Alles over factoring helder uitgelegd

Artikelen  |  di 16 mei 2023  |  Trefwoorden:

Factoring is een vorm van financiering die gemaakt is voor ondernemers. Een derde partij, het factoringbedrijf, betaalt de facturen van een ondernemer uit. Hierdoor hoeft de ondernemer niet meer de betalingstermijn af te wachten tot hij of zij geld en dus inkomen kan ontvangen. Dit biedt een waardevolle positie voor de ondernemer. Toch zijn er nog veel vragen over wat factoring precies inhoudt. In dit artikel lees je daarom alle informatie die je nodig hebt over factoring.

Welke voordelen brengen factoring met zich mee?

Met factoring wordt het inkomen van een ondernemer meteen uitbetaald door een externe partij. Dit heeft als voordeel voor de ondernemer dat hij of zij direct geld krijgt uitbetaald. Hierdoor zijn ze dus niet afhankelijk van de betalingstermijnen. Bij factoring worden namelijk de facturen binnen 24 uur uitbetaald. Dit grote voordeel zorgt ervoor dat de ondernemer bijvoorbeeld snel nieuwe investeringen kan maken voor het eigen bedrijf. 

Daarnaast voorkomt deze vorm van betaling wanbetalers. Je weet zeker dat je het geld waarvoor je gewerkt hebt binnen krijgt. Bovendien zorgt een factoringmaatschappij ook voor je debiteurenbeheer. Dit scheelt je als freelancer veel administratie en daarmee kun je ook kosten besparen. Merk je dat je klanten het vervelend of storend vinden dat je hun een korte betaaltermijn biedt? Dit is met factoring geen enkel probleem, je kunt immers het betaaltermijn verlengen naar bijvoorbeeld 90 dagen. Dit maakt voor jouzelf geen verschil, het geld krijg je toch binnen 24 uur op je rekening gestort.

Waarom kiezen freelancers voor factoring?

Als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Wanneer je samenwerkt met klanten zul je hiervoor dus facturen moeten schrijven. Aangezien dit nogal wat administratie en tijd vergt, kiezen freelancers ervoor om door middel van factoring hun betalingen te regelen. Bovendien komen niet alle freelancers in aanmerking voor een lening bij de bank. Hiervoor moet je namelijk aan een groot aantal eisen voldoen. Factoring kent over het algemeen minder strenge eisen, waardoor deze alternatieve vorm van financiering erg gunstig is wanneer je een zelfstandige zonder personeel bent.

Wat zijn de kosten voor factoring?

Wanneer je als freelancer gebruik wil maken van de voordelen die factoring met zich meebrengt, kost dit je enkele procenten van het factuurbedrag. Dit verschilt natuurlijk per aanbieder, maar meestal liggen de factoring kosten tussen de 2% en 5% van het factuurbedrag. Hiermee heb jij de zekerheid dat je het geld binnen 24 uur op je rekening hebt staan. Bovendien neemt dit de administratie voor je debiteurenbeheer uit handen. Nu we factoring uitgelegd hebben, is het aan jou als ondernemer om te bepalen of het jouw bedrijf ten goede kan komen. Wij denken van wel!



Gerelateerd nieuws en/of opinies: Coronavirus eenvoudig uitgelegd