fors is gegroeid. Het aantal functies in de industrie is van 730.000 in 2015 gestegen naar 757.000 in 2018. Het
UWV verwacht dat het aantal banen binnen deze sector in 2019 verder zal stijgen.
In 2018 stonden er 85.000 vacatures open, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2013 (42.000 vacatures). Robots en automatische processen zorgen er weliswaar voor dat er voor bepaalde soorten werk geen mensenhanden meer nodig zijn, maar vakkrachten zijn niet door machines te vervangen.
Niet of moeilijk in te vervullen vacatures - gepubliceerd
Factsheet Industrie - betreffen assemblagetechnici, machinemonteurs, lassers en verspaners, operators voor de chemische industrie en de productie van levensmiddelenindustrie. Om over de vacatures voor projectleiders, kwaliteitsmedewerkers, ontwerpers van industriële automatisering en managers R&D maar te zwijgen.
Een robot is en blijft een machine
Een robot blijft een machine. Richt hem (of haar) verkeerd af, en alles loopt in de soep. Letterlijk, in dat Chinese restaurant waar de robot-obers het gerecht consequent in de schoot van de bezoekers kieperden. En spraakherkenning is heel mooi, maar niet als het de hotelgasten uit hun slaap houdt. De scherp afgestelde robot hield gesnurk voor een vraag om dienstverlening. Robots leiden nog lang geen eigen levens. Robotisering blijft mensenwerk.
Omgekeerde wereld, mensen nemen werk over van robots
Na alle verontrustende voorspellingen dat robots de komende jaren tientallen miljoenen banen van mensen gaan inpikken, komen er geruststellende berichten uit Everett waar Boeing zijn 777-vliegtuigen assembleert.
Boeing gebruikte robots om delen van de romp aan elkaar vast te maken. In elk vliegtuig zitten ongeveer 60.000 klinknagels. Eerst deden mensen dat met gereedschap, maar Boeing besloot in 2015 om dat te automatiseren. Dat liep niet goed. De robots maakten fouten en werkten niet goed met elkaar samen. Mensen moesten ingrijpen en overuren maken om alle fouten te herstellen. Productie werd niet versneld, maar juist vertraagd door de robots.
Boeing laat mensen en robots nu samenwerken (november 2019).
Kassaloze supermarkt geopend
Na de kassaloze winkel Amazon Go, heeft Amazon in Seattle zijn eerste volwaardige kassaloze supermarkt geopend.
De supermarkt bevindt zich in de wijk Capitol Hill en ziet er op het eerste gezicht helemaal niet apart uit. Het had bij wijze van spreken een Albert Heijn kunnen zijn. Je kunt er alles kopen: groenten, fruit, schoonmaakmiddelen en kattenvoer. Er liggen 5000 artikelen, waaronder A-merken.
Je kunt gewoon een wagentje pakken en je boodschappen doen. Maar de supermarkt betreed je met je smartphone en camera’s registreren wat je in de mandje stopt. Afrekenen aan de kassa hoeft niet, dat gebeurt automatisch. (Bron: AD, 22 feb. 2020)
Redactie: Het afrekenen aan een kassa hoeft ook niet meer bij bijvoorbeeld Albert Heijn. Verschil is dat bij AH geen camera's zijn opgesteld. En terzijde, zouden deze camera's in Nederland niet in strijd zijn met de privacy?
Robot helpt klanten om afstand te houden in Duitse supermarkt
Een supermarkt in Lindlar, in Duitsland, heeft robot “Pepper” ingezet om klanten eraan te herinneren voldoende afstand te houden, solidair te zijn en niet te hamsteren zodat er genoeg is voor iedereen. De klanten reageren enthousiast. (Bron: VRTNWS,
2 mrt. 2020)
Oostendse robot meet in één oogopslag temperatuur van 20 mensen
Epidemic, zo heet de nieuwe robot, is ontwikkeld op basis van de software van een bestaande robot. Het Oostendse bedrijf Zorabot, dat de robot ontwikkelde, maakt zich sterk dat Epidemic ook na de coronacrisis op verschillende plaatsen zal kunnen worden ingezet, dus niet alleen in ziekenhuizen of woonzorgcentra. (Bron: VRT NWS,
10 apr. 2020)
Meer klanten met de Bringme Box
De Bringme Box neemt bestellingen aan, tekent af voor ontvangst en brengt uw klanten automatisch op de hoogte. Klanten kunnen met de Send & Collect service ook pakketjes versturen en retourneren.
Met de Bringme App verbinden shoppers zich met uw winkel. De app verzorgt de persoonlijke communicatie met uw klanten. Dit zorgt voor een unieke winkelbeleving en maximale klantenwerving. Ook op desktop beschikbaar. (Bron:
Bringme Box)
Nederlandse testrobot analyseert 20.000 coronatests per dag
De robot is een Nederlandse uitvinding, ontwikkeld door het Hubrecht Institute (onderdeel van de KNAW) en biotechnologiebedrijf Genmab. STRIP-1 is gebouwd in Zwitserland. De robot is gefinancierd door de Rijksoverheid en zal ook ingezet kunnen worden bij eventuele volgende pandemieën. Daarmee is het een belangrijke bouwsteen voor een robuuste, publieke testfaciliteit voor Nederland. (Bron: Fok,
28 jan. 2021)
Ziekenhuisschoonmaker kan reinigingsrobot naar coronakamer sturen
De komende dagen krijgt het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem als eerste zo’n robot, aangekocht door de Europese Commissie. Mogelijk volgen nog andere Nederlandse ziekenhuizen in de komende maanden.
De robots ontsmetten een ruimte niet met traditionele schoonmaakmiddelen, maar met ultraviolet licht. Een doorsnee ziekenhuiskamer is in tien minuten schoon. (Bron: SkiPr,
26 feb. 2021)