Parkeren bij uw werkgever kost per 1-1-2015 meer dan de flitspaal!

Opinie  |  wo 3 dec 2014  |  Bron: Redactie HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: ,


Parkeert u volgend jaar met uw eigen auto op een parkeerterrein of garage die uw werkgever gehuurd heeft, dan gaat dat volgens de Belastingdienst u of uw werkgever veel geld kosten.
De afgelopen tijd is er veel ophef geweest en zijn er veel berichten verschenen over het betalen van belasting voor parkeren bij de werkgever.
U dacht dat u gratis kon parkeren bij uw werkgever? Nou mooi niet. In de WKR wordt dit allemaal anders; alleen parkeerplaatsen op het terrein waarvoor de werkgever volgens de Arbowet verantwoordelijk is, zoals een eigen parkeerterrein, zijn belastingvrij.
 

U dacht dat u gratis kon parkeren bij uw werkgever? Nou mooi niet.

Wiebes reageerde in zijn brief aan de Tweede Kamer van 7 november 2014 op de in de media verschenen berichten. Wat is nu het geval, vindt Wiebes? Een parkeergarage of een parkeerplek op het bedrijfsterrein mag de werkgever onbelast ter beschikking stellen. Tot zover niks nieuws, want zo was het altijd al. Voor een parkeerplaats bij een klant of in een willekeurige parkeergarage geldt dat niet volgens Wiebes. Ja maar de wet heeft het oorspronkelijk over de werklocatie. En wat is dan de parkeerplek bij de locatie waar u korte of langere tijd gedetacheerd bent?

Arbo-verantwoordelijkheid

In de Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011 is de werkplek gedefinieerd als iedere plaats die in verband met het verrichten van arbeid wordt gebruikt en waarvoor voor de inhoudingsplichtige de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) van toepassing is. Het gaat om de werkplek in ruime zin, waaronder bijvoorbeeld ook vergaderzalen, bedrijfskantines en ook de parkeergarage op het bedrijfsterrein.
 

Wanneer de werkgever (een deel van) de parkeergelegenheid huurt heeft de werkgever dan wel “Arbo-verantwoordelijkheid”?

De handleiding zegt al jaren dat het een parkeerplaats bij de werklocatie moet zijn. Er zijn er ook die vinden dat de parkeerplaats dan wel binnen 500 meter van de werkplek moet zijn.
Wanneer het een willekeurig werkplek is, heeft de werkgever daarover geen Arboverantwoordelijkheid m.b.t. veiligheid e.d. Maar wanneer de werkgever (een deel van) de parkeergelegenheid huurt heeft de werkgever dan wel “Arbo-verantwoordelijkheid”?
Die regel van de Arbo-verantwoordelijkheid is er ingeslopen in 2011 bij de WKR, terwijl dit wanneer je de WKR niet toepast (tot nu toe doet 80% dat niet) het wel werd toegestaan om de parkeerplek onbelast te verstrekken.

 

Het antwoord van de staatsecretaris maakt het (zoals gebruikelijk) er niet duidelijker op.

Er zijn deskundigen (ik niet) die een mogelijke oplossing suggereren waarbij de inhoudingsplichtige (werkgever) en de privé-parkeergarage afspreken dat de parkeergarage, waar werknemers van de inhoudingsplichtige hun auto’s parkeren, een parkeerplek wordt, waar de Arbeidsomstandighedenwet van toepassing is. De werkgever neemt de parkeergarage dan onder zijn Arbo-verantwoordelijkheid.

Voorbeelden

  • Het nieuwe Belastingkantoor in Groningen wordt gehuurd van een consortium. Daaronder een grote parkeergarage, die dus ook wordt gehuurd door de Belastingdienst en zoals u weet hebben de meeste belastinginspecteurs geen leaseauto. Dat wordt dan dokken of wordt de overschrijding van de fiscale ruimte (80% boete) afgewenteld op ...
  • De garage, waar de Kamerleden hun auto parkeren, is in eigendom van de Rijksgebouwendienst. Ook de Tweede Kamer is geen eigenaar. Dus . . . .
  • U werkt voor een uitzendbureau en parkeert uw auto bij uw opdrachtgever, die dus wel Arbo-verantwoordelijkheid heeft, maar geen inhoudingsplichtige is. En dan? En als ZZP-er?

Wiebes

Het antwoord van de staatsecretaris maakt het (zoals gebruikelijk) er niet duidelijker op.
De meeste werkgevers (ook de Belastingdienst) huren hun bedrijfsgebouwen, inclusief parkeergelegenheid. Het lijkt nu net alsof, wanneer de parkeergarage wordt gehuurd (of een deel er van) er geen Arbo-verantwoordelijkheid zou zijn. Dat zou dezelfde onzin zijn, wanneer de werkruimte wordt gehuurd, de werkgever ook geen Arbo-verantwoordelijkheid zou hebben.
 

Wanneer u toch een halsstarrige inspecteur treft, die u dwingt na uw bezwaarschrift in beroep te gaan.

Wiebes heeft al een oplossing denk ik. Hij gaat akkoord dat u in het vervolg de auto gratis op uw parkeerterrein mag zetten, maar dan gaat de forfaitaire ruimte wel naar 1% van de loonsom verlagen en valt het parkeren in het vervolg onder het “beperkte noodzakelijkheidscriterium”.
 

In beroep gaan

Wanneer u toch een halsstarrige inspecteur treft, die u dwingt na uw bezwaarschrift in beroep te gaan, dan zou de rechter in het gehuurde Rechtbankgebouw, wel eens met zijn vonnis zijn eigen inkomen verlagen. De discussie is alleen maar ontstaan omdat een of andere freak de “Arbo-verantwoordelijkheids-clausule” in de Handleiding Loonheffingen heeft gezet. Dat alles in de drang om alle onbelaste voorzieningen maar te schrappen. De WKR (in het kader van de administratieve lastenverlichting, zei Jan Kees de Jager) is verworden tot een instrument van de “Tollenaars en Belastinggaarders“
 
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info