Inclusief werkgeverschap en de rol van HR-professionals

Artikelen  |  za 23 nov 2024  |  Trefwoorden: , , , , , , ,



Iedereen verdient een plek op de arbeidsmarkt. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk is dat lang niet altijd zo. Veel mensen vinden door uiteenlopende omstandigheden niet zomaar een baan. Inclusief werkgeverschap kan voor hen het verschil maken. Maar wat houdt dit precies in en welke rol speelt een sociaal ontwikkelbedrijf hierin om werkgevers en HR-professionals te ondersteunen?

Hoe inclusief werkgeverschap werkt

Inclusief werkgeverschap draait om het benutten van talenten, ongeacht beperkingen, achterstanden of andere uitdagingen. Voor organisaties blijft dit vaak een abstract begrip. Hoe vertaal je deze ambitie naar concrete actie? Hier komt een sociaal ontwikkelbedrijf, zoals WSD, in beeld. 
Een sociaal ontwikkelbedrijf koppelt werkgevers aan gemotiveerde werkzoekenden. Dit betekent dat ze niet alleen vacatures matchen, maar ook begeleiding bieden om een duurzame werkrelatie op te bouwen waar iedereen baat bij heeft.

Praktische tips voor HR

HR-professionals kunnen een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van inclusiviteit. Hier zijn enkele tips om direct mee aan de slag te gaan:
  • Houd werving en selectie kritisch tegen het licht: Zorg dat vacatureteksten uitnodigend zijn, op een niveau dat te begrijpen is voor meer mensen (B1), en maak gebruik van kanalen die een breder publiek bereiken. Bijvoorbeeld: gebruik eenvoudige zinnen zoals 'Wij zoeken een medewerker die houdt van samenwerken' in plaats van 'Wij zoeken een proactieve teamspeler die affiniteit heeft met multidisciplinaire samenwerking.’
  • Integreer inclusiviteit in het personeelsbeleid: Stel meetbare doelen op en maak een actieplan.
  • Zoek samenwerking met een sociaal ontwikkelbedrijf: Dit biedt niet alleen toegang tot een breder netwerk, maar ook de expertise die nodig is om inclusief beleid te realiseren.
  • Creëer bewustwording in het team: Zorg dat alle medewerkers betrokken zijn bij het verhaal van inclusiviteit.
  • Evalueer en verbeter: Monitor de voortgang en blijf leren van ervaringen.

Inclusief werkgeverschap als kans voor HR

Inclusief werkgeverschap biedt HR-afdelingen de kans om een blijvende impact te maken binnen én buiten de organisatie. Door drempels naar werk te verlagen en diversiteit actief te bevorderen, creëer je niet alleen een toekomstbestendige organisatiecultuur, maar ook een sterkere verbinding met de maatschappij.

Ondersteuning vanuit WSD

Bij WSD helpen we zowel werkgevers als HR-professionals in de gemeenten Boxtel, Best, Vught, Sint-Michielsgestel, Son en Breugel, Nuenen, Oisterwijk, Meierijstad en Oirschot. Inclusiviteit is een gedeelde verantwoordelijkheid, met HR als sleutelspeler. Wij bieden ondersteuning die aansluit bij de unieke behoeften van jouw organisatie.
  • Maatwerkadvies: We denken mee over werving en selectie, functieprofielen en het inrichten van een inclusieve werkplek.
  • Begeleiding op de werkvloer: Onze jobcoaches staan klaar om zowel nieuwe medewerkers als leidinggevenden en teams te ondersteunen.
  • Praktische hulpmiddelen: Tools en trainingen helpen HR-afdelingen om inclusiviteit structureel in te bedden in hun beleid.

Samen naar een inclusieve arbeidsmarkt

Elke werkplek heeft iets unieks te bieden. Samen kunnen we ervoor zorgen dat meer mensen hun talenten kunnen inzetten. WSD biedt ondersteuning en begeleiding aan mensen die hulp met werk zoeken, en helpt werkgevers om de kracht van inclusiviteit te benutten.
Benieuwd hoe WSD jouw HR-afdeling kan helpen bij het realiseren van inclusief werkgeverschap? Neem contact met ons op en ontdek hoe we samen werken aan een inclusieve arbeidsmarkt. Want werken doen we samen.

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen: Beloningssystemen Quick scan Belonen en Arbeidsvoorwaardenstructuur