Het vermogen van het ABP is in 20 jaar verviervoudigd en u krijgt daarom per maand er 20 euro bij

Opinie  |  vr 8 jul 2022  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden:

Na jaren steggelen over de redenen dat het pensioen helaas niet verhoogd kon worden, wordt nu door een aantal bestuurders w.o. die van het ABP triomfantelijk verkondigt dat het wel met 2,39% verhoogd wordt; 14 jaren lang kon dat zogenaamd niet en nu gaat het toch wel met een paar tientjes per maand netto omhoog. Nog niet eens voldoende om de inflatie (prijsontwikkeling) van dit jaar te compenseren.

Bestuursvoorzitter van het ABP Harmen van Wijnen: "We hebben steeds gezegd: als we de pensioenen kunnen en mogen verhogen, dan gaan we dat doen, mits dat op een evenwichtige manier kan. Onze deelnemers hebben lang moeten wachten op een verhoging. Het is dan ook goed dat we het nu kunnen doen. Per 1 juli stijgt voor onze deelnemers het pensioen of de pensioenaanspraak met 2,39%. Ik ben blij dat het kan en dat we de verhoging ook meteen in juli kunnen doorvoeren. Eind vorig jaar kon dat niet omdat de financiële positie dat niet toeliet."

Een vreemde, onbegrijpelijke, redenatie ingegeven door soms de “rekenrente”, de andere keer weer door slechte beursontwikkelingen. Maar wat is nu de situatie van de vermogensontwikkeling van het ABP (en andere pensioenfondsen), waarbij nog niet eens de exorbitante beheerskosten worden meegeteld.

Vermogen

In 2003 was het vermogen van het ABP 142 miljard euro. In 2021 na ieder jaar een knappe vermogenswinst was het vermogen eind 2021 550 miljard (bijna 4 keer zoveel). Helaas konden in 2021 de pensioenen niet geïndexeerd worden vanwege de “dekkingsgraad”, gebaseerd op een lage rekenrente.

In 2022 was er een aanzienlijk vermogensverlies en stond de teller op 505 miljard, maar hoera door een gewijzigde rekenrente was de dekkingsgraad ineens 110,1 % en kunnen de pensioenen wel verhoogd worden.

Of de dekkingsgraad of de rekenrente of de aandelenmarkt, maar het vermogen blijft maar toenemen

Nu is het al een probleem om de problematiek van een dekkingsgraad te begrijpen in relatie tot de vermogenstoename, maar het wordt nog ingewikkelder, wanneer we ook nog eens beslissingen gaan nemen op basis van een "actuele dekkingsgraad", de "vereiste dekkingsgraad" en de "kritische dekkingsgraad".

Laten we in ieder geval vaststellen dat de vermogenstoename (ondanks de hoge beheerskosten) vooral te danken is aan het uitstekend beleggen en vooral het jaren achterhouden van een indexering van uw pensioen. Mooi is wel dat het geld “eigendom” is van alle pensioengerechtigden (en van niemand anders), maar wanneer mag u eindelijk eens profiteren van dat gigantische vermogen? En niet met een paar tientjes per maand!

Lees ook het interview met Rob de Brouwer



Andries Bongers

Andries Bongers Meer info




Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen: Beheerskosten pensioenen Pensioenaanvulling