Veel Nederlanders hebben geen weet van hun pensioen, maar ook deskundigen zitten er wel eens naast.

Opinie  |  za 26 aug 2023  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , ,


Van de week stonden er twee belangrijke artikelen in een vooraanstaand dagblad. Een artikel over vergeten pensioenen en een ander over nabestaandenpensioen en overlijdensuitkering.
Bijna wekelijks worden wij (ten onrechte) gebeld door mensen die vragen waar hun pensioen blijft. Wij schrijven veel over pensioen en vaak nogal kritisch, maar we gaan daar niet over. We helpen wel. Na even doorvragen bij de beller blijkt dat deze niet eens zijn arbeidsverleden kent, laat staan bij welk pensioenfonds of fondsen hij zou moeten navragen. Opmerkelijk dat vaak de vrouw belt voor het pensioen van haar man. Het excuus is dat men: “al die gegevens toch niet bewaart, immers de pensioenfondsen doen dat toch?”

30% van het loon gaat naar AOW en pensioen

De meeste werknemers hebben geen idee dat tot 30% van hun loon (het grootste deel door de werkgever) aan pensioenpremie en heffing wordt betaald voor AOW en het aanvullend pensioen. Ik schreef al eens een artikel dat we voor 5% loonsverhoging gaan staken (ja zelfs als het Kerstpakket niet meer verstrekt wordt), maar pensioen krijgt het hele arbeidzame nauwelijks aandacht.

Overlijdensuitkering

En dan de overlijdensuitkering.  In het artikel “Help mijn partner is overleden” wordt onjuist vermeld dat “doorgaans het laatste maandsalaris nog wordt overgemaakt. Het is niet verplicht dagen na het overlijden nog uit te betalen”.
Dit is absoluut onjuist, namelijk de wet stelt in Art. 7:674 BW, dat de werkgever verplicht is aan de nagelaten betrekkingen van de werknemer over de periode vanaf de dag na overlijden tot en met één maand na de dag van het overlijden een uitkering te verlenen ten bedrage van het loon, dat de werknemer laatstelijk rechtens toekwam en dat ook nog eens onbelast.

Daarbij kan de werkgever ook nog (onverplicht dus) nog een onbelaste uitkering vertrekken van 3 maandsalarissen. Dit laatste is natuurlijk genereus, maar kan ook fiscaal vriendelijk opgelost worden, door de netto uitkering te verruilen met nabetalingen over vrije dagen en vakantietoeslag. Dan kost het de werkgever niets! Meer weten: info@hr-kiosk.nl

 
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info