Wat is de gebruikelijke ploegentoeslag voor een 2-ploegendienst?
Vraagbaak | do 21 jun 2018 | Trefwoorden: Ploegentoeslag, Afbouwregeling, Tijd-voor-tijd, Verschoven diensten, Incovenientie
Vraag
Wij zouden graag informatie willen over het volgende:
Wat is de gebruikelijke ploegentoeslag voor een 2 ploegendienst?
(van 06.00 – 15.00uur / van 15.00 – 23.00 uur)
Wat zijn de gebruikelijke percentages voor verschoven diensten?
(als mensen de ene week van 06.00 – 15.00 uur werken en de andere week van 10.00 – 21.00 uur)
Antwoord
In principe gaat het om de mate van inconvenientie van de werkuren. Nachtelijke uren en uren in het weekend krijgen meestal meer toeslag. Ook hangt het af van de perioden. Meestal 4 weken.
Ook in de regeling is het van belang om een “afbouwregeling” te hebben en wat doe je bij ziekte etc. Let op: Over de toeslag moet ook 8% vakantietoeslag worden betaald.
Maar laten we ons beperken tot de toeslag zelf. Over het algemeen wordt er 14% toeslag betaald, waarbij ik aanneem dat de ploeg begint op maandag 6.00 uur en eindigt vrijdagavond om 23.00 uur.
Bij verschoven diensten hebben we het meestal over tijdelijk overwerk. In jouw voorbeeld lijkt het of het gebruikelijke diensten zijn, die vrijwel gelijk zijn aan een ploegendienst. Ik zou dit geen verschoven diensten willen noemen.
De vraag is hoeveel “inconvenientie” er in deze uren zit. Ik zou de bijgaande tabel aanhouden, waarbij uren van 7 tot 19.00 uur geen toeslag geldt en van 19.00 uur tot 7 uur een toeslag van 25%.
Je kan deze dienst in een Excel sheet zetten. Zie de bijlage. Ik kom dan uit op bijna 5%.
Er zijn organisaties die bij verschoven uren ook “Tijd voor tijd” toepassen.
Misschien moet je ook nog iets doen aan de reiskosten na 23.00 uur.