Diesel Gates and Bill Gates

Opinie  |  za 10 okt 2020  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , ,


foto: jeshooots.com

Wat heeft Diesel Gates met Bill Gates te maken of wat heeft Bill Gates met Diesel Gates te maken? Nou gewoon niets, maar er zijn wel veel overeenkomsten.
Diesel Gates is de verzamelnaam van het gesjoemel met software, waarbij de autofabrikanten betere waarden vermeldden van de uitstoot dan in werkelijkheid werd gemeten. Toen dat uitkwam werden CEO’s ontslagen en miljarden aan boetes opgelegd.

Een jeugdige uitvinder wordt multi-miljardair

Als jeugdige uitvinder (20 jaar) van een totaal nieuw eenvoudig besturingssysteem (DOS, Dirty Operating System) klopte Billy Gates aan de deur van computergigant IBM om dit product te verkopen. IBM wilde het echter niet kopen (dom hè) maar nam (uit misplaatste zuinigheid) een aantal licenties. Laat ik u de rest van het verhaal besparen.
Na een aantal jaren gepruts met MSDOS, kwam Microsoft met Windows, een revolutie voor de PC liefhebber. Er kwam om de paar jaar een nieuwe licentie uit met de kenmerken (althans volgens de brochures) nog mooier, makkelijker en meer functies. Een kenmerk werd er niet bij verteld, dat iedere nieuwe versie weer duizenden bugs zou hebben. Maar niet getreurd in een volgende versie zouden al deze fouten opgelost zijn. Meer dan 40 jaar later kwam Windows10 en 365. En weer vertelden de commercials dat ook deze versies weer uniek waren.
Wat er weer niet bij verteld werd dat ook deze versies (net als alle voorgaande) voor veel, bijna onoplosbare problemen zouden zorgen, waar je als leek uren en dagen mee loopt te prutsen om het op te lossen.
Als auto’s dezelfde problemen zouden hebben, stond u wekelijks stil op de weg en werd u iedere 2 jaar gedwongen om nieuwe onderdelen te kopen. Alleen door het voorspiegelen van meer milieuvriendelijkheid, werden aan meerdere autofabrikanten giga boetes opgelegd.
En stond u stil op de weg door deze leugens? Nee toch!

Wie veroordeelt Microsoft?

Maar wie veroordeelt Microsoft nu voor onjuiste voorlichting en grote fouten in de software gedurende 40 jaren.
Ik hoor u al zeggen: had je maar een Apple moeten nemen!
 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info