Gelukkige medewerkers zijn 12% productiever: schakel daarom een arbodienst in

Artikelen  |  wo 21 jun 2023  |  Trefwoorden: ,



Hoe meer je medewerkers betaalt, hoe harder ze werken. Fout. Wetenschappelijke studies bewijzen dat niet geld maar werkgeluk de productiviteit op de werkvloer opschroeft. En niet voor niets bestaan er tegenwoordig zelfs Chief Happiness Officers op de werkvloer. Wil je weten hoe je als werkgever je medewerkers gelukkiger (en dus productiever) maakt? Lees dan snel verder. 

Geluksboost zorgt voor productiviteitsboost

De definitie van geluk is: ‘met een gevoel van grote blijheid en harmonie’. Dat is nogal wat. Gelukkige medewerkers gaan met een gevoel van grote blijdschap en harmonie naar hun werk. Het kan niet anders dan dat je daar als werkgever de voordelen van ervaart. En dat is ook bewezen: de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Warwick’s Centre for Competitive Advantage concludeerden recent dat gelukkige medewerkers zo’n 12% productiever zijn dan hun minder gelukkige collega’s. Er waren zelfs uitschieters naar 20 procent (!). De reden waarom gelukkige medewerkers productiever zouden zijn, is omdat ze hun tijd effectiever en meer gefocust benutten.  

Gelukkige medewerkers zijn gezonder en meer stressbestendig

Naast productiever zijn gelukkige medewerkers gezonder, creatiever en gemotiveerder. Ook presteren ze beter, voelen ze zich meer betrokken bij hun werkgever en ervaren ze minder werkdruk en stress. Gelukkige en gezonde medewerkers kunnen dus tegen een stootje en zetten graag dat stapje extra. Eén van de grootste problemen in de huidige samenleving is het feit dat er veel meer overspanningsklachten en burn-out klachten zijn, onder meer door hoge prestatiedruk. Deze klachten leiden weer tot meer ziekteverzuim. Investeer daarom in werkgeluk: dat levert productieve, stressbestendige medewerkers op waardoor je aanzienlijk in ziektekosten en personeelswisselingen bespaart. Hoe je dat doet? Door een arbodienst of bedrijfsarts in te schakelen.  

Vergroot het werkplezier met een arbodienst

Wie denkt dat een arbodienst alleen ondersteunt bij de begeleiding van zieke medewerkers, heeft het mis. Je kunt namelijk als bedrijf zijnde een arbodienst inschakelen om het werkplezier van medewerkers te vergroten. Een arbodienst helpt de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers structureel te verbeteren. Duurzame inzetbaarheid is het vermogen van een medewerker om nu en in de toekomst toegevoegde waarde te leveren en daarbij zelf ook meerwaarde te ervaren.  

De werkwijze van de arbodienst

Er wordt een team van onafhankelijke specialisten ingezet, zoals een bedrijfsarts, arbeidshygiënist, veiligheidskundige, arbeids- en organisatiedeskundige en ergonoom. Samen met jullie kijken zij naar de huidige situatie, brengen de gewenste situatie in beeld en stellen een actieplan op om zo de Medewerkerkracht te stimuleren. De focus ligt op drie domeinen: Gezondheid & Vitaliteit, Cultuur & Leiderschap en Competenties & Wendbaarheid. Het actieplan heeft tot doel iedereen mee te laten doen. Naast bijeenkomsten met medewerkers, waarbij thema's als inzetbaarheid en werkplezier en talenten centraal staan, is de training en coaching van leidinggevenden ook een belangrijk onderdeel. Goed leiderschap kenmerkt zich o.a. door goede communicatie, duidelijkheid, medewerkers laten stralen en een veilige en gezonde werkplek. Werkgeluk, een veilige, inspirerende werkvloer en de mentale en fysieke fitheid van ieder individu staan op één. 

Een deskundige arbodienst omarmen?

Dus: wil jij productieve, gezonde en stressbestendige medewerkers die lekker in hun vel zitten? Vraag dan hulp aan een arbodienst. Naast verzuimbegeleiding helpen zij de duurzame inzetbaarheid van jouw team te vergroten. Een team van experts zoekt voor alle medewerkers naar de beste manier om hen langdurig aan het werk te krijgen op een plek waar zij gelukkig worden. Een win-winsituatie: investeer je in werkplezier, dan investeer je in gezonde, tevreden medewerkers die productiever zijn en minder vaak uitvallen. En wie wil dat nou niet?

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen: Arbowet (inleiding)