Zorgt loonexplosie in de Zorg voor meer personeel?

Opinie  |  vr 7 apr 2023  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , ,

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en vakbonden hebben een deal bereikt voor een salarisstijging van 15 procent verdeeld over 2 jaren. Het is de bedoeling dat de werknemers in de ouderen- en thuiszorg (VVT) ook een flinke verhoging tegemoet kunnen zien.
Er blijven echter twee vragen:

1. Zorgt dit voor meer personeel in de Zorg?
2. Verhoogt dit de arbeidsvreugde?

Inflatie

Met een inflatie van 14% is een salarisverhoging van 7,5 tot 10% per jaar nog onvoldoende om de koopkracht op peil te houden en als ook bij andere (zorg)organisaties de lonen fors verhoogd worden, zal het effect om personeel aan te trekken of te behouden, gering zijn. En zullen zorgmedewerkers vanwege deze salarisverhoging bereid zijn meer uren te maken of juist daarom nou juist niet? En zelfs als een forse loonsverhoging wel wordt gewaardeerd, zal dan het werk zelf aantrekkelijker worden?

Arbeidsvreugde

Door de jaren heen is de arbeidsvreugde in de Zorg sterk gedaald en de arbeidsdruk wordt steeds hoger, wat zich ook nog eens vertaalt in een onacceptabel hoog ziekteverzuim.
Hoe hoog is de werkdruk in de zorg?
48% van de werknemers in de zorg ervaren een hoge werkdruk. 48%. Eén op de drie respondenten verwachtte zelfs dat de werkdruk in de zorg de komende jaren verder zal toenemen.

Werkdruk

Voor die werkdruk zijn verschillende oorzaken aan te wijzen, zoals de invloed van twee jaar corona. Maar ook de personeelstekorten en de oplopende zorgvraag door de vergrijzing dragen daaraan bij.
Maar signalen van hoge werkdruk vanwege de steeds voortwoekerende administratieve lasten zijn al jaren bekend en ondanks dat wordt aan deze belangrijke ergernis niets gedaan. Om allerlei instanties te bevredigen wordt de helft van de arbeidstijd besteed aan improductieve uren achter de beeldbuis.
De loonexplosie in vele branches is een inhaalslag vanwege de sterk gestegen prijzen en zal samen met de forse verhoging van het minimum loon een opwaartse druk geven op de totale loonkosten en weer een nieuwe inflatiegolf veroorzaken.
Maar wat er niet gebeurt is een verbetering van de effectiviteit of te wel meer productieve uren. Lees ook

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info




Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen: Koopkracht Werkdruk en werkstress