WW-premie betalen als werkgever

Artikelen  |  di 15 dec 2020  |  Trefwoorden:



De WW-premie valt onder de Werknemersverzekeringen en WW staat voor Werkloosheidswet. Deze verplichte verzekeringen moeten alle werkgevers betalen wanneer er een werknemer in loondienst voor ze werkt. De verzekeringen beschermen werknemers tegen inkomensverlies bij onder andere ziekte of werkloosheid. Een ZZP'er kan zich hiervoor persoonlijk verzekeren, net als bijvoorbeeld met een zakelijke of een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering.

Veranderingen door invoering Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

Op 1 januari 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) ingegaan. Hierdoor zijn er nieuwe regels voor de berekening van de hoogte van de WW-premie. De overheid wil werkgevers met deze wet stimuleren om meer werknemers een vast contract aan te bieden. De hoogte van de WW-premie hangt daardoor af van het soort arbeidscontract van de werknemer. Voor werknemers met een vast contract betaalt de werkgever een lage WW-premie van 2,94 procent. Werknemers met een flexibel contract vallen onder het hoge tarief van 7,94 procent. Deze premiepercentages worden jaarlijks vastgesteld door de minister van SZW.

Lage WW-premie

Er zijn vier duidelijke situaties aan te wijzen waarin een werkgever altijd de lage WW-premie afdraagt voor de werknemer. Dit is voor alle werknemers met een contract voor onbepaalde tijd. Dit contract moet schriftelijk zijn vastgelegd en mag geen oproepcontract zijn. Is een tijdelijk contract mondeling omgezet naar een vast contract? Dan dienen beide partijen een bijlage te tekenen bij het oorspronkelijke contract. Voor werknemers jonger dan 21 jaar, die niet meer dan 52 uur per kalendermaand betaald krijgen, geldt ook het lagere tarief, evenals voor werknemers die de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) volgen. Er moet een schriftelijke overeenkomst bestaan tussen de BBL-leerling en de werkgever die is voorzien van een dagtekening.

Voor alle soorten arbeidscontracten die anders zijn dan een vast dienstverband, moet de hoge WW-premie betaald worden voor werknemers. Het gaat hierbij om de zogenaamde flexibele arbeidsovereenkomst. Dit geldt onder andere voor tijdelijke contracten, oproepcontracten zoals bijvoorbeeld nulurencontracten en min-maxcontracten, fictieve dienstbetrekkingen, arbeids­overeenkomsten zonder schriftelijk contract en uitzendcontracten met uitzendbeding.

Herziening van de lage WW-premie

Het WW-premiestelsel lijkt eenvoudig doordat er slechts twee premiepercentages zijn. Er zijn toch een flink aantal zaken om rekening mee te houden. Zo zijn er bijvoorbeeld situaties waarin een werkgever verplicht is om de lage WW-premie te herzien en toch een hogere WW-premie te betalen. Wanneer een nieuw aangenomen werknemer binnen twee maanden wordt ontslagen of ontslag neemt is dit het geval. Ook als een werknemer meer dan 30 procent extra werkt bovenop de contractueel afgesproken uren in een jaar. In 2020 is deze regel niet van toepassing door de coronacrisis. In deze gevallen moet er met terugwerkende kracht een hoge WW-premie betaald worden middels een correctiebericht in de loonaangifte voor de Belastingdienst.