Inhoud
- Doel
- Winst
- Toename mensen met overgewicht
- Helpt fietsen om af te vallen?
- 100 duizend volwassenen hebben morbide obesitas
- Supermarkten nemen maatregelen tegen energiedrankjes
- 1 op de 5 volwassenen met obesitas tevreden met gewicht
Doel
Het Nationaal Programma Preventie (NPP) heeft als doel de volksgezondheid duurzaam te beschermen tegen bedreigingen en waar dat kan verder te verbeteren. Het uitgewerkte programma wordt najaar 2013 gepresenteerd.
Een prominente plek voor preventie overal in de gezondheidszorg – van opleiding tot verpleeghuis – is een van de primaire doelen van het Nationaal Programma Preventie. Ook bescherming tegen gezondheidsbedreigingen van buitenaf krijgt veel aandacht. Daarbij gaat het zowel om het op peil houden van het huidige hoge niveau als de voortdurende alertheid om nieuwe bedreigingen – zoals infectieziekten, milieurisico’s en resistentie van bacteriën – het hoofd te bieden.
Winst
De grootste winst kan geboekt worden met gezondheidsbevordering en het voorkomen van chronische ziekten. Om diabetes, (ernstig) overgewicht, roken, drinken, depressie en onvoldoende beweging tegen te gaan, wordt een slimme, gebundelde aanpak in de wijk, op het werk en op school uitgewerkt. Een combinatie van langdurig volhouden met veel gelijktijdig ingezette maatregelen dichtbij de leefwereld van mensen blijkt daarbij het meest effectief. (Bron: Rijksoverheid, 12 apr. 2013)
Toename mensen met overgewicht
Steeds meer Nederlanders hebben matig of ernstig overgewicht. Het percentage mensen met ernstig overgewicht (obesitas) is sinds 1995 verdubbeld. In 1986 kampte nog 28 procent van de bevolking van 4 jaar en ouder met overgewicht, 30 jaar later is 43 procent van de Nederlanders te zwaar.
Overgewicht wordt berekend aan de hand van de Body Mass Index (BMI). Volwassenen met een BMI vanaf 25 tot 30 kg/m
2 hebben matig overgewicht, bij een BMI van 30 kg/m
2 is sprake van ernstig overgewicht. (Bron:
CBS,
Trends 2017)
BMI (Body Mass Index)
De formule die wordt gebruik om jouw BMI te berekenen is: Dat is jouw gewicht in kilogram gedeeld door jouw lengte in meters in het kwadraat. Als je 52 kilo bent en 1,62 meter lang bent dan heb je een BMI index van 19,8. Dit is voor zowel mannen als vrouwen een gezond BMI.
Men spreekt van morbide obesitas indien je Body Mass Index (BMI) hoger is dan 40 of meer.
Helpt fietsen om af te vallen?
Inactieve mensen met overgewicht hoeven niet persé te sporten. Door te fietsen naar het werk kun je ook afvallen. Dat zeggen Deense onderzoekers in het
International Journal of Obesity. “Dit is goed nieuws voor mensen die geen tijd hebben om naar een sportschool te gaan omdat ze een te druk leven hebben. Als ze transport combineren met fysieke activiteit is dat ook voldoende.”
In de studie onder 130 mensen met overgewicht moest 1 groep van en naar werk fietsen, 1 groep trainen op hoge intensiteit, 1 groep op matige intensiteit en 1 groep deed niets anders dan anders. Na zes maanden hadden de mensen in alle drie de beweeg-groepen een verminderde vetmassa. Het gewichtsverlies was het grootst in de hoog-intensieve groep (4,5 kg) en de fiets-groep (4,2 kilo), waarin de mensen gemiddeld 14 kilometer per dag fietsten. In de matige-intensieve groep lag het gewichtsverlies lager met 2,6 kg. (Bron: MNS, 3 nov. 2017)
100 duizend volwassenen hebben morbide obesitas
In Nederland heeft 1 procent van de 20-plussers morbide obesitas. Dat betekent dat ruim 100 duizend volwassenen lijden aan deze ernstigste vorm van zwaarlijvigheid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête en Leefstijlmonitor van het
CBS en het RIVM, die voor het eerst zijn uitgesplitst naar de drie klassen van obesitas. In totaal heeft 14 procent in 2017 enige vorm van obesitas, ruim 2,5 keer meer dan begin jaren tachtig.
Een aanvullende 36 procent heeft matig overgewicht. Bij elkaar opgeteld kampt 50 procent van de 20-plussers in Nederlanders met overgewicht, waar dit begin jaren tachtig nog bij 33 procent het geval was. De helft van deze toename kwam door de toename van obesitas.
Vrouwen kampen vaker dan mannen met obesitas. (Bron:
CBS, 4 jul. 2018)
Supermarkten nemen maatregelen tegen energiedrankjes
Na Aldi en Lidl, neemt ook supermarkt Dirk van den Broek maatregelen om de verkoop van energiedrankjes in te perken. De Dirk stopt vanaf zondag met de promotie ervan. Ze komen niet meer in de aanbieding, ze komen niet meer in de weekfolder en ze staan niet meer in aparte displays in de supermarkt.
De maatregelen van Dirk gaan overigens niet zo ver als die van concurrenten Aldi en Lidl. Bij die winkels mogen kinderen onder de veertien jaar binnenkort helemaal geen energiedrankjes meer kopen. Bij Lidl gaat die maatregel zaterdag in, bij Aldi op 1 oktober.
In energiedrank zitten veel suikers, cafeïne en andere oppeppende stoffen. Dorstlessers zijn het ook niet: energiedrankjes drogen het lichaam juist uit, aldus het Voedingscentrum, dat eerder tot de conclusie kwam dat kinderen onder de dertien jaar ze niet zouden moeten drinken. Boven de dertien jaar adviseert het centrum hooguit een blikje per dag te nemen. (Bron: Hart van Nederland, 31 aug. 2018)
1 op de 5 volwassenen met obesitas tevreden met gewicht
Bijna de helft van alle volwassenen heeft matig of ernstig overgewicht. Twee op de vijf mensen met ernstig overgewicht (obesitas) gaven in de periode 2015–2017 aan ontevreden te zijn over hun gewicht. Een op vijf zegt daar tevreden mee te zijn. Dat meldt het
CBS (
12 sep. 2018) op basis van nieuwe cijfers.
In 2017 had 49 procent van de volwassenen overgewicht. Dat was in 1981 nog 32 procent. Het percentage mensen met ernstig overgewicht is in die periode bijna verdrievoudigd van 5 procent naar 14 procent.
Van de volwassen mannen had 52 procent in 2017 overgewicht, tegen 45 procent van de vrouwen. Bij vrouwen komt obesitas wel vaker voor dan bij mannen. In 2017 had 15 procent van de vrouwen en 13 procent van de mannen ernstig overgewicht.
Ga terug naar subrubriek Zorgverzekering.