Weet u het nog toen u bij de huisarts of specialist kwam en de eerste korte vraag werd gesteld: "Ziekenfonds of particulier?".
40% van de “Nederlanders” kon dan met enige trots zeggen “particulier”, wat inhield dat je minstens een loon verdiende boven de loongrens. 60% van de werkenden zat dus in het Ziekenfonds en de werkgever of uitkeringsinstantie hield de premie in (een percentage van het inkomen).
En toen kwam 2006 en werd iedereen ineens particulier, mooi toch? Een ideetje van minister Hoogervorst.
De verzekeringsmaatschappijen rolden over elkaar heen om (collectieve contracten) af te sluiten en de ziekenfondsen gingen allemaal over naar een verzekeringsmaatschappij of werden zelf ineens van U.A. > commercieel.
Dat veel mensen hun zorgpremie niet op tijd zouden betalen heb ik in 2005 al voorspeld. Iedereen ging ineens dezelfde premie betalen, maar dat was niet eerlijk, dus werd de zorgtoeslag verzonnen. Het begin van het rondpompen van geld in het toeslagencircus.
De overgang van ziekenfonds naar een verplichte verzekering was voor een groot aantal “verzekerden” een te grote omslag in hun betalingsgedrag.
Wat ook fantastisch was dat de zorgtoeslag al in december voor de Kerst van 2005 werd uitbetaald door de Belastingdienst. Door velen wel gebruikt als een extraatje voor de Kerst.
Het aantal mensen dat de zorgpremie langer dan zes maanden niet heeft betaald, bedroeg begin deze maand 184.500, aldus het centrale administratiekantoor CAK. Zorgverzekeraars melden de wanbetalers aan bij deze organisatie, die dan meestal de premie gaat inhouden op uitkering of loon.
Ik voorspelde indertijd al dat bijna een half miljoen mensen niet op tijd zou betalen. N.B. 184.500 heeft al 6 maanden of langer niet betaald.
Binnenkort worden lijsten uitgewisseld tussen Zorgverzekeraars en Gemeenten van verzekerden, die 1 maand of langer niet aan hun verplichting hebben voldaan, om tijdig maatregelen te kunnen treffen, dus hulp aan te bieden. Maar mag dat wel van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Gaat Aleid Wolfsen geen bezwaar maken?
Er gaan ook stemmen op om de premie inkomensafhankelijk te maken, goed idee, want dat was ten tijde van het ziekenfonds al.
Misschien eens wat beter nadenken voor we nieuwe wetgeving annonceren in de drang naar privatisering.