Moet bij ziekte minstens het minimum loon worden betaald?

Vraagbaak  |  wo 7 sep 2016  |  Trefwoorden: , , , , ,

Vraag

Er is een bedrijf met 2 wachtdagen en doorbetaling 70% bij ziekte. Nu verdienen de medewerkers het minimumloon. Dus die 70% ziekte moet worden aangevuld worden met 30%, anders komen ze er natuurlijk onder. Maar hoe zit het dan exact met de wachtdagen?

Antwoord

De Wet Aanpak Schijninstructies (WAS) m.b.t. o.a. het Minimum Loon geeft aan, dat een werknemer (bij inhoudingen) toch minstens het Minimum Loon per maand moet ontvangen.
Het is dus toegestaan, mits dit in een CAO staat of een arbeidsreglement, om bij ziekte maximaal over 2 dagen  geen loon te betalen c.q. 2 dagen loon in te houden. Mocht de werknemer echter die maand onder het minimum loon komen, dient een aanvulling tot het minimum te geschieden. Praktisch zullen de wachtdagen niet toegepast kunnen worden op medewerkers die niet meer dan het minimum loon verdienen.

Ook in uw 2e ziektejaar betaalt uw werkgever u minimaal 70% van uw loon. Maar uw werkgever hoeft dat niet meer aan te vullen tot het minimumloon. Als uw (gezins)inkomen daarmee onder het sociaal minimum komt, kunt u bij UWV een toeslag aanvragen.

Gerelateerd nieuws en/of opinies: Meer zekerheid werkgevers over loondoorbetaling zieke werknemers Kleine werkgever krijgt compensatie voor loondoorbetaling bij ziekte Mag het UWV mijn uitbetaald verlof korten op mijn uitkering? Wanneer een parttimer ziek wordt op haar werkdagen, mogen we dan ook 2 wachtdagen op het loon inhouden? Wanneer er in een ziekteperiode onderbrekingen plaatsvinden hoe lang duurt dan de loondoorbetaling? Ik heb nu een MUP-contract. Wanneer ik mij ziek meld, hoe lang moet de werkgever mijn loon doorbetalen? Na mijn 65ste ben ik in dienst bij een BV, maar krijg geen loondoorbetaling bij ziekte Maatregelen tegen slachthuizen die personeel onterecht ontslaan. Wie is de werkgever? Malafide uitzendbureaus misbruiken ontslag op staande voet Arbeidsmigranten het bos in (door een lakse overheid). En handhaven, ho maar! Minimumuurloon stijgt per 1 juli 2024 naar € 13,68 Opnieuw meer zzp'ers, ondanks ontmoediging Het belastingstelsel moet op de schop, maar zijn de uitgangspunten wel juist? Bij zwangerschap en bevalling moet de werkgever 6 maanden het loon doorbetalen De Koning moet ook belasting betalen over inkomen, weg met de Koning! We gaan het toch niet over werk hebben? De loonstijging is wel mooi geweest, een kreet die onderbouwing vraagt, maar ook nuancering en relativering  over verlaging en verhoging van belasting. Recht op loon tijdens ziekte bij een NUL-urencontract? Doorwerken na pensioen Er is vrij veel verwarring over het (minimum) inkomen en belasting