Inhoud
- En wat te denken van de hyperloop?
- Prijs van treinkaartje explosief gestegen
- NS gaat reiziger voortaan genderneutraal aanspreken
- Tienminutentreinen alweer achterhaald
- In 2040 elke 10 minuten een trein tussen negen steden
- Meer rechten voor treinreiziger in Europa
- Tientallen nieuwe stations in de periode 2019 - 2018
- Snel investeren in uitbreiding openbaar vervoer
- Dieptepunt openbaar vervoer maart 2020
- Nieuwe treinregels mei 2020
- Beter spoorvervoer in EU-landen
- Vakbonden willen volledige overheidsvergoeding voor OV-sector
- Einde aan het reizen met korting in de middagspits
En wat te denken van de hyperloop?
De hyperloop is een soort magneetzweeftrein, maar dan in een serie buizen. De snelheid, hou je figuurlijk en letterlijk vast: in theorie 6500 kilometer per uur en in de praktijk waarschijnlijk 1.000 kilometer per uur. Rijden van Amsterdam naar Parijs duurt nu nog maar een half uur, je hebt nauwelijks tijd om een kop koffie onderweg te drinken. Wordt dit het alternatief vervoersmiddel voor boten, vliegtuigen, auto's en treinen? De eerste proeven worden binnenkort gehouden. Geen gezeur meer over de bijtelling van hybride elektrische voortgestuurde en privé gereden lease-auto's, wat kan de toekomst toch mooi zijn. (Bron: Z24, 12 mrt. 2016)
Prijs van treinkaartje explosief gestegen
De prijs van een treinkaartje is sinds de invoering van de ov-chipkaart in 2008 bijna twee keer zo hard gestegen als de inflatie. Treinkaartjes werden tot wel 35 procent duurder.
Wie in 2008 een retourtje Amsterdam - Rotterdam kocht, was 23,10 euro kwijt. Wie nu heen en weer reist, betaalt 30,40 euro. (+32 procent). Maand- en jaarkaarten werden tussen de 25 en 30 procent duurder. De prijsstijgingen zijn veel forser dan de inflatie. (Bron: AD, 14 mrt. 2017)
NS gaat reiziger voortaan genderneutraal* aanspreken
Treinreizigers van de NS worden met ingang van de nieuwe dienstregeling niet meer aangesproken als 'Dames en heren' maar met het sekseneutrale 'Beste reizigers'.
Per dag worden er in NS-treinen ongeveer 24.000 automatische omroepberichten afgespeeld. Deze teksten worden aangepast. Op alle stations spreken de menselijke omroepers de reizigers wekelijks gemiddeld zeventigduizend keer aan. (Bron: NU, 28 jul. 2017)
* Gender staat voor de gedrags- en identiteitsaspecten van sekse, ter onderscheiding van lichamelijke en biologische aspecten. (Wikipedia)
Tienminutentreinen alweer achterhaald
De zogenoemde 'tienminutentreinen', die op bijvoorbeeld het traject Amsterdam-Eindhoven om de tien minuten rijden, zouden alweer verouderd zijn. Dat schrijft De Telegraaf op basis van een geheim rapport van ProRail. Een woordvoerder laat weten dat „meer uit het spoor gehaald kan worden".
In plaats van om de tien minuten, zouden de treinen om de 7,5 minuut moeten rijden. Dit omdat de capaciteit van het spoor tegen het plafond zit, terwijl het aantal treinreizigers jaarlijks met vier procent stijgt. „De 1,3 miljoen treinreizigers per dag nu, groeien naar verwachting richting 1,8 miljoen in 2030. Het aantal treinritten moet meegroeien, anders loopt het openbaar vervoer komende jaren vast. De reistijd kan fors worden ingekort". (Bron: Metro Nieuws,
26 nov. 2018)
In 2040 elke 10 minuten een trein tussen negen steden
De tienminutentreinen zijn niet achterhaald. In 2040 moet er tussen negen grote Nederlandse steden elke 10 minuten een trein rijden, en de stations moeten knooppunten worden waar reizigers gemakkelijk van vervoermiddel kunnen wisselen. Dat heeft staatssecretaris Van Veldhoven gezegd in het NOS Radio 1 Journaal.
De kern van het plan is dat er een metro-achtige verbinding komt tussen Zwolle, Arnhem, Nijmegen, Eindhoven, Breda en de vier grote steden in de Randstad. Wat de staatssecretaris betreft moeten mensen in die stedenring naar het station kunnen gaan zonder in de reisplanner te kijken, omdat ze weten dat er altijd snel een trein komt. Tussen Eindhoven en Amsterdam rijdt overigens nu al elke 10 minuten een intercity. (Bron en meer veranderingen: NOS,
6 feb. 2019)
Meer rechten voor treinreiziger in Europa
Treinreizigers krijgen in de hele Europese Unie meer rechten.
Wat gaat er veranderen?
- Voor vertragingen langer dan twee uur, internationaal en nationaal, wordt 100 procent van het treinkaartje terugbetaald.
- Vanaf anderhalf uur heeft de reiziger recht op 75 procent.
- Er komt in de trein meer ruimte voor de fiets.
- Mensen met een beperking worden beter worden.
Het voorstel (maart 2019) moet nog worden goedgekeurd door de
EU-ministers.
Tientallen nieuwe stations in de periode 2019 - 2029
Spoorbeheer Pro Rail heeft het voornemen om in de jaren 2019 tot 2029 te komen tot 20 tot 30 nieuwe stations waarmee de verwachte reizigersgroei van 30 à 40% kan worden opgevangen. Het gaat met name om de groeiende bevolking in de nieuw geplande woonwijken te kunnen vervoeren. De kosten zullen moeten worden betaald door het Rijk, provincies, gemeenten en Pro Rail zelf.
Niet alleen voor de nieuwe maar ook voor de bestaande stations is meer geld nodig. Door Pro Rail worden de komst van meer liften, betere sanitaire voorzieningen, wachtruimtes en technische verbeteringen genoemd. En niet te vergeten een uitbreiding van de fietsenstallingen, het huidige aantal van ruim een half miljoen fietsenrekken is straks bij lange na niet genoeg.
Snel investeren in uitbreiding openbaar vervoer
Het kabinet moet met een ‘on-Nederlandse snelheid’ investeren in het openbaar vervoer, want dat kan het toenemend aantal reizigers straks niet meer aan. Dat zeggen
VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de oproep van de Mobiliteitsalliantie van zeven organisaties uit de vervoerssector.
Volgens de ondernemingsorganisaties is nu al sprake van een ‘hyperspits’ en komen er tot 2030 zo’n 1 miljoen mensen bij in Nederland, waardoor de mobiliteitsvraag groter wordt. ‘Het kabinet heeft veel te lang gewacht met investeren in het OV, terwijl de huidige knelpunten grotendeels te voorzien waren.’ Het kabinet zou kunnen putten uit het toekomstfonds, en daarnaast voorgenomen investeringen voor de periode na 2025 naar voren kunnen halen. (Bron:
VNO-NCW,
24 sep. 2019)
Dieptepunt openbaar vervoer maart 2020
Vanwege de ingrijpende maatregelen van het kabinet om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, rijden alle vervoerders sinds 27 maart volgens een vakantie- of zondagsdienstregeling, of volgens een speciale basisdienstregeling. Op deze dag bedroeg het aantal check-ins in het openbaar vervoer in heel Nederland ruim 600 duizend, 87 procent minder dan op een gemiddelde en vergelijkbare vrijdag in maart 2019.
In verband met het coronavirus is het alleen nog toegestaan met het openbaar vervoer te reizen als het een noodzakelijke reis betreft, bijvoorbeeld vanwege een cruciaal beroep. (Bron:
CBS, 2 apr. 2020)
Nieuwe treinregels mei 2020
NS verwacht binnenkort meer drukte op de stations als de scholen weer beginnen en mogelijk ook weer meer ouders naar het werk gaan. Op alle stations komen de nieuwe regels te hangen.
De nieuwe gedragsregels op de stations zijn:
- houd 1,5 meter afstand
- houd zoveel mogelijk rechts
- raak zo weinig mogelijk aan
- houd 4 treden afstand op roltrappen
- gebruik de lift alleen met maximaal 2 personen
- houd 5 tegels afstand op het perron
Met de gedragsregels zijn niet alle problemen opgelost. De capaciteit van de treinen is met 80 procent teruggebracht, wat te doen als het drukker wordt? Ook wel of niet mondkapjes is nog niet opgelost. Zijn er sancties als de gedragsregels niet worden nageleefd, en zo kan men nog wel even doorgaan. (Bron o.m.: Leeuwarder Courant, 5 mei 2020)
Beter spoorvervoer in EU-landen
EU-landen willen het grensoverschrijdende spoorvervoer aantrekkelijker maken. Nu is vliegen vaak goedkoper, maar de lidstaten willen samenwerken zodat mensen vaker en makkelijker de trein kunnen nemen bij afstanden van 300 tot 800 kilometer, spraken de transportministers af tijdens een video-overleg. Nederland is een van de initiatiefnemers.
Voor treinreizen door meerdere Europese landen moeten passagiers nu vaak kaartjes bij verschillende spoorbedrijven kopen. Dat kan makkelijker, laten boekingswebsites in de luchtvaart zien. Er zou over een jaar een plan moeten liggen. Een platform van de lidstaten, de Europese Commissie en spoorbedrijven moet hiermee aan de slag gaan. De financiering vormt nog een belangrijk obstakel. (Bron: Europa Nu,
4 jun. 2020)
Vakbonden willen volledige overheidsvergoeding voor OV-sector
Vakbonden
FNV,
CNV en VVMC willen dat de overheid de exploitatiekosten in het openbaar vervoer in 2021 volledig vergoedt. Dat schrijven zij in een gezamenlijke brandbrief aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven. De Rijksbijdrage is noodzakelijk om bezuinigingen in de OV-sector te voorkomen.
De overheid heeft voor dit jaar een steunpakket van 1,5 miljard euro vrijgemaakt, waarbij de exploitatieverliezen voor 93 procent gedekt zijn. Dat is volgens de vakbonden dus onvoldoende voor vervoerders. Ook is nog onduidelijk of er een Rijksbijdrage in 2021 komt en wat de eventuele hoogte hiervan is. Verschillende vervoerders hebben al hun zorgen geuit dat arbeidsplaatsen verdwijnen als er volgend jaar niet opnieuw compensatie komt. (Bron: Ovpro,
17 aug. 2020)
Einde aan het reizen met korting in de middagspits
Klagende reizigers en Kamervragen ten spijt maken de Nederlandse Spoorwegen met ingang van 2021 definitief een einde aan het reizen met korting in de middagspits. De 700 duizend houders van een voordeelurenkaart moeten het volle pond gaan betalen tussen 16.30 en 18 uur.
Een woordvoerder van de spoorwegen noemt de middagspitskorting ‘niet meer van deze tijd’. In 2019 was het argument om het voordeel te schrappen de drukte in de treinen in de middagspits. Door de uitbraak van de corona-epidemie reizen weliswaar minder mensen met de trein, ‘maar is de noodzaak om de drukte te spreiden alleen maar groter geworden’, aldus de NS. (Bron: De Volkskrant,
26 aug. 2020)