Grote stijging ziekteverzuim veroorzaakt door onzekerheid corona
Artikelen | di 8 dec 2020 | Trefwoorden: Ziekteverzuim, Corona
foto: pexels photo
De Arbo Unie heeft een alarmerende toename van ziekmeldingen gesignaleerd ten opzichte van vorig jaar. Dit heeft gedaan in alle economische sectoren, dus ook in industrieën waarin mensen met name thuiswerken. Thuiswerken achter een
hoekbureau leidde eerder dit jaar juist tot indrukwekkend lage verzuimcijfers. De onzekerheid en de uitzichtloosheid van de pandemie waarin we op het moment verkeren zijn volgens de Arbo Unie een reden voor stress en somberheid. Dit resulteert in een stijging van het aantal ziekmeldingen van de werknemers in ons land. Toch zijn niet alleen werknemers somber gesteld, dit geldt namelijk ook voor de werkgevers. Zo valt duidelijk terug te zien in het toegenomen aantal ziekmeldingen bij de bedrijven. De Arbo Unie concludeert dit op basis van de laatste verzuimcijfers in september. In de meeste branches waren er significant meer mensen die zich ziek afmelden, dus ook bij de sectoren waar juist veel thuisgewerkt wordt. Dit komt natuurlijk ook zeker door de tijd van het jaar, veel mensen zijn namelijk op het moment verkouden.
Nieuwe maatregelen vallen zwaar
Bovendien merkt de Arbo Unie dat de nieuwe maatregelen die de overheid opgelegd heeft zwaar vallen. Sterker nog, ze vallen zwaarder dan de eerdere maatregelen. Dit komt onder meer door het thuiswerken, wat zowel op sociaal als fysiek vlak vervelend en zelfs ongezond is. Daarnaast speelt gebruik aan duidelijk ook een rol bij de stijging van het aantal ziekmeldingen volgens de arbodienst. Prof. dr. Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie en hoogleraar Verzuim en Werkfunctioneren aan de Rijksuniversiteit Groningen zei hier het volgende over: “Tijdens de eerste lockdown was iedereen nog vol goede moed, nu vragen mensen zich af hoe lang dit nog gaat duren. Maanden? Een jaar? Jaren?” Deze onzekerheid kan natuurlijk meespelen, maar ook zijn mensen nog altijd bang om besmet te raken met het coronavirus. Dit komt niet alleen door de ziekte zelf, maar ook door de reactie van onze omgeving. Er namelijk vaak heftig gereageerd op een positieve testuitslag, wat natuurlijk logisch is. Roelen: “Er is een collectieve schrikreactie, terwijl veel mensen wel goed herstellen van het virus.”
Invloed van het bedrijfsleven
Eerder dit jaar waren de cijfers op het gebied van ziekmeldingen in Nederland juist nog opvallend laag. Roelen: “Eerder dit jaar piekten de ziekmeldingen in maart, maar zagen we juist historisch weinig ziekmeldingen tijdens de lockdown die volgde in april en mei. Vermoedelijk omdat thuisblijven toen al een feit was en de economische onzekerheid bovendien een dempend effect op de ziekmeldingen had. Als mensen vrezen voor hun baan melden ze zich niet zo snel ziek.” Op het moment is er dus juist sprake van een sterke toename van
ziekteverzuim in ons land. De Arbo Unie denkt dat de overheid een groot effect kan hebben op het terugdringen van het aantal ziekmeldingen. Dit kan onder andere gedaan worden door een duidelijk perspectief te bieden, met bijvoorbeeld een routekaart. Ook het bedrijfsleven kan hier invloed op hebben. Dit kan het onder meer doen door in gesprek te blijven met de werknemers, wat zal zorgen voor meer duidelijkheid.