Onnodige paniek om hoge werkloosheid

Opinie  |  za 14 nov 2015  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: ,

“Onnodige paniek om werkloosheid” betoogde arbeidseconoom Prof. Jan van Ours in een interview in de Telegraaf van 6 november jl.
Hij maakte een paar rake opmerkingen over de werkloosheid van jongeren en ouderen, maar dat zijn geen wetenschappelijke analysis, maar gewoon de CBS cijfers.
“Voor het oplossen van de werkloosheid is maar één recept : economische groei en dalende werkloosheid is  een een-op-een relatie en geldt voor bijna elk land”, volgens Van Ours.

En nu vergeet hij wel de CBS cijfers te raadplegen van de afgelopen 50 jaar.
Al 50 jaar houdt het aantal arbeidsplaatsen helemaal geen gelijke tred met het BNP.
Natuurlijk is er wel enige relatie, maar dan zeer gering.
De cijfers geven dat al jaren aan.
 

Vooral de laatste tijd zien we veel arbeidsplaatsen vervallen door globalisering

De economie (BNP) is van 1996 tot 2013 gestegen met 34%; het aantal banen slechts met 12%. Nog sterker: de economie is van 1947 (7 miljard) gestegen naar 700 miljard in 2013!
Vooral de laatste tijd zien we veel arbeidsplaatsen vervallen door globalisering en automatisering. Door het vervallen van de VUT zullen ook steeds meer ouderen (na hun 60ste, gedwongen) blijven werken. Daarbij moet het aantal beschikbare banen over veel meer werknemers (ook buitenlandse) verdeeld worden. De enige oplossing is om allemaal minder te gaan werken. Bijvoorbeeld 10% minder werken, 10% minder loon en 10% minder heffingen.

Kortom: meer banen en meer arbeidsplaatsen is een sprookje

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info