Moederschap

Datum laatste wijziging: 28 januari 2021  |  Trefwoorden: , ,

Inhoud

  1. Zwangere vrouw laat zich discrimineren
  2. Vrouwen met flexbaan minder snel moeder
  3. Zwangerschap- en bevallingsverlof
  4. Inkomen moeders halveert bijna na komst kind

Zwangere vrouw laat zich discrimineren

De omvang van zwangerschapsdiscriminatie is de afgelopen vier jaar niet afgenomen, zo blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Wel gedaald is de bereidheid van vrouwen om zwangerschapsdiscriminatie te melden: dit percentage nam af van 26 procent in 2012 naar 14 procent nu.

Waar gaat het om:
  • A.g.v. zwangerschap ging de arbeidsovereenkomst niet door of werd gewijzigd;
  • Voor zwangere vrouwen werd het contract niet verlengd nadat bekend werd dat zij zwanger waren.
  • Ontslag tijdens de proeftijd nadat een zwangerschap wast gemeld.
Het College voor de Rechten van de Mens roept de overheid op een gericht actieplan tegen zwangerschapsdiscriminatie op te stellen en uit te voeren. Wat hen betreft zou de Rijksoverheid de zichzelf tot doel moeten stellen het aantal discriminatie-ervaringen over vijf jaar te halveren. (Bron: PW De Gids, 13 sep. 2016)

Vrouwen met flexbaan minder snel moeder

Mensen met een flexibel contract zijn gemiddeld jonger dan mensen met een vaste aanstelling. Maar ook als rekening wordt gehouden met verschillen tussen vaste en flexibele werknemers in leeftijd, herkomst en inkomen blijven de gevonden verschillen in overgang naar moederschap bestaan.

Niet alleen de arbeidsrelatie, maar ook de arbeidsduur hangt samen met de kans om binnen een jaar moeder te worden. Vrouwen die fulltime werken in een flexbaan worden het minst vaak moeder: 11 procent. Bij flexwerkende vrouwen in deeltijd was dat aandeel met 16 procent beduidend hoger. (Bron: CBS, 27 sep. 2017)

Zwangerschap- en bevallingsverlof

Zie subrubriek HR-kiosk Zwangerschap- en bevallingsverlof

Inkomen moeders halveert bijna na komst kind

Het inkomen van Nederlandse moeders daalt gemiddeld 46% na de geboorte van een kind, dat van vaders daalt niet. De daling van het inkomen wordt vooral veroorzaakt doordat moeders minder uren gaan werken. Bij hoogopgeleide moeders, vrouw-vrouw-koppels en moeders in de (semi)publieke sector is de daling minder sterk dan bij andere groepen moeders. Bron: CPB, 15 dec. 2021)