Maatregelen langer doorwerken

Datum laatste wijziging: 12 juni 2019  |  Trefwoorden: , ,

Inhoud

  1. Diverse maatregelen
  2. Taskforce Ouderen en Arbeid
  3. Grijs werkt
  4. Vergrijzingsmonitor

Diverse maatregelen

In toenemende mate maakt de overheid zich om economische redenen zorgen over het verschijnsel van steeds meer ouderen en minder jongeren. Om het grote aantal ouderen in hun onderhoud te voorzien, is het belangrijk dat mensen langer blijven werken. Maatregelen die het langer doorwerken stimuleren zijn onder meer voorstellen de ingangsleeftijd AOW op 66 en later op 67 te stellen, sollicitatieplicht voor oudere werklozen, verhoogde WW-premies als er ouderen worden ontslagen, de doorwerkbonus¹ en de fiscale maatregel om de werknemerspremies voor VUT en prepensioen niet langer van het belastbaar inkomen te mogen aftrekken.

¹ Oudere werknemers en oudere ZZP-ers konden afhankelijk van het inkomen een werkbonus krijgen. Vanaf 1 januari 2015 wordt deze werkbonus voor nieuwe gevallen afgeschaft. Voor bestaande gevallen wordt de werkbonus in 2018 geheel afgeschaft.

Het langer (kunnen) doorwerken kan men ook stimuleren als mensen in de bloei van hun leven het wat kalmer aandoen, zich 'onthaasten'. Het door de SER geïntroduceerde begrip levensloopregeling*, overgenomen door de regering Balkenende, wil het sparen – om halve dagen te gaan werken, een dag per week vrij nemen, een opleiding volgen of van een sabbatical leave te genieten – fiscaal stimuleren. Het in CAO's opgenomen persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) sluit hierbij aan.


* De levensloopregeling is per 1 januari 2012 afgeschaft (zie subrubriek Levensloopregeling)
en vervangen door de vitaliteitsregeling, die het langer doorwerken propageerde. De vitaliteitsregeling werd echter afgeschaft voordat deze regeling zelfs begonnen was.

Taskforce Ouderen en Arbeid

Naast de Taskforce Jeugdwerkloosheid, heeft de overheid ook een Taskforce Ouderen en Arbeid opgericht, met als doel ouderen aan het werk te helpen en te houden.

Grijs werkt

Onder het motto 'Senior Power' startte de Regiegroep Grijs Werkt in 2006 acties om ouderen - ook wel 'grijs goud' genoemd - langer aan de slag te houden**. Ook gaat de regiegroep goede voorbeelden van leeftijdsbewust personeelsbeleid verder verspreiden. Bedrijven die aan de slag gaan met leeftijdsbewust personeelsbeleid kunnen in aanmerking komen voor de 'Tijdelijke subsidieregeling stimuleren leeftijdsbewust beleid'. Het gaat hierbij om projecten of experimenten waarbij oudere werknemers (tussen de 55 en 64 jaar) aangepaste taken krijgen, hun loopbaanperspectief wordt vergroot of waarmee vooroordelen van werkgevers tegen oudere werknemers worden bestreden. Branche- of bedrijfstakorganisaties kunnen een aanvraag doen voor één of meer bedrijven met minder dan 30 werknemers.

** Nederland telt circa 30 uitzendbureaus die zich behalve op 45- en 55-plussers ook richten op 65-plussers.

Vergrijzingsmonitor

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vele organisaties nog weinig actie ondernemen om met de gevolgen van de vergrijzing om te gaan. Daarom hebben Kluwer, KPMG en Randstad hun verschillende expertises gebonden onder de naam "Netwerk Organisatie & Vergrijzing" om zo de vergrijzingsproblematiek integraal te benaderen. De Vergrijzingsmonitor is het eerste initiatief dat het Netwerk Organisatie & Vergrijzing op dit gebied neemt. Met de Vergrijzingsmonitor wil men de effecten van de vergrijzing in organisaties in kaart brengen en zo een brede discussie starten over de consequenties van de vergrijzing voor de bedrijfsvoering van organisaties. De monitor richt zich vooral op de wijze waarop organisaties omgaan met de vergrijzing en niet op de macro-economische zaken zoals de betaalbaarheid ervan.

Ga terug naar Vergrijzing.

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen: Wet- en regelgeving (langer doorwerken)