Studenten laten van zich horen over stagevergoeding en studiefinanciering

Opinie  |  ma 6 nov 2023  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , , , ,

Drie studentenverenigingen vinden dat het afgelopen moet zijn met de onbetaalde stages en dat de stagevergoeding minimaal 500 euro per maand moet zijn. Sinds 2020 wordt de stagevergoeding niet meer gekort op de studiefinanciering, maar in de meeste gevallen is het wel loon.

Studiekosten niet meer aftrekbaar

Studiekosten zijn sinds de invoering van STAP (2022) niet meer aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, maar nu STAP een (voorspelbare) zachte dood is gestorven, zal ook deze maatregel vermoedelijk weer worden teruggetrokken.

Er zijn grofweg twee soorten stageplekken:

  • Een stageplek waar de student misbruikt wordt om de nare klusjes op te knappen
  • Een leerproject waar de begeleider in het bedrijf veel aandacht besteed aan het leerproces passend bij de studierichting van de student
Ik zelf heb meer dan 30 studenten op HBO en Universitair niveau, met plezier en succesvol, begeleid bij hun afstuderen en het was ook steeds voor mij leerzaam.
Er zijn scholen, die een stagebeleid hebben, waarbij het (doel van het) onderzoek of leerproces aan strenge regels moet voldoen. Ook waren er regels m.b.t. de stagevergoeding. Ik heb ook meerdere keren meegemaakt dat de studiebegeleider van de school veel te weinig aandacht besteedde aan de student.
Wat mij betreft is het belangrijker dat de stage en het leerproces de student meer bagage geeft voor zijn verdere ontwikkeling in het vakgebied en een basis is voor een prima start in het bedrijfsleven, dan de vergoeding.
Veel werkgevers vinden het maar een “gedoe” om een stageplaats vrij te maken. Het risico om ook nog verplicht een vergoeding van 500 euro per maand te betalen, is dat het animo om een stageplaats aan te bieden nog verder zakt. Jammer, want een student goed begeleiden is voor beiden leerzaam en is een mooi proces om te laten zien dat je een sociaal maatschappelijk (MVO) bedrijf bent en na een  nuttige “proefperiode” van een student een sollicitant hebt, die nog jarenlang met plezier bij je gaat werken.

Studieschuld bij DUO en collegegeld

Annemarie van Gaal doet het voorstel dat werkgevers gaan helpen met het aflossen van (een deel) van de studieschuld van hun werknemer. Helaas kan dat wel met een gewone studieschuld, maar niet met de schuld bij DUO.
De studieschuld bij o.a. DUO is een namelijk een lening.  Wanneer een werkgever (een deel van) de studieschuld vergoedt, dan is dit inkomen c.q. loon voor de Belastingdienst, waarover de werkgever heffingen moet inhouden en premies betalen, tenzij op dit punt de wetgeving in de toekomst wordt aangepast.
Gewone studiekosten (voor o.a. een beroep) zijn sinds de invoering van STAP niet meer aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, maar nu STAP een (voorspelbare) zachte dood is gestorven, zal ook deze maatregel vermoedelijk weer worden ingetrokken.
Maar deze kosten, dus ook het collegegeld,  mag een werkgever wel onbelast vergoeden.



 
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info