Wie denkt dat investeren alleen iets is voor grote bedrijven, heeft het mis. Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) is het soms namelijk ook nodig om een investering te doen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een nieuwe machine of een nieuw voertuig nodig hebt. Omdat dit nogal wat kosten met zich meebrengt, is het goed denkbaar dat je een zakelijke financiering nodig hebt. Sommige zzp’ers denken dat zij niet in aanmerking komen voor zo’n financiering, maar dat is wel degelijk het geval. Wij helpen je graag een handje bij het aanvragen. Daarom vertellen wij je in deze tekst hoe je een zakelijke lening als zzp’er aanpakt.
Wanneer je als zzp’er een zakelijke lening af wilt sluiten, richt jij je tot een geldverstrekker. De kans is groot dat je via het internet bij zo’n partij terecht komt. Wie op iets als ‘zakelijk lening zzp’ zoekt, krijgt binnen de kortste keren een groot aantal resultaten. Als je vervolgens op één van de vele resultaten klikt, ontdek je snel dat er verschillende zakelijke leningen voor zzp’ers zijn. Hieronder zetten wij de populairste opties voor je op een rijtje.
1. Zakelijke lening
Ben je zzp’er en wil je een langlopende investering in jouw bedrijf doen? Kies dan voor een zakelijke lening. Je kunt dan direct investeren, want een geldverstrekker maakt het hele bedrag in één keer naar je over. De rente over een zakelijke lening staat vast gedurende de hele looptijd, waardoor je weet waar je aan toe bent. Je dient een zakelijke lening binnen maximaal 5 jaar terug te betalen.
2. Zakelijk krediet
Wil je investeren in werkkapitaal, personeel of marketing? Dan is zakelijk krediet een betere keuze. Een geldverstrekker stort het geld dan niet op jouw zakelijke rekening, maar maakt een speciale rekening voor je aan. Hierdoor kun je makkelijk en snel geld opnemen als je het nodig hebt. De rente over rekening courant krediet, zoals zakelijk krediet ook wel genoemd wordt, is vergelijkbaar met de rekening courant rente bij de bank. Zakelijk krediet heeft een standaard looptijd van 3 jaar.
Bij de aanvraag van een zakelijke lening vraagt een geldverstrekker je om een aantal documenten. De partij heeft onder meer de bij- en afschrijvingen en de jaarrekening van je bedrijf nodig. Zorg ervoor dat je deze documenten bij de hand hebt als je een aanvraag indient. In dat geval kost een zakelijke lening aanvragen je namelijk niet onnodig veel tijd.
Niet iedere zzp’er komt in aanmerking voor een zakelijke lening. Je moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo verlangt een geldverstrekker onder meer dat je minimaal 15 maanden staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Bovendien mag je niet actief zijn in de financiële dienstverlening, commercieel vastgoed, projectontwikkeling, scheep- en luchtvaart, adult entertainment, tabak, drugs en gokken. Een geldverstrekker kijkt eveneens naar het financiële plaatje. Je moet minimaal € 50.000,00 omzetten en er moet sprake zijn van een positief eigen vermogen en een positief resultaat (winst).