Hoe zit het met de privacyregels van een bodycam?
Artikelen | ma 19 jul 2021 | Trefwoorden: Privacywet, Bodycam
foto: pexels foto
Ondertussen dragen in Amsterdam veel handhavers een bodycam, nadat de
gemeente Amsterdam in de zomer van 2019 een test hiermee gestart was. Het doel van deze pilot was om te controleren of de bodycams ervoor zorgen dat er sprake is van minder geweld en agressie tegen de handhavers. Dat zou natuurlijk goed zijn, maar er zit ook een andere kant aan de draagbare camera’s. Dit gaat over de privacy van de burgers, die natuurlijk opgenomen worden door de bodycam die de handhaver draagt. In dit artikel kun je daar meer over lezen.
Bodycam
Voordat er dieper ingegaan wordt op de privacyregels van
bodycams, is het goed om te weten wat voor camera dit überhaupt is en hoe het werkt. Standaard staat de bodycamera op stand-by. De camera filmt dan en ook geluid wordt geregistreerd, maar de beelden worden niet opgeslagen. Dit gebeurt pas wanneer de handhaver de bodycam op opnemen inschakelt. Wanneer dit gedaan is worden de voorafgaande 30 seconden tot 2 minuten vastgelegd door de camera. Als de handhaver opnieuw op de opnameknop drukt dan loopt de opname ook nog 30 seconden tot 2 minuten door.
Pilot met bodycams
Vanaf juni 2019 draagt een gedeelte van de Amsterdamse handhavers dus een bodycam nadat de gemeente een pilot was gestart. Deze test werd ontwikkeld doordat handhavers tijdens hun werkzaamheden helaas nog wel eens te maken hebben met geweld en agressie. De bodycams moeten het veiligheidsgevoel van de handhavers vergroten. Inmiddels is deze proef alweer afgelopen, maar een succes was het wel. Daarom heeft ondertussen de politie ook al duizenden bodycams aangeschaft. In Amsterdam werd eerder namelijk ook al een test met deze camera’s georganiseerd onder de agenten, die minder vaak te maken kregen met zowel bedreigingen als lichamelijke agressie.
AVG
Doordat er opnames gemaakt kunnen worden met een bodycam door de handhaver, kan het zo zijn dat er een verwerking van persoonsgegevens is. Dit gebeurt wanneer mensen duidelijk te identificeren zijn op de opnames. De
AVG is dan natuurlijk van toepassing. Dit houdt in dat een wettelijke grondslag noodzakelijk is om de opnames van de burger te mogen maken. De gemeente Amsterdam geeft in haar privacyverklaring aan dat deze data verwerkt worden op basis van de behartiging van haar gerechtvaardigde belangen als de werkgevers van de handhavers. Het doel van de bodycams is immers om de veiligheid van de BOA’s te vergroten.
Privacy van burgers
Het is dan ook logisch dat de handhavers middelen moeten krijgen om hun eigen veiligheid te waarborgen, zoals de bodycams dus. Toch moeten ook de belangen van alle andere betrokken meegewogen worden. Zo mag er natuurlijk geen onevenredige inbreuk gemaakt worden op de belangen van betrokkenen in verhouding tot de doelen die gesteld zijn door de gemeente. Verschillende partijen welke
bodycams huren evalueren continu of de inzet van de bodycam nodig is om de gestelde doelen te bereiken. Uit diverse experimenten die ondertussen zijn uitgevoerd in Nederland blijkt dit over het algemeen wel het geval te zijn.