Zelf pensioen opbouwen in loondienst
Artikelen | wo 11 nov 2020 | Trefwoorden: Pensioenopbouw
Er zijn steeds meer werkgevers die geen pensioen aanbieden. Er zijn zo'n 1 miljoen Nederlanders die geen of te weinig pensioen opbouwen terwijl ze in loondienst zijn. Waar dit eerst voornamelijk de eigen verantwoordelijkheid was voor zzp'ers, moeten steeds meer Nederlanders zelf bezig zijn met het pensioen. Gelukkig zijn er diverse opties om dit probleem op te lossen.
Sparen op een spaarrekening
De makkelijkste manier om extra vermogen op te bouwen voor het pensioen is door te sparen op een spaarrekening. Deze manier van pensioen opbouwen is voornamelijk geschikt voor mensen die gedeeltelijk bij de werkgever pensioen opbouwen, maar wat extra geld opzij willen zetten. Het bedrag dat opzij gezet kan worden hangt af van de doelen, het inkomen en de vaste lasten. Door te besparen op energie door
energieleveranciers te vergelijken, een goedkoper telefoonabonnement te kiezen of andere besparingen door te voeren, kan er vaak nog wat meer apart gezet worden.
Het voordeel van sparen is dat het risico klein is. Wel is de rente momenteel erg laag waardoor het spaargeld niet groeit. Daarbij wordt er
vermogensbelasting gerekend boven een bepaald bedrag en is het geld zo op te nemen. Dit kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel omdat de verleiding er is om het geld te gebruiken voor andere doeleinden.
Beleggen
Beleggen levert over het algemeen meer op dan sparen, maar heeft ook een groter risico. Het rendement op beleggen is namelijk afhankelijk van hoe de beurs zich gedraagt. Bij deze manier van pensioenopbouw is ook de vermogensbelasting een nadeel. Beleggen is vooral aantrekkelijk voor werknemers die hier vroeg mee beginnen en nog een lange tijd hebben tot het pensioen. Tussentijdse dips op de beurs zijn zo beter op te vangen en er wordt meer geprofiteerd van het fenomeen rente-op-rente. Het is tegenwoordig zowel eenvoudig om zelf te beleggen als om beheerd te beleggen, waarbij een professional het spaarpotje beheert.
Lijfrenteverzekering
De lijfrenteverzekering is belastingtechnisch een interessante optie, omdat de werknemer de premie die hij betaalt van de belasting af mag trekken. Bij een lijfrenteverzekering ontvangt men aan het eind van de looptijd een vaststaand eindbedrag. Vergelijkbaar is de lijfrenterekening, waarbij er een flink belastingvoordeel behaald kan worden ten opzichte van zelf sparen of beleggen. Er hoeft geen vermogensbelasting betaald te worden over de inleg en de inleg zelf mag van de inkomstenbelasting afgetrokken worden. Voor veel mensen die zelf hun pensioen regelen in loondienst, zzp'ers en mensen met te weinig pensioenopbouw is dit een aantrekkelijke optie.
De belangrijkste voorwaarde is dat er jaarruimte moet zijn. Bijna iedereen heeft deze jaarruimte, die je met een handige
tool van de Belastingdienst kunt berekenen.