Ondernemingsraden hebben vanaf 1 juli 2010 spreekrecht tijdens vergaderingen van aandeelhouders (deelnemers in het kapitaal van de onderneming). Ze mogen hun standpunt kenbaar maken over benoemingen, ontslag en beloningen van bestuurders en commissarissen (zie onder voor meer details). Verder zal een verzoek om goedkeuring van een belangrijk bestuursbesluit in de zin van artikel 2:107a lid 1 BW pas aan de aandeelhoudersvergadering mag worden aangeboden nadat de ondernemingsraad haar standpunt heeft bepaald. Het voornoemde geldt ook voor een besluit tot benoeming, schorsing of ontslag van een bestuurder of commissaris en een besluit tot vaststelling van het bezoldigingsbeleid.
Ondernemingsraden mogen hun standpunt kenbaar maken over de volgende onderwerpen:
* Het Nationaal Register in Den Haag is opgericht om ondernemingsraden te helpen om geschikte kandidaten te vinden voor de Raad van Commissarissen (RvC). Zij onderzochten in hoe verre ondernemingsraden daadwerkelijk gebruikmaken van deze mogelijkheid. Dit blijkt in maar één op de drie gevallen te gebeuren. Elk jaar komen er 2.500 vacatures vrij voor commissarissen en toezichthouders. In 60% van de gevallen zorgen de reeds zittende leden voor hun opvolgers.
De aandeelhoudersvergadering is niet verplicht het standpunt van de ondernemingsraad over te nemen en hoeft ook niet te motiveren waarom het standpunt niet wordt gevolgd. Het gaat dus alleen om een recht voor OR om zijn mening te geven voordat de aandeelhouders een besluit nemen.
Het spreekrecht kan ertoe bijdragen dat belangen van werknemers door de aandeelhoudersvergadering voldoende worden meegewogen in de besluiten die genomen worden. Dit geldt onder meer de vaststelling van het beloningsbeleid van bestuurders waardoor in een onderneming een meer evenwichtige inkomensverdeling kan worden bereikt.
Ga terug naar rubriek Ondernemingsraad.