Gebouwen, bouwen

Datum laatste wijziging: 18 januari 2020  |  Trefwoorden: ,

Inhoud

  1. Circulair Bouwen 2023
  2. Milieubelasting gebouwen beter zichtbaar met nieuwe rekenmethode
  3. Bouwsector kiest onherroepelijk voor de toekomst
  4. Bestaande kantoren kunnen veel sneller energieneutraal worden
  5. Rijksoverheid zet in op circulair bouwen
  6. Zuidas Amsterdam circulair in 2030
Zie ook subrubriek Kantoorinrichting

Circulair Bouwen 2023

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. De overheid wil vanuit de voorbeeldrol dat al vanaf 2023 alle opdrachten 100% circulair uitvragen. Dit geeft een nieuw vorm van opdrachtgeverschap. Om hier meer vorm aan te geven is het Platform Circulair Bouwen 2023 (Platform CB'23) opgericht door Rijkswaterstaat en Rijksvastgoedbedrijf. NEN en De Bouwcampus hebben de opdracht om dit platform vorm te geven door koplopers te verbinden met organisaties, mensen en bedrijven die willen samenwerken om de ambitie in 2050 te halen.

In de naam van het platform staat het getal 23. Dit getal staat voor 2023 en geeft aan dat het platform start met een horizon van vijf jaar. Lang genoeg om iets op te kunnen bouwen, maar kort genoeg om ook echt tot concrete acties en resultaten te komen.

Een van de doelstellingen van Platform CB'23 is om te zorgen voor verbinding. Door losse initiatieven te verbinden kunnen met minder inspanning meer effectieve innovaties worden gerealiseerd, versneld en opgeschaald. (Bron: NEN.nl, 18 jan. 2018)

Milieubelasting gebouwen beter zichtbaar met nieuwe rekenmethode

Met de meetmethode Duurzaamheidsprestatie gebouwen (DPG) wordt de milieubelasting beter zichtbaar. Dit blijkt uit het rapport Duurzaamheidsprestaties onderwijsgebouwen MJA. De DPG bepaalt de totale milieubelasting van een gebouw. Vorig jaar ontwikkelde W/E adviseurs met het TKI-KIEM consortium deze rekenmethode. De rekenmethode borduurt voort op de EPG - EnergiePrestatie Gebouwen en MPG - Milieuprestatie Materialen Gebouwen. Zo ontstaat er een integrale prestatie-indicator van de hele levenscyclus van een gebouw.

In het rapport staan het energiegebruik en materiaalinzet van 2 gerenoveerde en 2 nieuwe onderwijsgebouwen. De gebouwen scoren beter op de integrale prestaties dan de referenties. Ook blijkt dat de factor energie dominanter is dan de factor materiaal. Dit komt onder meer omdat de energie - die gebruikt wordt bij de productie van materialen - teruggewonnen wordt bij het opwekken van duurzame energie.

Er is nu nog geen methode om de circulariteit van een gebouw te meten. In het rapport staat hiervoor wel een aanzet. Net als bij de DPG combineert deze Circulariteit Prestatie Gebouw (CPG) meerdere scores en legt deze samen langs een meetlat. (Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, 3 aug. 2017)

Bouwsector kiest onherroepelijk voor de toekomst

De Nederlandse bouw neemt zijn eigen toekomst grondig op de schop. Op 10 juli 2018 tekenden zo'n 50 van de grootste spelers het Betonakkoord onder leiding van MVO Nederland.

Elk jaar komt er in Nederland vijftien miljoen m3 nieuw beton bij, en producenten, opdrachtgevers en aannemers spreken nu af om vergaand samen te werken aan duurzaamheid, van 100 procent recycling van materialen tot forse verlaging van de CO2-uitstoot. (Bron: Brisk, 12 jul. 2018)

Bestaande kantoren kunnen veel sneller energieneutraal worden

Bestaande kantoren in Nederland kunnen vijf tot tien jaar eerder dan in 2050 energieneutraal zijn. Om deze besparing te kunnen halen, is inzicht nodig in de energieverspilling. En dat is wat vaak nog ontbreekt in de praktijk. Dit blijkt uit het onderzoek Roadmap to Paris van e-nolis, een bedrijf op de TU/e Campus in Eindhoven dat intelligente software voor de gebouwde omgeving ontwikkelt. “Inzicht in energieverspilling kan de kantoorsector zo’n 198 miljoen euro opleveren voor verbetering van kantoorpanden," licht Gerard Kool, directeur van e-nolis, toe. “Zo ontstaat een vliegwiel van energiebesparing.”

E-nolis onderzocht 4% van alle Nederlandse kantoren (2,8 miljoen m2). Tot 30% van de energie die kantoren afnemen wordt onbenut de lucht in geblazen. Dat is evenveel als 1,3 miljoen huishoudens jaarlijks verbruiken. Die verspilling zit voor het grootste deel in onzichtbare processen zoals slechte afstemming van verwarming en koeling of allerlei apparaten die 24 uur per dag te veel of zelfs onnodig stroom vragen. Een opvallend inzicht is dat juist in ‘groene’ gebouwen relatief veel energie verspild wordt. Het tegengaan van deze energieverspilling levert naar schatting maximaal 30% besparing op, gemiddeld € 2,33 per vierkante meter. Voor de totale kantorenvoorraad betekent dit een energiebesparing van 198 miljoen euro en 1,6 miljard kg CO2. (Bron: F-Facts, 13 sep. 2018

Rijksoverheid zet in op circulair bouwen

De rijksoverheid zet de volgende stap in de circulaire bouweconomie. Samen met de bouwsector ontwikkelt de rijksoverheid een uitvoeringsprogramma. Dit programma moet helpen om in 2050 tot een circulaire bouweconomie te komen.

Het kabinet noemt enkele concrete stappen voor het uitvoeringsprogramma. Zoals de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG). Die geeft aan wat de milieubelasting is. Hetzelfde geldt voor het materialenpaspoort. Het maakt per gebouw het gebruik en verwerking van materialen inzichtelijk. Daarnaast gaan het Rijksvastgoedbedrijf, Rijkswaterstaat en ProRail hun inkoopkracht benutten. De markt krijgt volop ruimte om eigen acties aan te dragen.

Nauw betrokken zijn de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW). IenW pakt met Rijkswaterstaat en ProRail enkele initiatieven op. Voorbeelden zijn experimenten voor CO2-arm asfalt en circulair beton. (Bron: F-Facts, 27 sep. 2018)

Zuidas Amsterdam circulair in 2030

Tijdens het jaarlijkse Green Business Club Zuidas CEO-ontbijt ondertekenden 25 CEO’s voor een Zero Waste Zuidas in 2030. Het doel: een circulaire Zuidas waar elk restproduct weer het begin is van iets nieuws. Voedsel, grondstof, herbruikbaar materiaal en uiteindelijk energie.
Met ruim 43.000 werkzame mensen vormt Zuidas het grootste zakendistrict van Nederland. Hoewel exacte cijfers niet bekend zijn, wordt er ruim 4 miljoen kilo afval geproduceerd op jaarbasis, waarvan het grootste gedeelte restafval is.

Met het ondertekenen van de overeenkomst committeren bedrijven zich aan het gezamenlijk aanbesteden van afvalstromen. Deze aanpak creëert volume, waardoor afval zo optimaal en hoogwaardig mogelijk kan worden verwerkt. In 2020 starten de deelnemers met papier, karton, plastic en organisch afval. (Bron: InkoopJobs, 3 jun. 2019)