Wanneer je als ondernemer geld nodig hebt, kun je een lening afsluiten. Geldverstrekkers bieden niet alleen een zakelijke lening aan, maar ook zakelijk krediet. Laatstgenoemde financieringsvorm staat ook wel bekend als bedrijfskrediet en kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Dit krediet biedt uitkomst als je een tijdelijk tekort aan liquide middelen op wilt lossen. Daarnaast kun je er de dagelijkse uitgaven voor je bedrijf mee betalen. Heb je nog niet eerder zakelijk krediet aangevraagd? Dan wil je hier mogelijk eerst wat meer over weten. In deze tekst zetten wij de voor- en nadelen van bedrijfskrediet voor je op een rijtje.
Omdat we graag eerst de positieve kant van bedrijfskrediet belichten, starten we hier met de voordelen van deze zakelijke financiering. Om het overzichtelijk te houden, hebben we de voordelen hier voor je op een rijtje gezet.
1. Je betaalt een vaste rente gedurende de looptijd
Doordat de rentestand van tijd tot tijd verandert, denk je mogelijk dat je constant een andere rente betaalt over zakelijk krediet. Dit is niet het geval, want bij het afsluiten van deze financieringsvorm wordt de rente vastgezet. Hierdoor weet je waar je aan toe bent.
2. Je betaalt alleen rente over het geld dat je opneemt
Wanneer je een zakelijke lening verkiest boven bedrijfskrediet, betaal je rente over het hele bedrag. Doordat een geldverstrekker het geld in één keer op jouw zakelijke rekening stort, staat het volledige bedrag direct tot je beschikking. Bedrijfskrediet wordt voor je klaargezet op een speciale rekening. Je neemt op wat je nodig hebt en betaalt alleen rente over het geld dat je gebruikt.
3. Afgelost geld kun je weer opnieuw opnemen
Net als bij iedere andere financiering moet je zakelijk krediet ook aflossen. Het voordeel van deze financieringsvorm is dat je afgelost geld weer opnieuw kunt gebruiken. Dit is bijvoorbeeld niet het geval als je voor een zakelijke lening kiest.
Wie denkt dat er alleen maar voordelen aan zakelijk krediet zitten, heeft het mis. Omdat we jou zo goed mogelijk willen helpen, zetten we ook de nadelen van bedrijfskrediet voor je op een rijtje.
1. Je gaat een betalingsverplichting aan
Het grootste nadeel van bedrijfskrediet is dat je een betalingsverplichting aangaat. Doordat je geld leent van een andere partij, betekent dit dat je het bedrag terug moet betalen. Dit doe je door iedere maand een deel van het geleende geld af te lossen. Het maandelijkse bedrag bestaat niet alleen uit aflossing, maar ook uit rente.
2. Standaard looptijd van 36 maanden
Waar je bij een zakelijke lening voor je bedrijf vaak enige invloed hebt op de looptijd, is dit bij zakelijk krediet niet het geval. Bedrijfskrediet heeft namelijk een standaard looptijd van 36 maanden. Na deze periode neemt een geldverstrekker de financiële situatie van jouw bedrijf opnieuw onder de loep. Op basis hiervan kunnen de voorwaarden aangepast worden. Als je er financieel goed voor staat, is de kans aanwezig dat zakelijk krediet verlengd wordt. Het is dus wel degelijk mogelijk om langer dan 3 jaar gebruik te maken van deze zakelijke financieringsvorm.