Jurisprudentie

Datum laatste wijziging: 17 februari 2021  |  Trefwoorden: ,

Inhoud

  1. Overheid naar Hoge Raad om uitspraak Urgenda-zaak
  2. Extra 'klimaat-tegenslag' kabinet; 9 megaton meer CO2-reductie nodig
  3. Kabinet wil groenste ooit zijn, maar eco-stemmer ziet vooral onwil

Overheid naar Hoge Raad om uitspraak Urgenda-zaak

De overheid gaat in cassatie tegen de laatste uitspraak in de Urgenda-zaak. Het Hof oordeelde eerder dat de Staat meer moet doen om de uitstoot van CO2 te beperken. Die zaak was aangespannen door klimaatorganisatie Urgenda.

Minister Wiebes maakte bekend dat hij naar de Hoge Raad stapt. 'Niet vanwege de klimaatkwestie zelf, daar gaat Nederland zich aan houden, maar wel omdat we willen weten of de rechter in deze mate op de stoel van de politiek mag zitten.' (Bron: BNR, 16 nov. 2018)

Extra 'klimaat-tegenslag' kabinet; 9 megaton meer CO2-reductie nodig

Het kabinet moet de uitstoot van CO2 naar aanleiding van de zogenoemde Urgenda-zaak mogelijk met 9 megaton meer terugbrengen. De kans is hierdoor groot dat het kabinet op korte termijn nog eens extra ingrijpende maatregelen moet nemen om het klimaatprobleem aan te pakken. Binnen de coalitie wordt gedacht aan het sluiten van kolencentrales, verder verhogen van de energierekening en wellicht ook het verlagen van de snelheid op snelwegen.

De rechter heeft in oktober 2018 in een door Urgenda aangespannen rechtszaak bepaald dat Nederland de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25 procent moet hebben teruggebracht ten opzichte van 1990. Dat percentage lijkt bij lange na niet gehaald te worden. De Nederlandse Staat heeft een zorgplicht en moet burgers beschermen, vindt de rechter. (Bron: NOS, 21 jan. 2019)

Redactie: Eerder gezegd, is de taak van een rechter om aan het kabinet een opdracht te geven? Even doordraven, een stap verder en een rechter acht het een zorgplicht van de Nederlandse Staat om de lage inkomens te verhogen om daarmee de inkomenskloof te verkleinen.

Kabinet wil groenste ooit zijn, maar eco-stemmer ziet vooral onwil

Het kabinet-Rutte had de ambitie het groenste kabinet ooit te worden. Maar in de Urgenda-zaak werd het door de rechter op de vingers getikt: de overheid moet meer maatregelen nemen om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs. Dus sluiten kolencentrales nu versneld en verrijzen overal windmolens en zonneparken. Is het voldoende om de dreigende klimaatcrisis te keren? (Bron: NOS, 16 feb. 2021)