Wanneer je zelfstandig ondernemer bent en arbeidsongeschikt raakt, komt er geen geld binnen. Althans, niet als je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten hebt. Wanneer dit wel het geval is, ontvang je iedere maand een uitkering. Reden genoeg om deze verzekering af te sluiten als je van plan bent om voor jezelf te beginnen. Voordat je dit doet, kunnen wij ons goed voorstellen dat je eerst wat meer over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen wilt weten. Daarom zetten wij in deze tekst de belangrijkste zaken met betrekking tot een AOV voor je op een rijtje.
Veel ondernemers vragen zich af of een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht is. Momenteel is dit nog niet het geval, maar in de toekomst komt hier verandering in. Zoals het nu lijkt, treedt er vanaf 2027 een wet in werking die een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers verplicht stelt. De komende jaren bepaal je dus nog zelf of je een AOV afsluit of niet.
Omdat een AOV nog niet verplicht is, denk je misschien slim te zijn en deze verzekering links te laten liggen. Je bespaart dan weliswaar op de premie, maar onderaan de streep kun je hierdoor juist veel duurder uit zijn. Als je arbeidsongeschikt raakt en hier niet voor verzekerd bent, krijg je namelijk geen uitkering. Je moet dan alle kosten uit eigen zak betalen. Ondanks dat een AOV niet verplicht is, is het dus wel verstandig om deze verzekering af te sluiten.
Voordat je een AOV afsluit, wil je waarschijnlijk ook weten waar je precies voor verzekerd bent. Dit kunnen we je op voorhand niet precies zeggen, want je bepaalt grotendeels zelf hoe je verzekerd bent. Bij de meeste verzekeraars kies je bijvoorbeeld zelf de eigenrisicotermijn, uitkeringsduur en eindleeftijd. Omdat dit drie belangrijke begrippen zijn bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering, lichten we ze hier kort toe.
Wanneer je kiest voor een AOV met eigenrisicotermijn, ontvang je niet direct een uitkering op de eerste dag dat je arbeidsongeschikt bent. Kies je voor een eigenrisicotermijn van veertien dagen? Dan ontvang je de eerste uitkering ‘pas’ nadat je twee weken arbeidsongeschikt bent.
De uitkeringsduur heeft betrekking op de periode dat je een uitkering ontvangt. Bij veel verzekeraars kun je kiezen voor een uitkeringsduur van een, twee, drie, vier of vijf jaar. Kies je voor een korte uitkeringsduur? Dan betaal je een lagere premie.
Met de eindleeftijd bedoelt een verzekeraar de leeftijd waarop de AOV eindigt. Kies je voor een eindleeftijd van 67 jaar? Dan ben je tot jouw 67e levensjaar verzekerd voor arbeidsongeschiktheid.
Wie een arbeidsongeschiktheidsverzekering af wil sluiten, hoeft hier niet lang naar te zoeken. Bij de meeste verzekeraars kun je tegenwoordig namelijk wel een AOV afsluiten. Toch is het niet zo dat iedere verzekering ook hetzelfde is. Daarom is een arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken aan te raden. Door een vergelijking te maken lukt het je namelijk om de AOV te vinden die het beste bij jouw situatie past. Let bij het vergelijken niet alleen maar op de prijs, maar verdiep je vooral in de inhoud van de verzekering. Een lage premie is mooi meegenomen, maar het is belangrijker dat je goed verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid.