Chris Woerts is duidelijk geen arbeidsdeskundige en Vandaag Inside geen wetenschappelijk bureau

Opinie  |  vr 10 mei 2024  |  Bron: HR-kiosk & Vandaag Inside  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , ,




Er komt wellicht een bom te liggen onder het huidige transfersysteem in de voetbalwereld, zo stelt Chris Woerts bij Vandaag Inside.

Volgens Woerts dreigt een situatie waarin voetballers gaan vallen onder het reguliere arbeidsrecht, waarbij contracten simpelweg opgezegd kunnen worden.
"De advocaat-generaal heeft aan het Europees Hof geadviseerd dat de voetballers vallen onder het gewone arbeidsrecht", meent Woerts. Iets wat verregaande gevolgen kan hebben voor het transfersysteem in de voetbalwereld. "Als jij bij bedrijf X werkt en je wil naar bedrijf Y, dan zeg je op en kun je weg. Geen transfersom of wat dan ook. Als dat oordeel wordt overgenomen door het Europees Hof, kan een speler zeggen: mijn contract loopt door, maar ik heb er geen zin meer in. Ik zeg op en ga naar een andere club."
"Niet alleen aan het einde van het seizoen, maar ook tussendoor"?, voegt René van der Gijp toe, wat door Woerts bevestigd wordt. "Waarom teken je dan een contract?" vraagt Johan Derksen zich af. "Dat heeft een bepaalde duur en dat moet je uitdienen." Woerts weerspreekt de woorden van Derksen echter. "Nee, dat hoeft niet. Er is altijd een opzegtermijn."

Redactie: Het transfersysteem is op zich een verwerpelijk systeem, maar eenmaal ingevoerd zijn voetbalclubs op basis van dat systeem “mensenhandel” gaan bedrijven en is hun hele financiële huishouding daarop gebaseerd. De conclusie van Woerts is echter onjuist, zeker wanneer we de aanpassing vergelijken met het arbeidsrecht voor “gewone” werknemers.

Wat zijn de feiten:

  • Wanneer het een contract is voor bepaalde tijd (en dat zijn de meeste arbeidsovereenkomsten in de voetbalwereld) dan is tussentijdse opzegging ook niet mogelijk, tenzij er een zogenaamd tussentijds opzeggingsbeding is afgesproken
  • Natuurlijk kunnen partijen een extra beding inbrengen in het contract, bijvoorbeeld een afkoopsom (schadeloosstelling)
  • Derksen heeft vaak niet gelijk, maar in dit geval een keer wel.
Het is gebruikelijk, dat wanneer een recht wordt gewijzigd en zeker op Europees niveau, er een “overgangstermijn” is. En dat zou zomaar 3 jaar kunnen zijn. Dat is de gemiddelde gebruikelijke termijn waarop contracten worden afgesloten. Voetbalorganisaties kunnen zich dan nog voorbereiden. Het zou ook kunnen zijn, dat de wetswijziging eerst ingaat bij het aangaan van een nieuwe overeenkomst.
Daarbij is de sociale wetgeving en arbeidsrecht zeker niet in alle landen gelijk en al helemaal niet in de hele wereld.

Ach, laten we maar afwachten, zo'n vaart zal het wel niet lopen.


 
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info